News Ticker

Peter de Mönnink van Sanoma en SBS schrikt van daling kijktijd TV

sanoma

Peter de Mönnink, de grote baas van Sanoma en SBS, schrikt behoorlijk van de forse daling van de lineaire kijktijd. Dat vertelt hij in een interview met het NRC. De afname is groter dan verwacht, aldus De Mönnink, die kijkers verliest aan partijen als Netflix. “In september keken Nederlanders van zes jaar en ouder 13,7 procent minder tv per dag. Die daling is veel sterker dan wij een jaar geleden hadden gedacht. Over heel 2016 houden we rekening met een daling van de kijktijd van ongeveer 10 procent.

Van de lineaire kijkers die overblijven, bedienen de vier SBS-zenders er zo’n 21 procent. “Dat is minder dan RTL en de publieke omroep, maar voor een partij als SBS een goed resultaat.

De afname van de lineaire kijktijd wordt volgens De Mönnink niet gecompenseerd door de reclamebestedingen, die weer stijgen in Nederland. “Driekwart van die stijging gaat naar de grote Amerikaanse technologiebedrijven.

Hij doelt op partijen als Google en Facebook. “Dat betekent dat de markt voor ons niet groeit. Als je dat legt tegenover de investeringen die wij moeten doen in kwaliteitscontent, dan begrijp je dat dat spanning geeft in de Nederlandse media-industrie. De rendementen staan onder druk.

De Mönnink denkt echter dat SBS een goede uitgangspositie heeft om een ‘duurzaam mediabedrijf’ te blijven. “Na Google en Facebook zijn Sanoma en SBS de grootste speler op internet in Nederland.”

Bovendien moet je tv nog lang niet afschrijven. In de VS komen bedrijven al terug van de online-belofte dat adverteren op internet zaligmakend is. Tv is het enige medium met een echt massabereik.

Het artikel ‘Sanoma/SBS zoekt nieuwe inkomsten’ kunt u lezen op de website van NRC.

Bron: mediacourant

Photo credit: FaceMePLS via Foter.com / CC BY

About Frank Scheers

Mijn geboortestad Amsterdam is een prachtig uitgangspunt voor journalistiek. Amsterdam staat voor vrijheid van meningsuiting en tolerantie. Als journalist wil ik mij vrij en zonder beperkingen kunnen uiten over hetgeen zich in Amsterdam afspeelt, maar ook in de rest van de wereld. Ik schrijf zoveel mogelijk mijn eigen content, maar scan ook de rest van de wereld af naar opvallend nieuws. Dit nieuws hoeft niet altijd breaking news te zijn. Dit kan heel interessant nieuws zijn dat even belangrijk is als breaking news, maar iets minder bekend is, maar net zo belangrijk kan zijn voor de opinievorming. Naast nieuws uit Amsterdam en wereldnieuws richt ik mij ook op fraaie artikelen over politiek, mode, luxe artikelen, gezondheid, het milieu, entertainment, life style, business, onderwijs, shopping, gastronomie, reizen et cetera. Amsterdam Today is een actief online news magazine en wij brengen artikelen in het Nederlands en in het Engels. Belangrijk om te noemen is dat Amsterdam Today zich bezig houdt met Immersive Journalism. Dat wil zeggen dat wij fascinerend nieuws brengen in combinatie met virtual reality technieken. Je ervaart dan het nieuws alsof je er zelf bij bent. My hometown Amsterdam is a wonderful starting point for journalism. Amsterdam stands for freedom of speech and tolerance. As a journalist, I can express freely and without restrictions on what is happening in Amsterdam, but also in the rest of the world. I write my own content as much as possible, but also scan the rest of the globe for striking news. This news doesn't always have to be breaking news. This can be very interesting news that is as important as breaking news, but slightly less known and just as important to the way people form their opinions. In addition to news from Amsterdam and the world news I also write about articles on politics, fashion, luxury, health, environment, entertainment, life style, business, education, shopping, wining and dining, travel and so on. Amsterdam Today is an active online news magazine and we bring articles in Dutch and in English. Important to mention is that Amsterdam Today deals with Immersive Journalism. That means that we bring fascinating news in combination with virtual reality techniques. You will experience the news as if you were there. Contact: Website | More Posts

UA-62801321-1