News Ticker

Oud-nieuwslezeres Sacha de Boer hield nieuws achter voor Rick Nieman

prinsbernhard

Als je bent getrouwd met een nieuwslezer en je bent zelf nieuwslezer, dan hoeft dat niets uit te maken. Wel als je zelf voor het NOS Journaal werkt en je man bij RTL Nieuws. Dan kan het niet anders dat je geheimen hebt voor elkaar op professioneel vlak.

Prins Bernhard

Sacha de Boer hield het nieuws over het overlijden van prins Bernhard in 2004 enige tijd geheim voor haar echtgenoot Rick Nieman. Dat heeft Nieman gezegd in het WNL-programma ‘t Wordt Nu Laat op Radio 1. De Boer en Nieman waren weliswaar getrouwd, maar destijds ook elkaars concurrenten: zij deed het NOS Journaal en hij RTL Nieuws. Soms leverde dat lastige situaties op, aldus Nieman. “Er was bijvoorbeeld een moment waarop zij wist dat prins Bernhard was overleden.“

NOS wist het eerder

Dat wist de NOS eerder dan RTL. “Want zij hebben een protocol en afspraken met de RVD. Ik belde haar die avond, maar toen zei ze daar: ‘Ik ga hem nu niet opnemen, want dan moet ik iets zeggen.’ Ze sms-te toen dat ze langer op haar werk moest blijven, omdat er ‘iets’ was. Een paar uur later wist ik ook dat Bernhard dood was en wist ik dus wat het was.”

Geheimen

De twee hielden hun werkactiviteiten voor elkaar geheim. “Mijn vrouw is heel discreet. Ze is ook slecht in roddelen enzo. Ze deelde weinig. Het kon professioneel gezien ook niet. Soms wisten we inderdaad dingen waar onze redacties mee bezig waren en dan is het niet goed om dat te delen. We hadden soms dus wel geheimen voor elkaar.”

Julian Assange

“Toen bijvoorbeeld WikiLeaks met Julian Assange speelde, was de kans heel groot dat wij hem konden interviewen. Dan had ik dat weekend naar Noorwegen gemoeten. Het ging nét niet door helaas, dat was jammer. Maar ik had tegen Sacha gezegd: ‘Ik moet waarschijnlijk weg dit weekend?’ ‘Waarheen?’, vroeg ze dan. Dat kon ik niet zeggen. Toen zei ze: ‘Nou, oké, dan niet, ik merk het wel.’ En andersom ook.”

Discreet

De Boer was nooit nieuwsgierig naar het werk van Nieman. “Ik wel bij haar. Ik heb nog wel eens iets van haar gelezen wat op de keukentafel lag. Ik dacht: als het op de keukentafel ligt, dan mag ik het lezen. Maar andersom niet. Zij is daar te discreet voor.”

Scoops

Wie won de strijd om de scoops? “Die won RTL nog best vaak tot chagrijn van de NOS. Aan de andere kant had de NOS altijd veel meer kijkers. Sacha is echter niet zo heel streberig, ik ben veel ambitieuzer op dit vlak. Er was gezonde concurrentie en het ging goed.”

Ander werk

Zowel De Boer als Nieman werken niet meer voor het nieuws, maar zijn nog wel bij elkaar. “Het is de liefde van mijn leven. Het is een fantastische vrouw.”

Sacha de Boer is een getalenteerde fotograaf en Rick Nieman heeft een boek geschreven en doet diverse journalistieke werkzaamheden.

Auteur: Stephanie van Blankenberghe

stephanie

Photo credit: Nationaal Archief via Foter.com / No known copyright restrictions

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1