News Ticker

Opvallend: vloeibare pleister om kraakbeen te repareren

vloeibareplijster

De pleister, wie kan nog zonder? Sneetje in je vinger, pleister erop, klaar. Wat zou het fijn zijn als dat ook bij andere aandoeningen zo makkelijk was. Dat is ook het idee van professor Marcel Karperien van de Universiteit Twente.

Karperien ontwikkelt een ‘vloeibare pleister’ om kraakbeen te repareren. Het onderzoek gaat zo goed dat hij vorig jaar het bedrijf Hy2Care oprichtte om er een echt product van te maken. Deze week trok het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling maar liefst 1,5 miljoen euro uit voor de verdere ontwikkeling van de pleister.

Beschadigd of versleten kraakbeen, vooral in heup of knie, is een groot probleem. In Nederland lijden zo’n 1,2 miljoen mensen aan wat officieel artrose of osteoartritis heet maar meestal gewrichtsslijtage wordt genoemd. Veel is er niet aan te doen. Artsen bestrijden de pijn, maar kunnen de afbraak van kraakbeen niet stoppen. Uiteindelijk is een gewrichtsprothese de enige oplossing.

De vloeibare, injecteerbare pleister van Karperien zou wel eens de eerste echte remedie tegen artrose kunnen zijn. In een interview met het Twentse universiteitsblad UT-nieuws maakt hij de vergelijking met een gaatje in een zeil. “Vang je wind in een zeil dat niet gerepareerd is, dan scheurt het gaatje verder open. Zo is het ook met kraakbeen.”

Gebruik deze link om meer te lezen over dit onderwerp.

Bron: chemieisoveral.nl

Photo credit: ANSESGOB via Foter.com / CC BY-SA

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1