News Ticker

Ongewenste SMS-diensten. Hoe kom je ervan af?

sms-diensten

SMS-diensten. Gratis NS-dagkaarten, een Jumbo-tegoedbon van 200 euro of een gratis zorgverzekering. Opgelicht?! krijgt dagelijks meldingen van deze valse winacties. Om kans te maken op de ‘prijs’ moet je jouw telefoonnummer invullen. Vervolgens zit je vast aan een betaalde SMS-dienst en lopen de telefoonrekeningen op. Maar hoe meld je je af voor zo’n abonnement?

De SMS-abonnementen kosten soms tientallen euro’s per week en je blijft betalen als je het abonnement niet stopzet. De Stichting Gedragscodes Mobiele Diensten heeft de website Payinfo.nl opgezet waarmee je jouw telefoonnummer kunt afmelden voor het abonnement. Ook kun je op de website je betalingen inzien en lopende abonnementen beheren.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Lees hieronder tips om te voorkomen dat je per ongeluk vast komt te zitten aan een SMS-abonnement.

  • Wees altijd wantrouwig als je een e-mail ontvangt over een prijs die je kunt winnen of al gewonnen hebt.
  • Lees goed de kleine lettertjes, vaak staat hier al aangegeven dat je moet betalen na het invullen van je gegevens. Bekijk eventueel ook nog de privacyvoorwaarden.
  • Vul nooit zomaar gegevens in zoals je e-mailadres en telefoonnummer.
  • Meld je niet af voor deze e-mails via de link in het bericht. Bedrijven achter deze valse winacties krijgen dan bevestiging dat jouw e-mailadres in gebruik is.
  • Markeer de e-mail als ongewenst en blokkeer de afzender, ook al worden deze e-mails vaak niet vanaf hetzelfde e-mailadres verstuurd.

Hieronder zie je een voorbeeld van een e-mail over gratis NS-dagkaarten. Het lijkt alsof je twee dagkaarten gewonnen hebt…

Maar je hebt nog niks gewonnen. Je maakt wel kans op de dagkaarten, daarvoor moet je jouw telefoonnummer invullen. Op deze website staan de kleine lettertjes redelijk prominent in beeld, waardoor je al snel ziet dat je door je telefoonnummer in te vullen, vastzit aan een SMS-abonnement. Er zijn ook voorbeelden van valse winacties waarbij de kleine lettertjes nauwelijks zichtbaar zijn of in beeld komen.

Bron: http://opgelicht.avrotros.nl/

Photo credit: fazen via Foter.com / CC BY-ND

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1