News Ticker

Nieuwe tentoonstelling ‘Noble Savage’ van Daniel Horowitz (New York, 1978)

kunstplek

Rutger Brandt Gallery presenteert met trots de nieuwe tentoonstelling ‘Noble Savage’ van Daniel Horowitz (New York, 1978). De Rutger Brandt Gallery is gevestigd aan de Bethanienenstraat 39 in Amsterdam.

De term Noble Savage wordt gebruikt voor het idee dat de mens in zijn natuurlijke staat, onaangetast door moderniteit en technologie, zuiverder en minder corrupt is dan de zogenaamde beschaafde mens. Horowitz neemt dit als uitgangspunt voor zijn recente werk. De ‘nobele wilde’ bezit ongelooflijke fysieke kracht en seksuele potentie en leeft voort in de westerse psyche als een projectie van fantasieën en angsten van de mens. De woestheid van de natuur is al geruime tijd onderworpen aan cultivering en wetenschap, maar het archetype van de nobele wilde is tot op heden springlevend in onze geest, schreeuwend om te worden vrijgelaten. De onderdrukking van vleselijk genot en verlangens, die we kwijt zijn geraakt door het keurslijf van beschaving, wordt door Horowitz in schilderijen verbeeld. Als een archeoloog graaft Horowitz in onze visuele geschiedenis en ontleedt de beelden in een poging het verbindende element op te sporen. Deze tentoonstelling is een verkenning van het effect van beschaving op de essentie van ons mens-zijn.

Naast schilderijen zijn er gravures te zien die in opdracht zijn gemaakt voor het Musée de la Chasse et de la Nature in Parijs. Deze oefening in ‘pseudo historische’ documentatie laat een fictieve safari zien op originele gravures uit de 18e en 19e eeuw. Horowitz manipuleerde de gravures en gaf ze een nieuwe betekenis, een ‘alternatieve werkelijkheid’. Met deze interventie onderzoekt Horowitz de rol van ‘het museum als verschaffer van waarheden en feiten’. 

De tentoonstelling ‘Noble Savage’ is van 22 april tot en met 20 mei 2017 te zien bij Rutger Brandt Gallery in Amsterdam. De opening is zaterdag 22 april van 4 – 6 uur.

Bron: Rutger Brandt Gallery

Photo credit: Rutger Brandt Gallery

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1