News Ticker

Metingen GGD: Gezonde lucht in Amsterdam nog ver te zoeken

lucht

De lucht in Amsterdam is nog steeds bijna overal ongezond. Uit metingen van de GGD Amsterdam blijkt dat op 40% van de Amsterdamse straten waar de luchtkwaliteit in 2015 gemeten is, de Europese norm voor stikstofdioxide is overschreden. “Dat is een aanslag op de gezondheid van Amsterdammers. Gezonde lucht gaat veel verder dan de Europese normen en zelfs die worden hier bij lange na niet gehaald,” reageert Anne Knol van Milieudefensie. Eerder bleek al uit metingen van Amsterdammers samen met Milieudefensie dat de lucht in Amsterdam niet aan de normen voldoet. Milieudefensie kondigde daarop een rechtszaak aan tegen de Rijksoverheid, voor gezonde lucht.

Stikken op de Prins Hendrikkade

De concentratie stikstofdioxide op alle ‘straatlocaties’ waar de GGD heeft gemeten lag gemiddeld op 39,6 microgram per kubieke meter lucht; “hoog”, zo schrijft de GGD. Op zes locaties werden zelfs concentraties boven de 50 microgram gemeten, zoals op de Prins Hendrikkade (56,8) en de Valkenburgerstraat (50,4). “Dat soort concentraties vind je elders in Nederland nauwelijks meer. Amsterdam blijkt koploper ongezonde lucht”, reageert Knol van Milieudefensie. Ook uit het recent verschenen meetrapport “Wat ademen wij in?” van Milieudefensie bleek al dat Amsterdam lijstaanvoerder is van ongezonde lucht in de vier grote steden. Op basis van dat meetrapport startte Milieudefensie een juridische procedure tegen de staat op recht op gezonde lucht te eisen. Luchtvervuiling zorgt jaarlijks voor vele duizenden doden en tienduizenden ernstig chronisch zieken.

Milieuzones

De nieuwe metingen van de GGD laten zien dat zelfs op rustige plekken in de hoofdstad de lucht nog altijd verre van gezond is. Deze maand werd door de gemeenteraad een nieuw maatregelenpakket voor gezonde lucht aangenomen. Hierin heeft Amsterdam zich tot doel gesteld om in 2025 emissievrij te zijn. “Prachtige woorden, maar we willen daden, zodat de stad gezonder wordt. En dat schiet nog niet op in Amsterdam,” zegt Anne Knol. Vervuilende personenauto’s worden bijvoorbeeld niet aangepakt door de gemeente, terwijl steden als Rotterdam en Utrecht een milieuzone aan hebben gelegd waar de meest vervuilende auto’s geweerd worden. In die steden gaan plannen voor duurzame mobiliteit en ruimte voor fietsers en wandelaars veel verder dan in de hoofdstad. “Hoe serieus neemt de gemeente dan haar eigen ambitie om emissievrij te zijn en te zorgen voor gezonde lucht?” vraagt Knol zich af.

Bron: milieudefensie

Photo credit: Bert Kaufmann via Foter.com / CC BY

 

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1