News Ticker

Met welke wollige taal worden te koop staande woningen vaak begeleid?

funda

Als huizenkoper kijkt met over het algemeen op sites als Funda om te kijken of daar de juiste woning staat, maar ook andere sites hebben deze informatie. Wat ze allemaal wel gelijk hebben, is de wollige taal die de makelaar gebruikt. Hierna treft u daar enkele voorbeelden van. Deze specifieke taal geeft over het algemeen een andere werkelijkheid weer dan de echte werkelijkheid.

Onder architectuur gebouwd

Soms is het duidelijk, dan is een huis ontworpen door een bekende grote architect als Dudok of Rem Koolhaas. Maar om een doodgewoon rijtjeshuis (of de uitbouw danwel verbouwing ervan) te benoemen als ‘gebouwd onder architectuur’? Is er überhaupt een huis dat niet door een architect wordt gemaakt?

Geheel naar eigen smaak aan te passen aan de eisen van de moderne tijd

Je kunt er je klok op gelijk zetten dat dit een verouderd huis is, waar de nodige verbouwingskosten in gaan zitten. Op z’n minst is er sprake van achterstallig onderhoud. Ook bekend als ‘huis met veel mogelijkheden’.

De keuken is ‘retro’

Retro, dat kun je interpreteren als een dure designkeuken. Maar in de praktijk blijkt het meestal eerder een bruine versleten keuken, met van die donkere tegels uit de jaren zestig.

Badkamer en toilet zijn ‘en suite’

‘En suite’ klinkt wel chique bij een hotelkamer, maar valt hard tegen in een woonhuis. “Ik moest er zelf nog een deur in zetten” hoor je vaak.

Een wijk met een gunstige hoeveelheid sociale controle

Dit klinkt alsof iedereen bereid is elkaar een handje te helpen in de wijk, fijn toch? “Gluurburen” is wat men bedoelt.

Authentieke details / karakteristieke elementen / originele details

De meest gehoorde klacht gaat om alles wat authentiek, origineel en karakteristiek wordt genoemd, maar in de praktijk beter als rotzooi en oude troep kan worden bestempeld. “Authentieke elementen: een oude half lekke schoorsteen met vergeeld behang” is de feitelijke beschrijving.

De woning staat in een buurt die kleurrijk / upcoming is

Deze buurt mag je gerust een achterstandswijk noemen. Of dat zal verbeteren, hangt af van gemeentebeleid.

Eigentijdse indeling met dito plavuizen

Als je deze tekst ziet staan, dan weet je dat je er net zo goed meteen alles uit kunt breken.

Zonnige tuin op het Noorden

Eh… zon op het Noorden? “Ja, 2 uur per dag”.

Woning met blijvend vrij uitzicht

Laat deze tekst even op je inwerken. Blijvend vrij uitzicht. Er wordt dus niks meer bijgebouwd. Met een reden. Het huis is dan gelegen aan de provinciale weg met uitzicht over de snelweg.

Dichtbij uitvalswegen

Dit huis ligt aan een drukke weg of een kruising waar veel verkeer overheen raast. Of met nog meer pech: aan de oprit van de snelweg.

Handig ingericht

Het is een uitdaging om kleine ruimtes optimaal te gebruiken. Twee vierkante meter, alles op elkaar gepropt… Voor de magnetron was een trap nodig en de koelkast was miniformaat. Alles wel binnen handbereik zonder te bewegen. Alternatieve verwoording is de ‘speelse indeling’, die meestal vooral gek is en helemaal niet praktisch.

Liefdevol gerestaureerd

Bouwvakkers staan niet bekend om hun liefde voor andermans huis, dus dit wil vaak zeggen dat het om een doe-het-zelfklus gaat van de eigenaar zelf. Waardoor het huis extra veel waard is, maar waarbij de klus door je neefje van zestien beter gedaan had kunnen zijn.

Royale leefkeuken

​Voordat je visioenen krijgt van een ruime, landelijke keuken: forget it. Een royale leefkeuken, dat betekent dat de woning geen woonkamer heeft.

Urban villa

Een koper zag iets geks gebeuren aan de overkant. “Ik kocht een nieuwbouwwoning, tegenover moest nog gebouwd worden. Dat zouden urban villa’s worden. Dat bleek achteraf gewoon een andere term voor flatgebouw.”

Huis ‘met een verhaaltje’

Een koopster ging bij een huis kijken in een nette buurt, waarbij de makelaar aangaf dat het een huis was ‘met een verhaaltje’. “Bleek er een wietkwekerij op zolder te hebben gezeten die de politie was komen oprollen, niet geheel zachtzinnig. De waterleidingen waren met brute kracht kapot gezaagd, de elektrometers weg gesloopt en de ventilatiepijpen waren met schacht en al uit elkaar gerukt. Ik heb van mijn leven niet zo’n smerig huis gezien, maar daar moesten we maar door heen kijken, aldus de makelaar.”

Moet van binnen gezien worden

Dit type huis heeft vaak een advertentie zónder foto van de gevel. En dat is niet voor niets. Met andere woorden: van de buitenkant moet je het echt niet hebben.

Onderhoudsvrije tuin

Ha dat is makkelijk, niet veel werk hebben aan je tuin. Oh wacht, hij is volledig betegeld…

Een tuin met veel privacy

Een tuin waar je lekker rustig kunt zitten, heerlijk! Of toch niet? Het was een klein binnenplaatsje. Tegenhanger van de tuin-met-privacy is de stadstuin, waar je inkijk hebt van alle kanten en met geen mogelijkheid even rustig kunt gaan zonnen.

Aan een levendige / speelse straat gelegen

De buurt is speels? Boven de kroeg dus. Een andere tekst die gespot werd in dit kader: “In deze multiculturele buurt bepaalt men samen in goed overleg de levendige sfeer op straat.”

Voor de handige starter

Heb je een klein budget, dan is een klushuis natuurlijk een uitkomst. Maar pas op bij deze tekst: het huis staat én op instorten én het is niet groter dan een kippenhok.

Half vrijstaande woning

Kunnen we een afspraak maken dat ‘half vrijstaand’ níet geldt voor een rijtjeshuis? Iemand kwam laatst een half vrijstaande woning tegen oftewel gewoon een hoekhuis uit een rij van zeven woningen.

Frans balkon

Tot slot een balkon dat eigenlijk helemaal niet zo mag heten: het Franse balkon. Waar je niet op kunt zitten of staan, maar die wel “tralies voor je raam” oplevert.

Kent u nog meer van dit soort wollige taal?

Bron: rtlz.nl

Auteur: Stephanie van Blankenberghe

stephanie

Photo credit: CorporatieNL via Foter.com / CC BY

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1