News Ticker

Journaliste Fidan Ekiz: “Is al mijn moeite nou voor niets geweest?”

Nederland en Turkije waren de afgelopen dagen flink in het nieuws. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu mocht niet landen op een Nederlands vliegveld en de Turkse minister van Familiezaken Kaya werd ons land uitgezet als ongewenste vreemdeling.

Referendum

De reden daarvoor is dat beide ministers graag Nederlanders met een Turkse achtergrond hadden willen toespreken over het referendum dat de Turkse president Erdogan heeft geïnitieerd en waarbij hij probeert de meerderheid te krijgen. Door het winnen van het referendum zou Erdogan de macht nog veel meer naar zich toe kunnen trekken en vandaar dat hij een nogal agressieve manier van campagne voert. Niet alleen in Turkije zelf, maar ook in het buitenland. Dit doet hij, omdat Erdogan niet zeker weet of hij de meerderheid gaat behalen.

Erdogan vergeet echter dat de Nederlandse inwoners met een Turkse achtergrond geen Turkse staatsburgers zijn, maar Nederlanders. Door hier campagne te voeren is Erdogan te ver gegaan volgens onze regering en vandaar de resolute reactie van onze regering, die dit soort inmenging vanuit het buitenland zeer ongewenst vindt.

Advertentie

Waarom lopen ondernemers weg met dit nieuwe online advertentieabonnement?

Fidan Ekiz

Journaliste Fidan Ekiz is onder andere bekend van haar bijdragen aan DWDD, maar ze is vaak ook bij andere tv-programma’s te zien. Ze is is zeer teleurgesteld en laat dit dan ook weten. Ekiz is namelijk ook columniste voor het AD Rotterdams Dagblad, maar voor deze gelegenheid en het rumoer dat is ontstaan, staat zij in alle edities van het AD. ‘Woede’, luidt de kop van de column van Ekiz, die in Nederland is geboren maar een Turkse achtergrond heeft.

Ekiz is geëmotioneerd. “Ik voel me belazerd. Als journalist probeer ik mij in te zetten tegen de polarisering in Nederland, probeer ik, en velen met mij, telkens weer nuance aan te brengen in de negatieve beeldvorming over migranten, Turkse Nederlanders en over Turkije. In een klap wordt die poging onderuitgehaald.”

Geen enkel begrip

Fidan kan geen enkel begrip opbrengen voor de zogenaamde “Rel Turken”. “Je leeft in dit land, je geniet de vrijheid van dit land, je voedt je kinderen op in dit land, maar schreeuwt je liefde uit voor een man die het land waar jouw ouders en voorouders vandaan komen, verandert in een autocratie.”

Zwijgende meerderheid

Ze hoopt dat onze landgenoten snappen dat de meeste Turkse Nederlanders geen gekkies zijn. “Die demonstranten bij het consulaat zijn niet de norm. Wíj – de zwijgende meerderheid – moeten onze stem laten horen. Wij hebben een wereld te winnen: voor de toekomst, voor onze kinderen.”

Bedreigingen

Volgens Fidan wordt ze bedreigd vanwege haar column, maar heeft ze naar eigen zeggen ook veel steun ontvangen.

De AD-column Woede van Fidan Ekiz kunt u lezen via Blendle.

Hebt u deze ongewenste situatie tussen Nederland en Turkije gevold en wat is uw mening hierover?

 

Photo credit: Maand van de Geschiedenis via Foter.com / CC BY

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1