News Ticker

Jelle Brandt Corstius is zeer ontstemd over de uitzending van Pauw

jelle

De commotie rondom Jelle Brandt Corstius, die een hele nare seksuele ervaring heeft gehad onder dwang neemt grotere vormen aan. Jelle zou verkracht zijn door iemand met macht in de TV-wereld en macht en sex blijkt een hele slechte combinatie te zijn. Al jaren en niet alleen in Nederland.

Pauw

Jelle Brandt Corstius is ‘kwaad en verdrietig’ om de uitzending van Pauw van gisteren, waarin Gijs van Dam ontkende hem verkracht te hebben. Dat laat hij weten in een verklaring op Twitter. “De uitzending van Pauw van gisteren maakte mij kwaad, en verdrietig. Kwaad, om de voor de hand liggende reden dat Gijs van Dam ontkent dat hij mij verkracht heeft. Het was onwerkelijk om een van de meest traumatische gebeurtenissen gereduceerd te zien tot een potje gezelligheid.”

“Maar vooral verdrietig. De reden waarom ik dit verhaal vertelde, was om ook andere slachtoffers aan te sporen om eindelijk hun verhaal te vertellen, en hopelijk ook aangifte te doen. Om ze te steunen. De uitzending van gisteren was echter allesbehalve steunend. Niet voor mij, en niet voor al die andere slachtoffers.”

Wat gaat er nu gebeuren? Corstius: “Sinds vorige week is een aangifte in de maak. Daar laat ik het voorlopig bij.”

Vandaag een week geleden maakte Corstius bekend dat hij vijftien jaar geleden verkracht is tijdens zijn werk voor Barend & Van Dorp. Gisteren zat de vermeende verkrachter, tv-producent Gijs van Dam, bij Pauw.

Van Dam doet aangifte tegen Corstius vanwege smaad en laster.

Advertentie

Plaats gratis uw vacatures voor mediaprofessionals op Freelance Journalism

Wie is Gijs van Dam?

De man die er door Jelle Brandt Corstius van wordt beschuldigd hem te hebben verkracht in zijn tijd bij Barend & Van Dorp, is tv-producent Gijs van Dam van het mediabedrijf Ten Eleven Entertainment. Hij zat vanavond met zijn advocaat Peter Plasman in Pauw. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Waarom zat Gijs van Dam aan tafel? “Omdat ik niet anders kan. Omdat ik standrechtelijk geëxecuteerd ben, zonder enige vorm van proces, op basis van een gelogen verhaal.”

Van Dam weet naar eigen zeggen niet wat hij meemaakt. “Toen ik twee zaterdagen geleden gebeld werd door de adjunct-hoofdredacteur van Trouw. Hij ging heel samenzweerderig mij vragen of ik ergens privé zat, waardoor ik dacht dat hij me iets wilde vragen over televisie. Toen zei hij dat ik word beschuldigd in het kader van #metoo.”

“Toen kwam de bus van links, ik schrok ervan. Er ontspon zich een raar gesprek, waarna hij zei: ‘Ik ga vragen aan diegene of ik de naam mag noemen, want ik wist niet waar het over ging.’ Toen zei hij de naam en toen zei ik: ‘Maar dat was wederzijds, want we hebben in een dronken bui in bed gelegen.’ Dat was het.”

Corstius en Van Dam zijn in het Kürhaus met elkaar in bed beland. “Daar maakten we Villa BvD in 2002. Toen waren de verkiezingen. Ik was toen 25 en Jelle 24. Ik deed de productie en zorgde voor de faciliteiten, zoals lampen en camera’s. We dronken die avond aan de bar, zoals we wel vaker deden. Dat is uitgelopen op een beetje flirten en met elkaar in bed belanden.”

Wie nam het initiatief? “Dat weet ik niet zo goed, maar er was iets.”

In welk bed gebeurde het? “In dat van mij.”

Heeft hij Corstius verkracht? “Nee. Er is niemand verkracht, er is niemand gedwongen. Dat is niet gebeurd.”

Heeft hij daarvoor iets in zijn drankje gedaan? “Nee.”

Na die avond hebben de twee het er nooit meer over gehad. “We hebben het seizoen ook nog helemaal afgemaakt. Na de zomer ben ik bij een ander programma gaan werken. Na de zomer ben ik het programma Idols gaan maken.”

Advertentie

Waarom levert online adverteren meer op dan adverteren in een krant?

Van Dam heeft er zelfs nooit meer aan gedacht. “Nee, ik heb de volgende ochtend gedacht: nou, dit was niet helemaal mijn type, ik heb iets te veel gedronken. Ik heb ook gedacht: laat ik er maar niet te veel over zeggen, want ik weet niet of hij wil dat dit bekend wordt.”

Kan het zijn dat Corstius zich gedwongen voelde omdat Van Dam destijds een machtige tv-senior was? “Ik werkte daar niet heel lang. Ik was 25, het was ook het begin van mijn carrière.”

Plasman

Van Dam wordt bijgestaan door Peter Plasman. Volgens Corstius kan hij niet voor smaad en laster aansprakelijk gesteld worden, omdat hij Van Dams naam niet heeft genoemd. Plasman: “Dat klopt niet, want hij heeft de naam genoemd aan journalisten met het oogmerk om daar rugnaarheid aan te geven.”

“Hij is naar Trouw gestapt en daarmee is smaad al een voltooid delict. Het argument dat hij gebruikt dat hij geen naam noemt is geen valide argument. Hij heeft dit verhaal verteld aan journalisten. Het gaat niet sec om de naam, maar het gaat erom of de man kenbaar kan worden op basis van de details.”

“Ik sta hem bij in de strafrechtelijke kant van de zaak en ik sta hem hier ook bij vanavond, omdat hij wordt geconfronteerd met een standrechtelijke executie. Het is een beetje zonde dat je eerste geëxecuteerd wordt en je dan kan verdedigen. Dat moet gebeuren, omdat mensen anders afgaan op één leugenachtig verhaal. Dit is de verkrachter en pisnicht genoemd en door Matthijs van Nieuwkerk een smeerlap.”

“Er is geen spoor van bewijs. Als je goed beoordeelt hoe Jelle Brandt Corstius zich opstelt, dan is de manipulatie en het raffinement waarmee het gebeurt duidelijk. Hij manipuleert. Hij doet dit ‘om herhaling te voorkomen’. Na vijftien jaar moet hij herhaling voorkomen, maar als mijn cliënt sorry zegt, is het ook goed. Dan denk ik: wat bedoel je dan met herhaling voorkomen?”

Van Dam heeft aangifte gedaan tegen Corstius voor smaad en laster. Plasman: “Hij komt met een verhaal waarbij het leven van mijn cliënt dreigt geruïneerd te worden.”

Barbara Barend

Barbara Barend, de dochter van Villa BvD-ster Frits Barend, twitterde voorafgaand aan Pauw: “Die dader van de verkrachting van Jelle Brandt Corstius is een grote klootzak! Vieze vuile goorlap, gore verkrachter die je bent!! Dat je het weet! Eikel. Fuck him! Gore klootzak!”

Bron: Mediacourant

Photo credit: 1Veertje via Foter.com / CC BY-SA

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1