News Ticker

Jan Terlouw denkt dat hij verwoordt wat veel mensen voelen

terlouw

Onlangs was oud-politicus Jan Terlouw aan het woord bij DWDD. Zijn uitspraak over het niet meer zien dat men een touwtje uit de brievenbus heeft hangen door de veranderende maatschappij heeft veel indruk gemaakt.

Gevoelige snaar

D66-coryfee Jan Terlouw denkt dat zijn betoog in De Wereld Draait Door vorige week zoveel losmaakte, omdat Nederland zat te wachten op iemand als hij die verwoordt wat veel mensen voelen. Dat heeft hij gezegd op Radio 1. Terlouw hield een speech over milieu en touwtjes uit brievenbussen en raakte daarmee een gevoelige snaar. “De reacties hebben me overweldigd. Ik kan alleen maar de conclusie trekken dat het land blijkbaar zit te wachten op iemand die verwoordt wat ze voelen.”

Gebrek aan vertrouwen

De boodschap van Terlouw was dat er een gebrek is aan vertrouwen en dat we onvoldoende doen aan het behoud van de wereld. “Dat soort dingen. We moeten het vertrouwen in elkaar herstellen.”

Globalisering

Toch stond Terlouw jarenlang in het centrum van de macht en dus is hij mede verantwoordelijk voor de situatie die is ontstaan. “Door de globalisering en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie was het gevoel: de markt gaat het maken, de wereldhandel gaat het maken. Daar heeft mijn partij inderdaad ook aan meegedaan, wie niet overigens? Maar nu moet je kijken, ging het niet te hard?”

Critici zoals GeenStijl en Nausicaa Marbe vonden dat Terlouw de olifant in de kamer niet benoemde. De reden dat we geen touwtjes meer uit de brievenbussen hangen, is omdat we nu Marokkaanse buren hebben, luidde de kritiek.

Terlouw: “Er komt altijd commentaar op zoiets. Je kunt in tien minuten geen analyse van de hele wereld geven. De wereld is moeilijk geworden. Er gaan dingen verkeerd, er is zoveel in ontwikkeling. Je moet durven zeggen dat het niet goed is gegaan en dat we het anders gaan doen.”

 

 

Photo credit: Nationaal Archief via Foter.com / No known copyright restrictions

About Frank Scheers

Mijn geboortestad Amsterdam is een prachtig uitgangspunt voor journalistiek. Amsterdam staat voor vrijheid van meningsuiting en tolerantie. Als journalist wil ik mij vrij en zonder beperkingen kunnen uiten over hetgeen zich in Amsterdam afspeelt, maar ook in de rest van de wereld. Ik schrijf zoveel mogelijk mijn eigen content, maar scan ook de rest van de wereld af naar opvallend nieuws. Dit nieuws hoeft niet altijd breaking news te zijn. Dit kan heel interessant nieuws zijn dat even belangrijk is als breaking news, maar iets minder bekend is, maar net zo belangrijk kan zijn voor de opinievorming. Naast nieuws uit Amsterdam en wereldnieuws richt ik mij ook op fraaie artikelen over politiek, mode, luxe artikelen, gezondheid, het milieu, entertainment, life style, business, onderwijs, shopping, gastronomie, reizen et cetera. Amsterdam Today is een actief online news magazine en wij brengen artikelen in het Nederlands en in het Engels. Belangrijk om te noemen is dat Amsterdam Today zich bezig houdt met Immersive Journalism. Dat wil zeggen dat wij fascinerend nieuws brengen in combinatie met virtual reality technieken. Je ervaart dan het nieuws alsof je er zelf bij bent. My hometown Amsterdam is a wonderful starting point for journalism. Amsterdam stands for freedom of speech and tolerance. As a journalist, I can express freely and without restrictions on what is happening in Amsterdam, but also in the rest of the world. I write my own content as much as possible, but also scan the rest of the globe for striking news. This news doesn't always have to be breaking news. This can be very interesting news that is as important as breaking news, but slightly less known and just as important to the way people form their opinions. In addition to news from Amsterdam and the world news I also write about articles on politics, fashion, luxury, health, environment, entertainment, life style, business, education, shopping, wining and dining, travel and so on. Amsterdam Today is an active online news magazine and we bring articles in Dutch and in English. Important to mention is that Amsterdam Today deals with Immersive Journalism. That means that we bring fascinating news in combination with virtual reality techniques. You will experience the news as if you were there. Contact: Website | More Posts

UA-62801321-1