News Ticker

In een jaar tijd zijn de Amsterdamse huizen 23% duurder geworden

020

Amsterdam en Utrecht zijn de uitschieters volgens de Nederlands Vereniging van Makelaars en Amsterdam steekt helemaal de kroon met een 23 procent hogere verkoopprijs. In heel Nederland stegen de woningen gemiddeld met 9 procent in prijs.

Waar het gemiddelde huis in Nederland alweer 20 procent meer weer waard is dan tijdens de kredietcrisis, daar is de waarde van een huis in Amsterdam nu alweer ruim meer dan de helft hoger dan op het dieptepunt in de crisis (derde kwartaal 2013).

De makelaars van de NVM zien een tekort op de Nederlandse huizenmarkt en vooral in Amsterdam. “Het aanbod aan woningen kan niet langer voldoen aan de vraag.”

De huizen zijn op en worden snel verkocht

Ondanks de grote vraag naar huizen daalde in Amsterdam het aantal transacties het afgelopen jaar  met bijna 17%. Daar is inmiddels al het ‘goedkope’ aanbod weg, waardoor starters zo goed als buitengesloten zijn in Amsterdam.

Ook in omliggende regio’s als Kennemerland, de Haarlemmermeer en in de regio Utrecht daalde het aantal transacties in vergelijking met een jaar eerder. Het aanbod is voor de starter onbereikbaar. In de zeer krappe Amsterdamse markt ziet de NVM alleen wat aanbod in het hogere prijssegment komen. De looptijd van verkochte woningen bedraagt nu 78 dagen, 23 dagen minder dan een jaar geleden. Het aantal woningen dat in Nederland te koop staat neemt steeds sneller af.

165.000 woningen verkocht in 2016

In heel Nederland heeft de NVM het afgelopen jaar 165.000 huizen verkocht, 15 procent meer dan vorig jaar. Voorzitter Ger Jaarsma verwacht dat in 2017 de ‘grote groei’ in het aantal transacties er wel uit is. “Maar ik verwacht dat we dit jaar nog ruim 5% groei zullen zien. Aan de andere kant worden er te weinig woningen te koop aangeboden om aan de vraag te voldoen. Daardoor stijgen de woningprijzen relatief hard. En dat maakt het voor starters nóg moeilijker om een passende woning te kopen.

Bron: RTL

Photo credit: Amsterdam Today

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1