News Ticker

Huizenkopers hebben het lastig in Amsterdam

tekoop

De oververhitting van de Amsterdamse woningmarkt bereikt een nieuw hoogtepunt. Bijna 40% van de verkochte woningen gaat weg voor een bedrag boven de vraagprijs. Nog tot voor kort was dat in slechts 5% van de verkopen het geval. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeker op de woningmarkt Calcasa.

Potentiële kopers bieden steeds vaker tegen elkaar op omdat ze anders geen woning kunnen krijgen. Binnen de ringweg A10 wordt in sommige buurten zelfs in 60% van de gevallen boven de vraagprijs geboden. Voor heel Nederland is dat maar bij 7% van de transactie het geval.

Prijsstijging versnelt

De prijs van een gemiddelde woning in Amsterdam ligt volgens Calcasa nu al boven het niveau van 2008. Doordat veel kopers boven de vraagprijs bieden, zal de stijging naar verwachting doorzetten. ‘Wij zien eerder een versnelling in de prijsstijging dan een afname,’ zegt commercieel directeur van Calcasa Rogier van der Hijden.

Sven Heinen, voorzitter van Makelaars Vereniging Amsterdam, zegt in een reactie dat de Amsterdamse markt volledig overspannen is. ‘We moeten voorkomen dat de markt droogkookt.’ Een deel van de woningzoekenden geeft volgens hem de moed op omdat er te weinig aanbod is. Heinen: ‘Er wordt veel gevraagd van woningzoekenden.’ Potentiële kopers staan zich vaak te verdringen bij een bezichtiging.

Weinig koophuizen

De Amsterdamse huizenprijzen worden mede aangejaagd doordat slechts een op de drie woningen een koophuis is. De meerderheid van de voorraad bestaat uit sociale huurwoningen waarvoor lange wachtlijsten bestaan. Ook staat de hypotheekrente op een recordlaagte waardoor de effectieve lasten volgens onder andere Rabobank nog onder het niveau liggen van voor de crisis. De gemiddelde hypotheekrente is nu zo’n 2,5% tegen 5% voor de crisis.

De gemeente Amsterdam geeft in hoog tempo nieuwe grond uit om de woningkrapte te bestrijden. Dit jaar wordt naar verwachting gestart met de bouw van 6500 woningen. ‘De ironie wil dat als we zo doorgaan de grond in 2018 op is’, aldus directeur grond en ontwikkeling Pierre van Rossum onlangs tijdens een congres van PropertyNL. ‘Dan kunnen we in 2018 helemaal niets bouwen.’ De komende jaren wordt vooral langs de ringweg A10 en het IJ gebouwd.

Dan maar een woning delen

De nieuwe woningen zijn onvoldoende om de toestroom van nieuwkomers op te vangen. Ieder jaar verhuizen naar schatting 10.000 mensen naar Amsterdam. Veel jongeren zien zich genoodzaakt een woning te delen.

Beleggers in schaarse vrijesectorhuurwoningen hebben de huurders voor het uitkiezen. ‘Het maakt eigenlijk niet uit wat je ontwikkelt,’ stelt directeur Robert Kohsiek van ontwikkelaar Wonam vast. ‘Je wordt overladen met interesse.’

Commerciële verhuur in de knel

Opvallend is dat de rendementen van commerciële verhuurders onder druk staan. De grondprijzen lopen zo sterk op dat de betaalbaarheid voor huurders in het gedrang komt. Verhuurders kunnen in veel gevallen niet meer vragen dan € 1000 per maand omdat huurders het anders niet kunnen betalen. ‘Om de prijs op dat niveau te krijgen ontwikkelen we woningen met steeds kleinere plattegronden,’ zegt Hans Touw, directielid van woningbelegger Vesteda. Ook de kwaliteit staat volgens hem onder druk.

Ontwikkelaars van koopwoningen kunnen meestal meer betalen voor de grond. Het rendement van verhuurders is volgens Touw gezakt van 6% tot zo’n 4%.

Bron: fd.nl

Photocredit: Amsterdam Today

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1