News Ticker

Hoopvol nieuws voor personen met Alzheimer

alzheimer

Goed nieuws voor personen met Alzheimer. Met een nieuwe behandeling tegen dementie zou het geheugen volledig kunnen herstellen.

Australische onderzoekers zijn met een niet-invasieve ultrasone technologie gekomen die de hersenen ontdoet van neurotoxische amyloïde plaatjes. Dit zijn structuren die verantwoordelijk zijn voor geheugenverlies en een afname in cognitieve functie bij patiënten met Alzheimer.

Wanneer een persoon de ziekte van Alzheimer heeft, is dit meestal het gevolg1 van een opbouw van twee typen letsels: amyloïde plaatjes en neurofibrillaire knopen. Amyloïde plaatjes zitten tussen de neuronen en eindigen als dichte clusters van beta-amyloïde-moleculen, een kleverige soort eiwit dat samenklit en plaatjes vormt.

Neurofibrillaire knopen worden gevonden in de neuronen van de hersenen en zij worden veroorzaakt door afwijkingen in de tau-eiwitten die klonteren tot een dikke, onoplosbare massa. Dit zorgt ervoor dat kleine filamenten genaamd microtubules zich omdraaien, waardoor het transport van essentiële materialen zoals voedingsstoffen en organellen verstoord wordt. Net zoals wanneer je de stofzuiger buis draait.

Het is een race om de beste manier om dementie te behandelen te kunnen achterhalen, te meer wereldwijd 50 miljoen mensen getroffen worden door deze ziekte. Startend met hoe de opbouw kan opgeruimd worden van defecte beta-amyloïde en tau proteïnen uit de hersenen van een patiënt.

Een team van de Queensland Brain Institute (QBI) aan de Universiteit van Queensland zijn gekomen met een mooie veelbelovende oplossing voor het verwijderen van deze eerste.

Deze studie werd gepubliceerd in Science Translational Medicine.

Het team beschrijft de techniek waarbij een bepaald type van ultrageluid, genaamd therapeutisch ,niet-invasieve geluidsgolven stralen in het hersenweefsel.

De bloed-hersenbarrière, een laag die de hersenen beschermt tegen bacteriën en die de microgliacellen van de hersenen stimuleert om te activeren, kan voorzichtig geopend worden door oscillerende supersnelle geluidsgolven.

Microglila cellen zijn in principe afval verwijderende cellen, waardoor ze in staat zijn de giftige beta-amyloïde klonters die verantwoordelijk zijn voor de ergste symptomen van de ziekte van Alzheimer te verwijderen.

Na testen op muizen rapporteerde het team onderzoekers een volledig herstel van de geheugenfunctie van 75 % bij de muizen en geen enkele schade aan het omringende hersenweefsel.

De behandelde muizen toonden verbeterde prestaties in drie geheugen taken – een doolhof, een test om nieuwe objecten te herkennen, en één om plaatsen te onthouden die ze moeten vermijden.

“We zijn erg enthousiast over deze innovatie van de behandeling van de ziekte van Alzheimer zonder gebruik te maken van medicatie,” zegt Jürgen Götz één van de onderzoekers in een persbericht.

Het woord ‘doorbraak’ wordt vaak misbruikt, maar in dit geval denk ik dat dit echt fundamenteel ons begrip van hoe deze ziekte te behandelen is , zal veranderen.

Ik voorzie een grote toekomst voor deze aanpak. “

Het team zegt dat ze van plan zijn om te starten met onderzoeken op hogere diermodellen, zoals schapen.

Ze hopen dat hun menselijke proeven kunnen starten in 2017.

Bron: sciencealert.com

Photo credit: smkybear via Foter.com / CC BY-SA

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1