News Ticker

Hoe kwam Daphne Deckers aan een wit litteken door een geluidsman?

daphne

Iedereen heeft wel een keer een litteken opgelopen. Geen enkele huid is ongeschonden. Vaak zit er een verhaal achter en zo is dat ook het geval bij Daphne Deckers. Wat was er gebeurd?

Geluidsman

Daphne Deckers heeft een wit litteken overgehouden aan een onwetende geluidsman. Dat onthult de televisiester in een column in De Telegraaf. Deckers heeft het litteken overgehouden aan opnames voor een televisieprogramma. “Wat ik ook nog steeds zie, is een ronde, witte vlek op mijn voet van een tekenbeet uit Afrika. Ik was daar voor een tv-programma, en toen er een teek uit mijn voet bleek te steken, zei de geluidsman: ik hou er wel even een sigaret tegenaan, dan laat-ie los.“

Achteraf gezien was de geluidsman helemaal niet zo verstandig, aldus Deckers. “Néé – slecht idee. Het kopje bleef zitten, en eerst werd het een enorme rode ring, daarna een diepe put, en nu, al die jaren later, een wit litteken.”

Advertentie

Waarom lopen ondernemers weg met dit nieuwe online advertentieabonnement?

Tekenbeet

Volgens lymenet.nl is het het allerbeste natuurlijk om een tekenbeet zo veel mogelijk te voorkomen. Dat kan o.a. door in de natuur op de paden blijven, goed sluitende kleding te dragen, en na mogelijk contact het lichaam te controleren op teken. Teken zoeken eerst een goed plekje en moeten hun steeksnuit eerst in de huid brengen. Dit neemt enige tijd in beslag, waardoor men ook teken op het lichaam kan aantreffen die nog niet hebben gebeten.

Hoe een tekenbeet eruit ziet, hangt af van het stadium van de levenscyclus van de teek en hoe lang de teek in de huid vastzit. De kleinste teken zijn nauwelijks zichtbaar, maar de volwassen teken zijn daarentegen vrij goed te zien en te herkennen. Het tekenstadium heeft ook invloed op hoe de rode bult of vlek eruit ziet die rond de plek van de beet ontstaat.

Een teek heeft 4 stadia; ei, larve, nimf, adult (volwassen). Vanaf het larvestadium kan de teek via een beet bloed opnemen van een gastheer (mens of dier). Na een bloedmaaltijd gaat de teek over naar een volgend groter stadium. In het adult stadium heeft alleen een vrouwtjesteek bloed nodig, namelijk voor de productie van eitjes, waarbij de teek sterk vergroot. De mannetjesteek heeft niet per se bloed nodig en voedt zich slecht af en toe in beperkte mate met bloed.

In geval van een tekenbeet moet de teek zo snel mogelijk worden verwijderd, omdat een teek ziekteverwekkers bij zich kan dragen, waaronder de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Maar behalve snel is het is ook belangrijk dat het verwijderen van een teek zorgvuldig gebeurd. Uitleg hierover staat op de pagina over het verwijderen van teken.

Het is verstandig de volgende gegevens te noteren: de naam van de persoon met de tekenbeet en de locatie op het lichaam, indien bekend het stadium van de teek (larve, nimf, volwassen), de datum en het tijdstip van verwijderen van de teek en hoe de teek was verwijderd, de geschatte duur dat de teek in de huid zat en waar en wanneer men de tekenbeet heeft opgelopen. Ook kan men foto’s nemen van de teek en de huid bij de tekenbeet. Al deze gegevens kunnen later van pas komen als er ziekteverschijnselen optreden.

Voor Deckers zijn littekens helemaal niet zo eendimensionaal. “Een litteken heeft eigenlijk altijd twee delen: dat wat je ziet, en het verhaal erachter.”

Littekens

De presentatrice heeft ook nog twee littekens op haar rug, een litteken in haar haargrens en een litteken op haar hand.

Het verhaal achter die littekens vertelt ze in haar column in De Telegraaf.

 

Photo credit: Sebastiaan ter Burg via Foter.com / CC BY-SA

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1