News Ticker

Hockeyclub Amsterdam voorloper in stimuleren verantwoord alcoholgebruik

hockeyamsterdam

De Amsterdamsche Hockey & Bandy Club (AH&BC) is de winnaar van de “Blijf Helder”-campagne van HEINEKEN en NOC*NSF, een initiatief om aandacht te vragen voor verantwoord alcoholgebruik binnen sportverenigingen. De club mag zich daarmee de “Helderste Club van Nederland” noemen en wint een reis voor twee van haar leden naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dit werd vandaag bekendgemaakt in “‘t Melkhuisje” in Hilversum.

De Blijf Helder-campagne beloont positief gedrag in plaats een opgeheven vinger te laten zien: hoe actiever een deelnemende club is bij het bevorderen van verantwoord alcoholgebruik, des te groter de kans op het winnen van prijzen.

De sportbonden die vanaf de aftrap in mei 2015 deelnamen, waren de KNVB (voetbal), de KNKV (korfbal), de KNLTB (tennis) en de KNHB (hockey). In totaal deden 500 clubs mee aan de Blijf Helder-campagne.

Naast de overall winst won AH&BC ook de categorie hockey. De winnaars van de overige categorieën waren:  V.V.K. uit Groningen (voetbal), OLTC uit Oegstgeest (tennis), DKC uit Delft (korfbal) en handbalclub HV Kras uit Volendam (winnaar overige sporten). Deze clubs winnen onder andere tickets voor grote sportevenementen in hun categorie en clinics met topsporters.

AH&BC scoorde vooral goed op het consequent vragen om een ID-bewijs bij de verkoop van alcoholhoudende dranken, de mate waarin het onderwerp bij de club stelselmatig onder de aandacht wordt gebracht en met de heldere regels die op de club voor alcoholgebruik gelden.

Alexia Sifneos, Clubmanager van AH&BC: “We zijn natuurlijk hartstikke blij met deze prijs. We hebben het afgelopen jaar veel tijd geïnvesteerd in het bespreekbaar maken van verantwoord alcoholgebruik op onze club. Daarbij zijn we heel duidelijk geweest: onder de 18 geen alcohol, daarboven drink je met mate. De nauwe samenwerking met onze cateringpartner Puur Produkties, barvrijwilligers en het jeugdbestuur hebben het tot een succes gemaakt. Dit is een fantastische bekroning op al deze inspanningen.”

Pascal Gilet, Algemeen Directeur HEINEKEN Nederland: “De naleving van de alcoholleeftijd in de sportkantines en clubhuizen is tot nu toe helaas nog onder de maat. Met de ‘Blijf Helder’ campagne willen we hiervoor op een positieve manier aandacht vragen en verantwoord alcoholgebruik in de sport bevorderen, door clubs te belonen voor goede prestaties. Ik feliciteer AH&BC dat zij hierin het beste zijn geslaagd en zich dus de Helderste Club van Nederland mogen noemen. Ook de overige winnaars verdienen een groot compliment voor de wijze waarop zij dit onderwerp bij hun leden bespreekbaar maken.”

André Bolhuis, Voorzitter NOC*NSF: “Ik wil graag AH&BC feliciteren met hun titel ‘Helderste Club van Nederland’. Met de Blijf Helder-campagne hebben we het thema verantwoord alcoholgebruik in de sport op een goede manier op de agenda kunnen zetten. Echter, uit de metingen die we tijdens de campagne hebben gedaan blijkt dat de naleving van de leeftijdsgrens lastig blijft. Het is weliswaar een verbetering, maar uit de metingen blijkt dat slechts 20 procent van de clubs bij het schenken van alcohol vraagt naar een ID-bewijs. We zijn er dus nog niet en daarom gaan we door met deze campagne, waarbij we ook ouders en gemeenten willen vragen hun rol te blijven pakken.”

Door middel van de Blijf Helder-campagne is het onderwerp ‘alcoholgebruik’ bij vele clubs op de agenda gezet, HEINEKEN en NOC*NSF zullen ook de komende tijd aandacht blijven vragen voor de naleving van de wettelijke alcoholleeftijd binnen het sportkanaal.

Bron: ANP Pers Support

Photo credit: bradfordst219 via Scandinavian / CC BY

About Frank Scheers

Mijn geboortestad Amsterdam is een prachtig uitgangspunt voor journalistiek. Amsterdam staat voor vrijheid van meningsuiting en tolerantie. Als journalist wil ik mij vrij en zonder beperkingen kunnen uiten over hetgeen zich in Amsterdam afspeelt, maar ook in de rest van de wereld. Ik schrijf zoveel mogelijk mijn eigen content, maar scan ook de rest van de wereld af naar opvallend nieuws. Dit nieuws hoeft niet altijd breaking news te zijn. Dit kan heel interessant nieuws zijn dat even belangrijk is als breaking news, maar iets minder bekend is, maar net zo belangrijk kan zijn voor de opinievorming. Naast nieuws uit Amsterdam en wereldnieuws richt ik mij ook op fraaie artikelen over politiek, mode, luxe artikelen, gezondheid, het milieu, entertainment, life style, business, onderwijs, shopping, gastronomie, reizen et cetera. Amsterdam Today is een actief online news magazine en wij brengen artikelen in het Nederlands en in het Engels. Belangrijk om te noemen is dat Amsterdam Today zich bezig houdt met Immersive Journalism. Dat wil zeggen dat wij fascinerend nieuws brengen in combinatie met virtual reality technieken. Je ervaart dan het nieuws alsof je er zelf bij bent. My hometown Amsterdam is a wonderful starting point for journalism. Amsterdam stands for freedom of speech and tolerance. As a journalist, I can express freely and without restrictions on what is happening in Amsterdam, but also in the rest of the world. I write my own content as much as possible, but also scan the rest of the globe for striking news. This news doesn't always have to be breaking news. This can be very interesting news that is as important as breaking news, but slightly less known and just as important to the way people form their opinions. In addition to news from Amsterdam and the world news I also write about articles on politics, fashion, luxury, health, environment, entertainment, life style, business, education, shopping, wining and dining, travel and so on. Amsterdam Today is an active online news magazine and we bring articles in Dutch and in English. Important to mention is that Amsterdam Today deals with Immersive Journalism. That means that we bring fascinating news in combination with virtual reality techniques. You will experience the news as if you were there. Contact: Website | More Posts

UA-62801321-1