News Ticker

Herfinancieren restschuld hypotheek lukt niet overal

hypotheekfoto

Huiseigenaren kunnen een restschuld die overblijft na verkoop van hun oude woning steeds vaker onderbrengen in nieuwe hypotheken. Bij sommige geldverstrekkers is herfinancieren echter nog niet mogelijk en een aantal grote marktpartijen wijst een schuld met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af. Dat blijkt uit een marktpeiling van Vereniging Eigen Huis (VEH).

Veel huiseigenaren zitten met een restschuld na de verkoop van hun woning. Deze restschuld komt bij de BKR geregistreerd te staan en dan vaak als aflopend krediet. Een nieuwe hypotheek krijgen is dan heel moeilijk of zelfs onmogelijk, omdat bij de berekening van de nieuwe hypotheek rekening wordt gehouden met de lasten van de restschuld en dan kun je een veel lager bedrag lenen dan je in eerste instantie dacht.

Diverse banken hebben echter een nieuw hypotheekproduct, waarbij de klant de restschuld kan meefinancieren in een nieuwe hypotheek. Bij de ABN-AMRO gaat de bank tot 115% van de waarde van de woning. Er is dus wel een maximum aan het te lenen bedrag voor de restschuld op basis van de waarde van de woning.

De restschuld is ook mee te financieren met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit kan alleen als de betrokken bank akkoord gaat met herfinanciering van de restschuld.

Geldverstrekkers als Syntrus Achmea, Lloyds Bank en Argenta bieden nog geen mogelijkheid een restschuld mee te financieren in een nieuwe hypotheek.

Nationale-Nederlanden en Delta Lloyd zijn alleen bereid een restschuldlening te verstrekken als de klant afziet van de NHG. Dat kan volgens VEH leiden tot een hogere rente. De vereniging roept de twee verzekeraars in een brief op de „klantonvriendelijke voorwaarde” te schrappen.

Er zijn nu overigens wel meer verzekeraars dan vorig jaar die mogelijkheden voor restschuldfinanciering aanbieden, aldus de VEH. „Maar ze lopen nog achter bij een aantal grote banken, die steeds vaker niet alleen bestaande klanten aanbieden om een restschuld mee te financieren, maar ook nieuwe klanten”, aldus de organisatie.

De belangstelling van huiseigenaren voor restschuldfinanciering is nog beperkt, merkt de VEH op. Daarbij wordt gewezen naar data van NHG, waaruit blijkt dat vorig jaar 437 huizenkopers gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid. „Het animo neemt dit jaar wel wat toe, in het eerste kwartaal van 2015 noteerde NHG 233 aangemelde garanties met een meegefinancierde restschuld”, aldus de Vereniging Eigen Huis.

Photo credit: yoppy / Foter / CC BY

 

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1