News Ticker

Heerlijke Indonesische drank: Cendol

cendol
Cendol (Tjendol) is een verfrissende ijskoude drank van suiker en kokos uit Indonesie. De kleine sliertjes die erin zitten worden oorspronkelijk gemaakt van hunkweemeel. Dit meel van Katjang idjobonen is te koop in de toko. Maar er kan ook gewoon rijstebloem en maizena voor gebruikt worden.
Om de Cendol te zoeten, wordt een suikersiroop gemaakt van bruine basterdsuiker of gula djawa. Bruine basterdsuiker is hiervoor uitermate geschikt door zijn aangename karamelsmaak. Ook wordt kristalsuiker voor een lekkere smaak toegevoegd aan de Cendol sliertjes.
Ingrediënten:
Voor de siroop: 100 g bruine basterdsuiker of gula djawa
Voor de Cendol:
100 gr rijstebloem
1 eetl. maizena
zout
3 eetl. kristalsuiker
natuurlijke levensmiddelenkleurstof (rood en/of groen)
Voor de drank:
ijsblokjes
ca. 8 dl romige kokosmelk (blik of pakjes)
Bereiding:
Breng voor de siroop de basterdsuiker of de gula djawa met 1 dl water aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en kook nog 3 minuten. Laat afkoelen. Meng voor de Cendol de rijstebloem met de maizena, het zout, de 3 eetlepels kristalsuiker in een pan. Roer er 0,5 liter koud water beetje bij beetje door. Voeg een paar druppels kleurstof toe.
Breng het op een matig vuur al roerende aan de kook. Draai het vuur laag en laat de dikke “pap” (nog steeds roerend) in een paar minuten zachtjes gaar worden.Vul een diepe schaal voor de helft met koud water en wat ijsblokjes. Zet een vergiet op de schaal zo dat deze net in het water hangt. Druk de warme pap met een lepel door het vergiet, zodat sliertjes pap “Cendol” in het koude water vallen. Schep de Cendol direct in 4 grote glazen en vul de glazen met ijsblokjes. Schenk de basterdsuikersiroop en de kokosmelk erover en geef er grote lepels bij om alles door elkaar te roeren.
Voor een andere smaak en een andere kleur kunt u in plaats van gula djawa siroop rozensiroop (rose kleur) of pandansiroop (hard groene kleur) gebruiken. Beide zijn gewoon in de toko verkrijgbaar.
Bron: roysrecepten.nl
Photo credit: greggman / Foter / CC BY
About Frank Scheers

Mijn geboortestad Amsterdam is een prachtig uitgangspunt voor journalistiek. Amsterdam staat voor vrijheid van meningsuiting en tolerantie. Als journalist wil ik mij vrij en zonder beperkingen kunnen uiten over hetgeen zich in Amsterdam afspeelt, maar ook in de rest van de wereld. Ik schrijf zoveel mogelijk mijn eigen content, maar scan ook de rest van de wereld af naar opvallend nieuws. Dit nieuws hoeft niet altijd breaking news te zijn. Dit kan heel interessant nieuws zijn dat even belangrijk is als breaking news, maar iets minder bekend is, maar net zo belangrijk kan zijn voor de opinievorming. Naast nieuws uit Amsterdam en wereldnieuws richt ik mij ook op fraaie artikelen over politiek, mode, luxe artikelen, gezondheid, het milieu, entertainment, life style, business, onderwijs, shopping, gastronomie, reizen et cetera. Amsterdam Today is een actief online news magazine en wij brengen artikelen in het Nederlands en in het Engels. Belangrijk om te noemen is dat Amsterdam Today zich bezig houdt met Immersive Journalism. Dat wil zeggen dat wij fascinerend nieuws brengen in combinatie met virtual reality technieken. Je ervaart dan het nieuws alsof je er zelf bij bent. My hometown Amsterdam is a wonderful starting point for journalism. Amsterdam stands for freedom of speech and tolerance. As a journalist, I can express freely and without restrictions on what is happening in Amsterdam, but also in the rest of the world. I write my own content as much as possible, but also scan the rest of the globe for striking news. This news doesn't always have to be breaking news. This can be very interesting news that is as important as breaking news, but slightly less known and just as important to the way people form their opinions. In addition to news from Amsterdam and the world news I also write about articles on politics, fashion, luxury, health, environment, entertainment, life style, business, education, shopping, wining and dining, travel and so on. Amsterdam Today is an active online news magazine and we bring articles in Dutch and in English. Important to mention is that Amsterdam Today deals with Immersive Journalism. That means that we bring fascinating news in combination with virtual reality techniques. You will experience the news as if you were there. Contact: Website | More Posts

UA-62801321-1