News Ticker

Getalenteerde Anna Tananyan maakt prachtige kunst

mnj

Het artistieke restaurant Mauve in Laren was gezellig vol toen de getalenteerde kunstenares Anna Tananyan en ik binnen kwamen voor een kopje cappuccino. We hadden afgesproken bij Mauve en kwamen tegelijkertijd aanlopen. Het weer was ietsje minder, maar Anna liet door haar elegante verschijning de zon meteen doorkomen. We konden een plaatsje bij het raam krijgen en konden zo de inwoners van Laren druk bezig zien zijn om boodschappen te doen in hun meer dan modale auto’s.

Tijdens ons gesprek kwam Anna over als een heel gevoelige en intelligente vrouw met een enorm kunstzinnig talent. Ik stel u daarom graag voor aan Anna Tananyan.

Wie is Anna Tananyan?

Anna Tananyan is een kunstenares van Armeense afkomst. Ze woont in Laren, in het centrum van Holland. Ze kreeg haar schildersopleiding aan de kunstacademie in Yerevan, Armenië. Haar schilderijen zijn krachtig en bevatten veel klassieke en mythische thema’s en een aantal functies van traditionele symboliek.

annas11In haar afzonderlijke schilderijen wijzigt het effect van haar krachtige kleurgebruik, maar is altijd harmonieus en elke keer uitdagend, soms zelfs op de rand van de psychedelica. Af en toe doet ze via haar werk ons herinneren aan de flower power beweging van de jaren zestig. Haar werk bevat echter ook veel parallellen met de romantische werken van symbolistische kunstenaars van het fin de siècle, zoals de Nederlandse schilder Toorop en de Russisch geboren kunstenaar Kandinsky. Daarnaast zegt ze te zijn beïnvloed door de Jugendstil artiesten Gustav Klimt en Antoni Gaudí en dat is geen verrassing zodra men haar werk heeft gezien. Haar voorkeur voor decoratieve ornamenten en symbolen lijkt zich te hebben geworteld in haar jongere jaren. In die tijd weefde ze tapijten, wandtapijten en collages. Geen wonder dat de voortdurende afwisseling van contrasterende kleuren en patronen het barokke en decoratieve aspect dat haar huidige werk kenmerkt, heeft geïnspireerd.

                 annas13                           annas6

Anna heeft al regelmatig geëxposeerd in Nederland en in België. Ik vroeg Anna wanneer ze weer gaat exposeren en ze antwoordde dat ze op dit moment op zoek is naar een galerie in Amsterdam, die past bij haar indrukwekkende kunst. Gezien haar talent en haar werk zal dat weinig moeite kosten. Bezoek daarom haar website www.annatananyan.com voor het laatste nieuws over haar werkzaamheden.

annaprofiel

Grafisch werk

In aanvulling op haar schilderijen maakt ze ook pentekeningen en aquarellen, of een combinatie van die twee. Haar grafisch werk is zeer gedetailleerd, kleurrijk, sierlijk en magisch en duidelijk geïnspireerd door ontwerpen uit de mode, kleding en sieraden. Meer specifiek, de elegante vrouwelijke vormen van de fin-de-siècle en de rijke decoratieve kunst en ambachtelijke patronen van de Kaukasus en andere etnische kunst, zoals de Slavische folklore en mythologie, Franse pointillisme, Armeens / mediterrane miniaturen, Indonesische batik, Japanse en Egyptische papyri ukiyos behoren tot haar uitgangspunten. Haar grafisch werk heeft het expressieve, decoratieve en kleurrijk karakter dat zeer geschikt is voor posters en boekillustraties. Zo is ze nu ook bezig met prachtige illustraties voor een boek dat binnenkort wordt uitgebracht.

annas7   annas8   annas12

Anna is dol op Jugendstil en Art Deco, op zwart wit foto’s en op symbolen. De sfeer en de elegantie van Jugendstil en Art Deco vindt ze prachtig. Jugendstil is een kunststroming die tussen 1890 en 1914 op verschillende plaatsen in Europa populair was, voornamelijk als reactie op het vorm vervagende impressionisme. De Jugendstil manifesteerde zich vooral in gebruiksvoorwerpen (glaskunst, plateel, sieraden, meubels etc.), de architectuur en de schilderkunst. De stroming kende een korte maar hevige bloeitijd, dat zich voornamelijk uitbreidde tijdens de belle époque. In West-Europa was de stijl ruim voor 1910 al verleden tijd, in het oosten kon ze wat langer overleven. Art Deco was een populaire stijlbeweging van 1920 tot 1939 die haar weerslag had op de decoratieve en toegepaste kunst, bij zowel de architectuur, het grafische, industriële en interieurontwerp, als de beeldende kunst en kledingmode. De beweging was in zekere zin eclectisch, d.w.z. een mengelmoes van vele verschillende stijl- en kunststromingen uit de eerste decennia van de 20e eeuw. Belangrijkste kenmerk van Art Deco, en tevens het onderscheid met de meer organische Art Nouveau, is de omarming van technologie in aanvulling op traditionele motieven. De stijl wordt vaak gekenmerkt door rijke kleuren, geometrische figuren en overdadige versieringen.

annas3

Wat zwart wit foto’s betreft, vindt Anna dat een zwart wit foto de bedoeling en de sfeer van de foto nog beter weergeeft, dan wanneer de foto in kleur is afgedrukt. Symboliek is een prachtige manier om uiting te geven aan bepaalde betekenissen gezien vanuit de volkerenkunde, cultuurwetenschap of uit spiritueel oogpunt. Vandaar dat Anna workshops en cursussen geeft met symbolen als uitgangspunt.

Workshop ‘Creëer je eigen symbool

Een ‘symbool’ is een fraai ornament dat past in een eeuwenoude traditie om het karakter van een volk of een levensgevoel weer te geven. Een voorbeeld van een persoonlijk symbool kan de basis zijn voor een tatoeage, een eigen familiewapen of ex-libris.
In een gezellige sfeer en onder deskundige begeleiding van kunstenares Anna Tananyan maak je je eigen unieke symbool. Daarbij ligt de nadruk op kleurensymboliek, patronen, design en spiritualiteit.
Als je al een symbool in gedachten hebt, bijvoorbeeld een bloem, een familiekenmerk of een beroepsornament, kun je dat naar de workshop meenemen om uit te werken.

anna1

Cursus ‘Creëer je eigen symbool’

In de cursus ‘creëer je symbool’ leer je jouw kunstzinnige mogelijkheden verder te ontwikkelen en uit te diepen. Dat gebeurt voornamelijk via uitleg over het symbolisme in de kunst en praktisch gebruik van de aquareltechniek / gemengde techniek. Na een sessie waarin jouw verwachtingen en vaardigheden in kaart worden gebracht, maken we samen een plan dat aansluit bij je persoonlijke wensen en mogelijkheden. Daarbij kan de kunstgeschiedenis en de hedendaagse kunst een rol spelen als bron van inspiratie.
Als je al een symbool in gedachten hebt, bijvoorbeeld een bloem, een familiekenmerk of een beroepsornament, kun je dat naar de workshop meenemen om uit te werken.

Illustraties

Anna is op dit moment bezig met het maken van illustraties voor een prachtig boek met de titel “Tristan en Isolde”. Het verhaal van Tristan en Isolde dat in dit boek wordt verteld, vindt zijn oorsprong in de middeleeuwen, dus zo’n duizend tot vijftienhonderd jaar geleden. Het gebied waar het verhaal zich afspeelt beslaat voornamelijk het eiland Ierland en de landstreken Cornwall, Schotland en Wales in Engeland en Bretagne in Frankrijk. Maar ook wordt zijdelings ons eigen Friesland genoemd, waarmee toen veelvuldig handel werd gedreven.

005008015

020021026

Het boek “Tristan en Isolde” is bewerkt door Reynier Molenaar. Zijn boek wordt uitgegeven door Uitgeverij BLOP.

Informatie

Wilt u meer weten over Anna Tananyan of wilt u zich inschrijven voor een workshop of cursus? Kijk dan op haar website www.annatananyan.com of stuur uw e-mail naar info@annatananyan.com.

U kunt haar ook bellen op 06-19987511.

          annas2                                            annas4

anna2

      annas5                             annas9

Foto’s: Anna Tananyan / Karin van der Meul / Peter van Rietschoten

 

 

About Frank Scheers

Mijn geboortestad Amsterdam is een prachtig uitgangspunt voor journalistiek. Amsterdam staat voor vrijheid van meningsuiting en tolerantie. Als journalist wil ik mij vrij en zonder beperkingen kunnen uiten over hetgeen zich in Amsterdam afspeelt, maar ook in de rest van de wereld. Ik schrijf zoveel mogelijk mijn eigen content, maar scan ook de rest van de wereld af naar opvallend nieuws. Dit nieuws hoeft niet altijd breaking news te zijn. Dit kan heel interessant nieuws zijn dat even belangrijk is als breaking news, maar iets minder bekend is, maar net zo belangrijk kan zijn voor de opinievorming. Naast nieuws uit Amsterdam en wereldnieuws richt ik mij ook op fraaie artikelen over politiek, mode, luxe artikelen, gezondheid, het milieu, entertainment, life style, business, onderwijs, shopping, gastronomie, reizen et cetera. Amsterdam Today is een actief online news magazine en wij brengen artikelen in het Nederlands en in het Engels. Belangrijk om te noemen is dat Amsterdam Today zich bezig houdt met Immersive Journalism. Dat wil zeggen dat wij fascinerend nieuws brengen in combinatie met virtual reality technieken. Je ervaart dan het nieuws alsof je er zelf bij bent. My hometown Amsterdam is a wonderful starting point for journalism. Amsterdam stands for freedom of speech and tolerance. As a journalist, I can express freely and without restrictions on what is happening in Amsterdam, but also in the rest of the world. I write my own content as much as possible, but also scan the rest of the globe for striking news. This news doesn't always have to be breaking news. This can be very interesting news that is as important as breaking news, but slightly less known and just as important to the way people form their opinions. In addition to news from Amsterdam and the world news I also write about articles on politics, fashion, luxury, health, environment, entertainment, life style, business, education, shopping, wining and dining, travel and so on. Amsterdam Today is an active online news magazine and we bring articles in Dutch and in English. Important to mention is that Amsterdam Today deals with Immersive Journalism. That means that we bring fascinating news in combination with virtual reality techniques. You will experience the news as if you were there. Contact: Website | More Posts

UA-62801321-1