News Ticker

Het geheim achter waterdichte bloedvaten ontrafeld

bloedvat

Onderzoekers van Sanquin hebben opgehelderd hoe bloedvaten waterdicht blijven terwijl voortdurend afweercellen door de vaatwand heen naar de omliggende weefsels kruipen. Ze publiceren dit vandaag in Nature Communications. Dit inzicht kan in de toekomst mogelijk bijdragen aan een betere behandeling van vaatlekkage.

Bij kanker of een ontsteking verlaten miljoenen afweercellen de bloedbaan om het aangedane weefsel te bereiken. Daarvoor moeten ze dwars door de vaatwand heen kruipen. Dit is een specialistisch proces waarbij afweercellen en vaatwand nauw samenwerken. Moleculair celbioloog Jaap van Buul volgde de twee minuten durende tocht van de afweercel door de vaatwand en bracht gedetailleerd alle processen in kaart. “Bloedvatcellen pikken signalen op van passerende afweercellen, legt hij uit. “Ze maken ruimte door hun vorm aan te passen. Dat doen ze door ronde, flexibele eiwitslierten aan te maken, net elastiekjes. Hiermee ontstaan een soort poortjes van elastiek tussen de bloedvatcellen, waar de afweercel naadloos tussendoor past. Die elastiekjes kunnen heel snel op de gewenste plek worden aangemaakt of afgebroken. Daardoor kunnen ze uitrekken als de afweercel langs komt en weer krimpen om de poort te sluiten als de cel voorbij is”.

Elastiekjes

Met geavanceerde microscooptechnieken kwamen van Buul en zijn onderzoeksgroep erachter dat het regeleiwit RhoA de belangrijkste speler is voor de anti-lek werking van het bloedvat. Bloedvaten waarin dat eiwit werd uitgeschakeld gingen lekken, de poortjes sloten niet meer goed. “RhoA  regelt de aanmaak van de elastiekjes”, vertelt van Buul. “RhoA “ziet” precies hoe ver de afweercel  al door de vaatwand heen is en geeft dat door aan de elastiekjes. Deze passen zich zo aan dat het poortje voortdurend strak om afweercel heen zit.

Vaatlekkage

“Bloedvaten lijken misschien ondoordringbare buizen”, zegt  van Buul. “Maar zonder dat een druppel vloeistof uit de bloedbaan weglekt, duiken voortdurend afweercellen tussen de cellen van de vaatwand door naar de weefsels, om daar bijvoorbeeld een bacteriehaard of kankercellen onschadelijk te maken”. Hoe dat kon was lange tijd onbegrepen, maar dat nu is opgehelderd. We hebben een fundamenteel antwoord gekregen op een fundamentele vraag. Meer begrip van dit proces kan op de langere termijn leiden tot een betere behandeling van vaatlekkage, bijvoorbeeld bij sommige allergieën en long aandoeningen.

Over Sanquin

Stichting Sanquin Bloedvoorziening zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig bloed geven. De donors zijn het hart van de organisatie. Kernactiviteit is een veilige en efficiënte productie en levering van bloedproducten voor de behandeling van patiënten. Door onderzoek onderhoudt en vergroot zij haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Deze kennis stelt Sanquin in staat ziekenhuizen, behandelaren, te adviseren. In het werk van Sanquin staan de beginselen van het internationale Rode Kruis, kwaliteit en servicegerichtheid, centraal. Sanquin is een organisatie van, voor en door mensen.

Bron: ANP Pers Support

Photo credit: FeatheredTar via Foter.com / CC BY

 

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1