News Ticker

Flinke fraude door 4 Amsterdamse ambtenaren

fraude

Zeker vier medewerkers van de gemeente Amsterdam zijn of worden ontslagen omdat ze zich schuldig hebben gemaakt aan fraude.

Een procedure tot strafontslag is ingezet. Vijf andere ambtenaren zijn per direct geschorst op verdenking van ambtelijke corruptie. Dat blijkt uit een brief die burgemeester Eberhard van der Laan dinsdag aan de Amsterdamse gemeenteraad heeft gestuurd. Het gaat om enkele miljoenen euro’s.

Uit onderzoek van Bureau Integriteit blijkt dat medewerkers van de afdeling Vastgoed jarenlang misbruik hebben gemaakt van hun positie. Ze gunden voor veel te hoge bedragen opdrachten aan bedrijven die daar bovendien niet geschikt voor waren omdat ze in een andere branche opereren. De gemeente gaat het geld proberen terug te vorderen bij de bedrijven en verdachten.

Het gaat om ‘enkele miljoenen euro’s’, aldus een woordvoerder dinsdagavond. ‘In twee gevallen is aangifte gedaan en het strafrechtelijk onderzoek wordt vermoedelijk na de zomer afgerond.’ Een andere fraudezaak laat de gemeente aan de bestuursrechter.

Ook tegen een ambtenaar die belast was met het wagenparkbeheer loopt een onderzoek. Hij is ontslagen en de gemeente heeft beslag gelegd op goederen en banktegoeden van hem.

Het college van burgemeester en wethouders is bezig met een offensief tegen fraude. Dat moet de gemeentelijke organisatie snel weerbaar maken tegen integriteitsschendingen zoals fraude. Burgemeester Van der Laan en gemeentesecretaris Arjan van Gils voerden in de eerste maanden van dit jaar al tientallen gesprekken met alle directeuren en stadsdeelsecretarissen in de hoofdstad.

Anderhalf jaar geleden was de gemeente Amsterdam ook slachtoffer van factuurfraude door eigen medewerkers. Vijf verdachten, onder wie een stagiair, werden aangehouden. Het ging toen om 186.000 euro. Voor het stadsbestuur was de zaak mede aanleiding voor het ‘fraude-offensief’.

Bron: ANP

Photo credit: Images_of_Money via Source / CC BY

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1