News Ticker

Eerste energieneutrale woontoren van Nederland in aanbouw

amstel1

Een gebouw dat dankzij een combinatie van optimale isolatie, energiebesparende installaties en heel veel zonnepanelen ongekend duurzaam is. Op woensdag 13 april werd door oud minister en huidig voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen het ‘eerste’ gevelelement van Nederlands eerste energieneutrale woontoren in de nieuwe Amsterdamse woonwijk Amstelkwartier geplaatst. Met name de toepassing van zonnepanelen op een dergelijke woontoren is bijzonder, aangezien die deels op de gevel zullen worden geplaatst. De initiatiefnemers voor de ontwikkeling van deze woontoren zijn projectontwikkelaar Lingotto, Hurks vastgoedontwikkeling en APF International. Mecanoo architecten tekende voor het ontwerp van de toren.

Drie jaar geleden wonnen Lingotto, Hurks en APF de tender voor een kavel in het Amstelkwartier, een nieuwe woonwijk in Amsterdam. Het winnende idee was een voorstel voor een 73 meter hoog woongebouw @Home Amstelkwartier met een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van nul. Oftewel: een energieneutrale woontoren. Dit wordt gerealiseerd door het gebruik van zonnepanelen, stadsverwarming en een hoogwaardig geïsoleerde gebouwschil van prefab sandwich gevelelementen. @Home Amstelkwartier is daarmee een nieuw icoon van energiezuinige woninghoogbouw. De bouw van de toren is gestart in november 2015. Hurks bouw zal het gebouw naar verwachting medio 2017 opleveren aan Amvest Investment Management voor het Amvest Residential Core Fund. 

Esthetiek versus opbrengst

Bijna 2.500 m2 aan zonnepanelen bleek nodig om de woontoren in het Amstelkwartier energieneutraal te maken. Het dakoppervlak van de woontoren bood daarvoor niet voldoende ruimte en dus werd samen met gebouwverduurzamer Innax een andere oplossing bedacht: het plaatsen van zonnepanelen op de gevels. Een uitdaging, want deze panelen komen uiteraard terecht op de zongerichte geveldelen, waar ook juist buitenruimtes en raamopeningen moeten worden gemaakt. Uiteindelijk is gekozen voor een vlakke montage van standaard zonnepanelen, waarmee niet altijd de gunstigste hoek ten opzichte van de zon behaald wordt, maar wel wordt voorkomen dat er schaduw van het ene paneel op het andere valt.

Ieder huis een eigen zonne-saldo

In @HomeAmstelkwartier worden 160 twee- en driekamerappartementen gerealiseerd, met een gemiddeld woningoppervlak van 52 en 68 vierkante meter. Grotendeels als middensegment huurwoningen waaraan in Amsterdam een grote behoefte is. De woningen worden individueel aangesloten op de zonnecellen, waarmee de bewoners hun eigen duurzame energie opwekken. Aan iedere woning wordt een aantal zonnepanelen gekoppeld, die ongeveer tweederde van het reguliere gebruik kunnen dekken. Energie die niet direct wordt gebruikt, wordt via een slimme energiemeter terug geleverd aan het reguliere net. Dit wordt verrekend met de energie die door de huurder wordt gebruikt vanuit het net.

Toekomstmuziek

Initiatiefnemers Lingotto, Hurks en APF lopen met het project @Home Amstelkwartier ruim voor op de eisen die gesteld worden aan moderne hoogbouw. Volgens Europese richtlijnen moeten nieuwe gebouwen anno 2020 bijna energieneutraal gebouwd worden. Het geheel energieneutrale @Home Amstelkwartier is daarmee dus een icoon van duurzame hoogbouw.

Over Lingotto

Lingotto bedenkt vernieuwende oplossingen voor de ontwikkeling van gebouwen en gebieden in de stad. Het resultaat: concepten die leven terugbrengen in oude gebouwen en op lege plekken in de stad. Lingotto heeft een passie voor het ontwikkelen van stedelijke gebieden en projecten waar mensen plezierig kunnen wonen, werken, ondernemen en elkaar ontmoeten.

Over APF International

APF International is naast initiator en beheerder van vastgoedfondsen voor Nederlandse vermogende particulieren, investment manager voor buitenlandse institutionele partijen. APF heeft ruim een jaar geleden besloten haar activiteiten uit te breiden met het (her-) ontwikkelen van residentieel en commercieel vastgoed. Inmiddels heeft zij in dit jaar ruim 125.000 m2 in (mede-) ontwikkeling genomen en verwacht dit de aankomende tijd verder uit te breiden.

Over Hurks

Hurks behoort tot de top van de Nederlandse bouw- en vastgoedmarkt. We ontwikkelen, bouwen en onderhouden ruimten waarin mensen comfortabel kunnen wonen, werken, herstellen, winkelen en recreëren. Onze onderneming is op haar best bij complexe, integrale vraagstukken waarbij alle bedrijven binnen de groep nauw met elkaar en de markt samenwerken. Juist die synergie maakt Hurks tot specialist op vier terreinen: stedelijke ontwikkeling, innovatiecentra en ziekenhuizen, transformatie en hoogbouw. Als familiebedrijf is Hurks van nature gericht op de lange termijn. We bouwen niet, maar realiseren de levenscyclus van een gebouw.

Over Amvest

Amvest is actief als fondsmanager én ontwikkelaar op de Nederlandse woningmarkt. Creatief en innovatief in het ontwikkelen van duurzame woningen en levendige woongebieden in de economisch sterke gebieden in Nederland. Door zowel te ontwikkelen als te managen, waarborgt Amvest een hoge kwaliteit van het vastgoed in haar fondsen en wordt uitzicht geboden op een hoger rendement.

Bron: misspublicity.com

Photo credits Anja Robertus

 

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1