News Ticker

Een dag na de première De Zaak Menten overleed Meta Menten

Omroep MAX zendt de prachtige serie De Zaak Menten uit. Gisteren was het tweede deel op tv te zien. De Zaak Menten gaf in de jaren zeventig veel beroering en dankzij de Joodse journalist Hans Knoop werd de oorlogsmisdadiger achter het tralies gezet.

menten-knoop

Massamoord

De Blaricumse kunsthandelaar Pieter Nicolaas Menten, geboren in 1899, werd ervan verdacht tijdens de Tweede Wereldoorlog te hebben deelgenomen aan massamoorden. In 1941 zou hij een groot deel van de bevolking van de dorpjes Podhorodce en Urycz hebben laten ombrengen. De dorpjes lagen toen in Oost-Galicië, in Polen. Menten woonde daar al voor de oorlog en bezat in de buurt van de dorpjes een landgoed. Maar in 1941 werd hij gesignaleerd in het uniform van de SS op de plaats van de massamoord.

Kunstroof

Hoe oorlogsmisdadiger Menten aan zijn geld is gekomen, is wel duidelijk. In de oorlogjaren was het voor hem als Nazi heel eenvoudig om aan kunst te komen en dat deed hij dan ook. Hij roofde heel veel kunst of kocht het voor een fractie van de waarde en zo kon hij zijn huizen vol hangen met geroofde kunst.

Meta Menten

Meta Menten, de vrouw van oorlogsmisdadiger Pieter Menten, is vorige week donderdag overleden, een dag na de première van de Omroep MAX-dramaserie De Zaak Menten over het echtpaar. Dat meldt De Telegraaf vandaag op de pagina Privé. In de veel bekeken NPO 2-serie naar het boek van journalist Hans Knoop wordt Meta Menten gespeeld door Carine Crutzen. Zij zet Meta Menten met verve neer als een hardvochtige, gemene vrouw. Zelf zal ze dat niet gezien hebben.

Geen aflevering gezien

Een buurvrouw laat weten dat Meta Menten er al jaren niet meer helemaal bij was. “Ik weet wel zeker dat zij die eerste aflevering niet heeft gezien. Ze was al jaren van de wereld“, zegt haar buurvrouw. “Maar ik heb gekeken, ja, de hele flat heeft het gezien!”

Ook Knoop is ter ore gekomen dat Menten is overleden. “Ik blijf benadrukken dat zij natuurlijk geen schuld had aan wat haar man allemaal had gedaan. Maar zij was wel een heel nare vrouw. Maar goed, daar zijn er meer van.”

Hilversum

Menten is 90 jaar geworden. Het is een stom toeval dat ze juist nu is overleden, aldus Privé. “Terwijl omroepbaas Jan Slagter vorige week tevreden constateerde dat de start van zijn serie meteen ruim een miljoen kijkers naar NPO2 trok, reed – slechts een paar honderd meter bij zijn kantoor vandaan – een onopvallende lijkwagen voorbij het luxe en goed beveiligde appartementencomplex in de omroepstad, waar Meta Menten de laatste jaren van haar lange leven sleet.”

Anonimiteit

Ze leefde in anonimiteit, omdat ze niet wilde dat iemand van haar verleden wist. “Ze heeft zich meteen nadat zij hier was komen wonen, afgesloten van iedereen. We hebben zelfs nog een buurvrouw gehad die verhuisd is toen zij erachter kwam wie mevrouw écht was“, zegt een bewoner van de flat.

Miljoenenerfenis

Pieter Menten is al in 1987 overleden. Zijn miljoenenerfenis ging naar Meta Menten. Wat er nu met haar vermogen gebeurt, is niet bekend.

Gisteren was de tweede aflevering van De Zaak Menten te zien op NPO 2. Er keken 908.000 kijkers (14 procent).

Hebt u ook naar dit indrukwekkende tv-programma gekeken en wat vindt u van deze serie?

Auteur: Stephanie van Blankenberghe

stephanie

Photo credit: peterme via Foter.com / CC BY-SA

Photo credit: wikipedia

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1