News Ticker

Chanoeka lamp van mevrouw Maduro brengt 415.000 euro op

venduehuisdenhaag

Op de Najaarsveiling van het Venduehuis Den Haag heeft een Joodse Chanoeka lamp 415.000 euro opgebracht. Deze olielamp komt uit de nalatenschap van mevrouw Rebecca D. Maduro. Zij is de moeder van George Maduro, een verzetsheld in de Tweede Wereldoorlog en de naamgever van Madurodam. Decennia lang zat deze Chanoeka lamp, samen met tientallen andere kunstobjecten, in houten kisten opgesloten.

lamp

Het goud en zilver van de collectie uit de nalatenschap van mevrouw Rebecca D. Maduro bestaat uit veel gebruiksvoorwerpen en tafelservies zoals een zilveren theepot, een gouden suikerlepel en een zilveren thee- en koffieservies. Het topstuk, de zilveren Chanoeka ‘het Joodse feest van de lichtjes’ lamp, is opgesierd met rocaille en putti en gedecoreerd met Louis XIV kwasten. Hij werd in 1747 vervaardigd door Harmanus Nieuwenhuys, gerenommeerd zilversmid in Amsterdam van 1736 tot 1763. De opbrengst van 415.000 euro kwam tot stand na een spannende strijd tussen twee bieders. Er is maar één ander exemplaar bekend, en die behoort toe aan ons Koninklijk Huis. Die lamp staat op dit moment in bruikleen in het Joods Historisch Museum.

George John Lionel Maduro kwam na diverse keren opgepakt en weer ontsnapt te zijn, uiteindelijk terecht in het concentratiekamp Dachau. Daar overleed hij vlak voor de bevrijding op 28-jarige leeftijd aan vlektyfus. Zijn ouders, waaronder dus zijn moeder Rebecca, hebben het startkapitaal beschikbaar gesteld voor Madurodam als monument voor hun enige zoon. Dat groeide uit tot een internationaal icoon.

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1