News Ticker

Binnen 5 jaar is de genezing van diabetes mogelijk

suikerziekte

De genezing van diabetes type 1 lijkt een stapje dichterbij. Nieuw baanbrekend onderzoek moet binnen vijf jaar een oplossing bieden. Dat kondigt stichting Diabetes Onderzoek Nederland vandaag aan op Werelddiabetesdag. ,,De verwachtingen zijn hoopgevend.’

,,Gek genoeg wordt er meer geïnvesteerd in het veraangenamen van het dagelijkse leven van diabetespatiënten, dan in het zoeken naar een echte oplossing: volledige genezing”, schrijft de stichting die vandaag hun jubileum viert. Maar daar lijkt nu verandering in te komen.

DON heeft de handen ineengeslagen met Nederlandse topinstituten. Maastricht University, Leids Universitair Medisch Centrum en Hubrecht Instituut zullen een nieuwe transplantatietechniek gaan testen. Het gaat om een implanteerbare capsule van biologisch materiaal, een soort theezakje. In dit zakje zitten insuline-producerende cellen. Op deze manier zullen patiënten met type 1 diabetes zelf insuline aan kunnen maken. Zoals het er nu naar uitziet zal de capsule over vijf jaar in gebruik worden genomen door de eerste diabetes-patiënt.

,,De verwachtingen zijn zeer hoopgevend,” laat de stichting weten. ,,Maar het onderzoek kost geld. Vandaag starten we met de fundraising voor dit nieuwe onderzoek. Ons doel is om 1 miljoen euro op te halen.”

De stichting houdt daarom vandaag een lustrumgala, om extra aandacht te vragen voor diabetes type 1 en het onderzoek. ,,Hoe eerder diabetes te genezen is, hoe beter; het is een slopende rotziekte.”

Diabetes type 1

De insulineproducerende cellen in de alvleesklier worden bij mensen met diabetes type 1 aangevallen; insuline is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Momenteel is het al mogelijk om cellen te transplanteren, maar slechts een gering aantal patiënten komt hiervoor in aanmerking. Dat komt door het gebrek aan orgaandonoren en de noodzaak van afweerremmende medicatie.

Prof. Clemens van Blitterswijk, hoogleraar Weefselherstel in Maastricht, laat aan de Telegraaf weten dat het nieuwe onderzoek ,,al heel dicht tegen de werkelijke toepassing aanzit” bij patiënten met type diabetes 1. ,,Nu iedereen zijn schouders eronder gooit, kan dit een enorme versnelling in het onderzoek teweegbrengen.”

Aantal mensen met diabetes

In Nederland zijn vergeleken met andere Europese landen relatief weinig mensen met diabetes, oftewel suikerziekte. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Alleen in Roemenië, Zweden, België, Oostenrijk, Denemarken, Letland en Litouwen is het aandeel inwoners van vijftien jaar of ouder met diabetes lager dan in Nederland. In Frankrijk is dit aandeel juist het hoogst.

Gebruik deze link over ons eerder gepubliceerde artikel over de diabetes afkickkliniek.

Bron: ad.nl

Photo credit: Skley via Foter.com / CC BY-ND

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1