News Ticker

Amsterdamse buurtslager: altijd gezellig!

slager

De Amsterdamse middenstand zit vol leuke en gezellige bedrijven. Zo ook de buurtslager. Laten we eens verder ingaan op de buurtslager in de Watergraafsmeer.

Een goede buur
Waar kun je in Amsterdam nog je reservesleutels in bewaring geven en bij wie kun je postpakketjes laten afgeven? Bij een goede buur. Maar stel nu dat die buur ook nog eens de aller lekkerste worst maakt en zelf zijn vlees inkoopt en uitbeent.
Dan ben je bij slagerij de Wit in de Watergraafsmeer.

Een dorp in Amsterdam
“Het is hier net een dorp in Amsterdam”, zegt Erik Waagmeester (1977). Sinds 5 jaar is hij eigenaar van de slagerij. Met zijn 15e kwam hij in de leer bij ‘mijnheer’ de Wit. Hij volgde de Slagersvakschool en zocht voor zijn stage een slager bij wie hij álles kon leren – “want als ik ergens voor ga, ga ik er helemaal voor”. Nu is het oude ambacht zijn werk, hobby en passie.

Het oude ambacht
Hij is nog een van de slagers die zijn koeien, varkens en lammen zelf koopt en helemaal verwerkt. De dieren komen uit Middelie en de Beemster, “lekker dichtbij”; “ze hebben veel daglicht en verse lucht; er wordt goed met de dieren omgegaan”. “Je doodt een dier niet voor niets; je moet het helemaal gebruiken; je moet er met respect mee omgaan”.

Slagerij de Wit is vermaard om zijn ossenworst, van een wel honderd jaar oud recept. Maar ook met zijn Gelderse gekookte worst heeft hij tweemaal het Nederlandse Kampioenschap gewonnen.

De charme moet blijven
In de afgelopen 25 jaar heeft Waagmeester zijn klantenkring zien veranderen. Van ome Piet en tante Gree naar directeuren, acteurs en filmmakers. Maar het is nog steeds een “heel sociale buurt, en de laatste tijd zijn er ook veel kinderen”. Zijn aanbod is mee veranderd, van stoofvlees en blikjes groenten naar meer bakvlees en mooie wijnen. En de winkel zal binnenkort een opknapbeurt krijgen. “Maar ik ga niet alles veranderen; de charme moet blijven”.

Bron: buurtwinkels.amsterdammuseum.nl

Photo credit: amsfrank / Foter / CC BY-SA

About Frank Scheers

Mijn geboortestad Amsterdam is een prachtig uitgangspunt voor journalistiek. Amsterdam staat voor vrijheid van meningsuiting en tolerantie. Als journalist wil ik mij vrij en zonder beperkingen kunnen uiten over hetgeen zich in Amsterdam afspeelt, maar ook in de rest van de wereld. Ik schrijf zoveel mogelijk mijn eigen content, maar scan ook de rest van de wereld af naar opvallend nieuws. Dit nieuws hoeft niet altijd breaking news te zijn. Dit kan heel interessant nieuws zijn dat even belangrijk is als breaking news, maar iets minder bekend is, maar net zo belangrijk kan zijn voor de opinievorming. Naast nieuws uit Amsterdam en wereldnieuws richt ik mij ook op fraaie artikelen over politiek, mode, luxe artikelen, gezondheid, het milieu, entertainment, life style, business, onderwijs, shopping, gastronomie, reizen et cetera. Amsterdam Today is een actief online news magazine en wij brengen artikelen in het Nederlands en in het Engels. Belangrijk om te noemen is dat Amsterdam Today zich bezig houdt met Immersive Journalism. Dat wil zeggen dat wij fascinerend nieuws brengen in combinatie met virtual reality technieken. Je ervaart dan het nieuws alsof je er zelf bij bent. My hometown Amsterdam is a wonderful starting point for journalism. Amsterdam stands for freedom of speech and tolerance. As a journalist, I can express freely and without restrictions on what is happening in Amsterdam, but also in the rest of the world. I write my own content as much as possible, but also scan the rest of the globe for striking news. This news doesn't always have to be breaking news. This can be very interesting news that is as important as breaking news, but slightly less known and just as important to the way people form their opinions. In addition to news from Amsterdam and the world news I also write about articles on politics, fashion, luxury, health, environment, entertainment, life style, business, education, shopping, wining and dining, travel and so on. Amsterdam Today is an active online news magazine and we bring articles in Dutch and in English. Important to mention is that Amsterdam Today deals with Immersive Journalism. That means that we bring fascinating news in combination with virtual reality techniques. You will experience the news as if you were there. Contact: Website | More Posts

UA-62801321-1