News Ticker

Amsterdam getuige eerste space invading sociaal experiment

artmuseum

Deze week heeft de Russische kunstenaar Vika Kova haar visie over een andere sociale dynamiek gedeeld met haar serie ‘The CrossOvers’ op de ‘badkuip’ van het Stedelijk Museum in Amsterdam. In de langste nacht van het jaar met de maan als vrouwelijk symbool, was dit de perfecte avond om met haar kunstproject LAND OF GOOD, The CrossOvers, verdere bewustwording voor meer evenwicht tussen mannen en vrouwen te creëren.

Vika Kova, multimedia/ videokunstenaar en ontwerper, koos zonder toestemming voor het Stedelijk Museum. ‘Amsterdam is een stad van gelijkheid en zonder oordelen, voor mij als Russisch staatsburger is het contrast met mijn eigen land opvallend. Ik woon sinds 1996 in Amsterdam en voor mij was het Stedelijk Museum architectonisch gezien de beste locatie om met de kracht van mijn videokunst een ​​alternatief sociaal model voor te stellen op een niet-agressieve manier. Kunst kan helpen om de wereld te veranderen.’

‘Als het patriarchaat staat voor survival of the fittest, dan staat matriarchaat voor het voortbestaan ​​van de vriendelijkste’.

Deze eerste editie van The Crossovers serie biedt de kans om op een avontuurlijke wijze te een alternatieve manier een samenleving te ervaren die gebaseerd is op waarden die onbekend zijn bij onze patriarchale wereld. Het is daarom niet alleen een kunstinstallatie maar ook een informatie- en educatie station. Niet-oordelend en met een goed gevoel kijken is essentieel – Kova is erop gebrand om beide samenlevingen zo onafhankelijk en licht mogelijk te presenteren. Naar aanleiding van de ontdekking van eventuele alternatieven voor onze mannelijk gedreven wereld, is de toeschouwer vrij eigen conclusies hieruit te trekken.

Missie van LAND OF GOOD

De missie van LAND OF GOOD is om verdere bewustwording voor het thema van meer evenwicht tussen mannen en vrouwen te creëren, en de invoering van een vrij en veilig platform van gender-symmetrische samenleving, door gebruik te maken van de educatieve kracht van kunst.

LAND OF GOOD is een lange termijn kunstproject. De eerste fase, ‘sHe’ ging over het onderzoek naar de vrouwelijke rollen in samenlevingen en hun interactie met mannelijke rollen, alsmede de invloed van cultuur op de relatie tussen de twee. De tweede fase, ‘The CrossOvers, gebruikt de verzamelde gegevens om de twee diametraal tegengestelde systemen, matriarchaat en patriarchaat naar de extremen van hun eigen logica.

sHe – Deel I. Het eerste deel van het LAND OF GOOD, is genaamd sHe, en onderzoekt en meet vrouwelijke rollen in verschillende samenlevingen vandaag de dag. Kova’s visuele voorstellingen van vrouwelijkheid nemen de kijkers over de hele wereld mee om culturele achtergronden en de hedendaagse identiteit van vrouwelijkheid te observeren, binnen de complexe structuur van onze mannelijke gedreven wereld.

sHe is ook een poging van de kunstenaar om het raadsel achter de grootste sociale paradox van onze samenleving te ontrafelen: een tegenspraak tussen lof en tegelijkertijd de controle van de vrouwen. Door gebruik van nieuwe media en audiovisuele technologieën, projecteert Kova haar werken op canvas bekleed met textiel. De gelaagdheid van doeken met regionale stoffen zinspelen op verschillende culturen, ze super poneert geluid en video en brengt zo de vele stemmen en identiteiten van de moderne vrouw tot leven. Haar stof keuzes en panel bouwmethoden zijn bedoeld om subtiele onderliggende boodschappen door te geven: de keuze van denim in de vorm van een T-shirt suggereert een uniseks cultuur, het symbool van een bepaalde staat van het vrouw-zijn.

Deel ll The CrossOvers, is gewijd aan de introductie en exploratie van zowel mannen- als vrouwelijke- gedreven samenlevingen.

Geïnspireerd door de kwantummechanica theorie van meerdere realiteiten, creëert de kunstenaar een parallelle wereld die vrouw-gedreven is en het tegenovergestelde van onze mannelijke gedreven wereld. Kova stelt zich voor dat eens in de zoveel tijd deze parallelle werkelijkheid de onze kruist, omwille van gegevensuitwisseling. Kova zet  “de ontmoeting” tussen de vertegenwoordigers van de twee werelden op om het te filmen en om de basisprincipes van beide maatschappijen te laten zien.

The CrossOvers #1 heeft Vika Kova op 21 december gepresenteerd in Amsterdam. De expositie was 22 december 2016 te zien bij Vroom &Varossieau Art Gallery, Willemsparkweg 134, Amsterdam
.

Openingstijden: 10:00 – 16:30 uur.

Link to video:

https://vimeo.com/192609447/5d69b1ca50

Vika Kova

VIKA KOVA is een multimedia / videokunstenaar en ontwerper. Geboren in Vladivostok, Rusland. Ze woont en werkt vanaf 1996 in Amsterdam.

Gender-asymmetrie en het streven naar evenwicht is de drijvende kracht achter Kova’s artistieke geest, haar werken en projecten. Haar achtergrond en ervaringen hebben geleid tot de ultieme verkenning van deze thema’s.

Geboren in Vladivostok (Sovjet-Unie), Vika Kova groeide op in Duitsland. Terug naar Rusland, na  het afstuderen aan het Conservatorium van Moskou, verhuisde ze naar Nederland en werd ​​succesvolle zanger, DJ, performer en later een multimedia / videokunstenaar. Als internationale DJ, viel Kova op in een beroep dat wordt gedomineerd door mannen. Deze ervaring wekte haar interesse in genderkwesties binnen de sociale en culturele kaders; en had een direct effect op haar identiteit als kunstenaar.

Met het schoppen tegen het zijn op een niet-agressieve manier, het verleggen van grenzen tussen realiteit en technologie, onstond Kova’s  LAND OF GOOD project in 2014, waar ze suggestieve vragen oproept over hoe een gender-symmetrische samenleving eruit zou zien. Sindsdien is alles wat ze heeft gedaan in één en dezelfde richting: de creatie van een virtuele wereld ‘OrdeX’ die deze vragen zou beantwoorden.

Kova’s project verwerkt deze vragen geleidelijk met zorg en grondigheid: een fundamenteel onderzoek – gebaseerd op samenwerkingen met verschillende instellingen en universiteiten – weerspiegelt in de kunstwerken van Kova: ze zijn allemaal gewijd aan één doel – de oprichting van de virtual realiteit ‘OrdeX’.

Het benutten van de kracht van kunst om te dienen als conceptueel instrument, haar digitale doeken, multimedia frames, video-installaties, guerrilla-acties, performances en binnenkort virtual reality kunstwerken, staan in dienst om visueel en met geluid simulaties de sociale mores te confronteren om het bewustwording te creëren voor een gender-asymmetrie en de mogelijkheid van een duurzame gender evenwichtige samenleving.

www.vikakova.com

Bron: blissmasters.com

Photo credit: Amsterdam Today

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1