News Ticker

Allochtoon en autochtoon: de overheid stopt met deze woorden

allochtoon
De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stoppen met het gebruik van de woorden ‘allochtoon’ en ‘autochtoon’.

De woorden zijn niet langer precies genoeg en te stigmatiserend voor specifieke bevolkingsgroepen, schrijft de WRR in een dinsdag gepubliceerd rapport waarover de Volkskrant schrijft.

Het gaat niet om een advies aan het kabinet, maar het kan wel worden gezien als een opmaat naar een andere woordkeuze.

De woorden ‘allochtoon’ en ‘autochtoon’ worden niet vervangen. De instanties zullen bij artikelen en studies over bevolkingsgroepen spreken over inwoners met een migratieachtergrond en inwoners met een Nederlandse achtergrond, aldus de WRR.

Het CBS zal het Jaarrapport Integratie dat binnenkort verschijnt de woorden allochtoon en autochtoon niet meer gebruiken.

Neutraal

“In de publieke sector worden allochtoon en autochtoon steeds minder gebruikt. De diversiteit en beweeglijkheid onder migranten is zo groot, dat het geen zin heeft over hen in generieke termen te spreken”, zegt Mark Bovens, WRR-lid en hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Utrecht, tegen de Volkskrant.

Daarbij heeft ‘allochtoon’ een negatieve lading gekregen. De woorden, bedacht in 1989, hadden juist als doel om termen als buitenlander of etnische minderheid te vermijden. Allochtoon en autochtoon waren toen neutrale begrippen.

Politiek

Ook de politiek in Den Haag worstelt met de begrippen. In maart riepen de PvdA en SP minister Lodewijk Asscher (Integratie) op om te kijken naar de begrippen allochtoon en autochtoon. Asscher zegt de termen te willen vermijden.

Bron: nu.nl

Photo credit: amsfrank via Foter.com / CC BY-SA

About Frank Scheers

Mijn geboortestad Amsterdam is een prachtig uitgangspunt voor journalistiek. Amsterdam staat voor vrijheid van meningsuiting en tolerantie. Als journalist wil ik mij vrij en zonder beperkingen kunnen uiten over hetgeen zich in Amsterdam afspeelt, maar ook in de rest van de wereld. Ik schrijf zoveel mogelijk mijn eigen content, maar scan ook de rest van de wereld af naar opvallend nieuws. Dit nieuws hoeft niet altijd breaking news te zijn. Dit kan heel interessant nieuws zijn dat even belangrijk is als breaking news, maar iets minder bekend is, maar net zo belangrijk kan zijn voor de opinievorming. Naast nieuws uit Amsterdam en wereldnieuws richt ik mij ook op fraaie artikelen over politiek, mode, luxe artikelen, gezondheid, het milieu, entertainment, life style, business, onderwijs, shopping, gastronomie, reizen et cetera. Amsterdam Today is een actief online news magazine en wij brengen artikelen in het Nederlands en in het Engels. Belangrijk om te noemen is dat Amsterdam Today zich bezig houdt met Immersive Journalism. Dat wil zeggen dat wij fascinerend nieuws brengen in combinatie met virtual reality technieken. Je ervaart dan het nieuws alsof je er zelf bij bent. My hometown Amsterdam is a wonderful starting point for journalism. Amsterdam stands for freedom of speech and tolerance. As a journalist, I can express freely and without restrictions on what is happening in Amsterdam, but also in the rest of the world. I write my own content as much as possible, but also scan the rest of the globe for striking news. This news doesn't always have to be breaking news. This can be very interesting news that is as important as breaking news, but slightly less known and just as important to the way people form their opinions. In addition to news from Amsterdam and the world news I also write about articles on politics, fashion, luxury, health, environment, entertainment, life style, business, education, shopping, wining and dining, travel and so on. Amsterdam Today is an active online news magazine and we bring articles in Dutch and in English. Important to mention is that Amsterdam Today deals with Immersive Journalism. That means that we bring fascinating news in combination with virtual reality techniques. You will experience the news as if you were there. Contact: Website | More Posts

UA-62801321-1