News Ticker

10 jaar Muziekgebouw aan ‘t IJ

muziekij

10 jaar Muziekgebouw aan ‘t IJ.

Het Muziekgebouw bestaat 10 jaar. En dat vieren we. Een seizoen lang. Dit weekend vormt het startschot en biedt dé kans om drie dagen lang onze eigenzinnige en verrassende programmering te horen én ervaren.

Vrijdag 11 t/m zondag 13 september 2015 is het startschot van een feestelijk nieuw seizoen op muzikaal gebied in Amsterdam.

Via deze link kunt u het programma bekijken.

muziekij2

Het Muziekgebouw aan ‘t IJ is een concertzaal aan het IJ in Amsterdam-Oost, die in hoofdzaak activiteiten ondersteunt gerelateerd aan eigentijdse klassieke muziek. Het gebouw ligt boven de IJ-tunnel, op tien minuten lopen vanaf Station Amsterdam Centraal. Het gebouw is ontworpen door het Deense architectenbureau 3xNielsen, kortweg3XN. Het Bimhuis vormt een – deels – geïntegreerd gedeelte van het Muziekgebouw.

De concertzaal

Het Muziekgebouw (bouwkosten 60 miljoen Euro) werd geopend op 15 juni 2005 en bevat een middelgrote zaal (afmetingen 20 × 30 m) voor klassiek en eigentijds repertoire met ruimte voor 725 zitplaatsen. De zaal heeft een variabele akoestiek waarbij de nagalmtijd kan variëren van 1,5 tot 3,5 seconden. Dit wordt bereikt door het plafond op en neer te laten bewegen. Ook de vloer is beweegbaar. De zijwanden kunnen naar het podium verplaatst worden, en ook kan de achterwand omhoog gehesen worden. Ook de verlichting van de wanden is variabel van kleur door middel van led-armaturen. De zaal heeft twee smalle balkons, voor één rij bezoekers. Daarnaast is er een kleine zaal (afmetingen 19 × 8 m) met ruimte voor 100 zitplaatsen. Voor de musici zijn er drie repetitieruimtes.

muziekij3

In het gebouw is voor kinderen een paar keer per week een klankspeeltuin waar ze kunnen spelen met geluiden en klanken zonder traditionele muziekinstrumenten of notenschrift te hoeven leren bespelen. Daarnaast bieden de kantoren ruimte aan verschillende muziekorganisaties, zoals het Nieuw Ensemble en het Ives Ensemble.

Jan Wolff was van 2005 tot aan zijn pensioen per 1 juni 2008 algemeen en artistiek directeur. Hij was eerder werkzaam bij Muziekcentrum de IJsbreker aan de Weesperzijde, en heeft 18 jaar geijverd voor een nieuw gebouw. Als algemeen directeur werd hij per 1 juni 2008 opgevolgd door Tino Haenen. Tino Haenen was voor zijn aanstelling artistiek directeur van het hedendaagse-muziekfestival Ars Musica in Brussel. Daarnaast is ook een zakelijk directeur aangesteld. Sinds 1 december 2008 wordt deze rol vervuld door Boudewijn Berentsen.

In juli 2011 besloten de Raad van Toezicht van Muziekgebouw aan ’t IJ en Tino Haenen in onderling overleg het dienstverband van Haenen te beëindigen. Volgens De Raad van Toezicht vroeg het toenmalige tijdsgewricht van bezuinigingen in de culturele sector om een andere vorm van leiderschap, meer gericht op cultureel ondernemerschap. Naar aanleiding van het ontslag van directeur Tino Haenen in juli 2011 verscheen een artikel in NRC Handelsblad (13 augustus 2011, p.26). Volgens het artikel worden er met 2 zalen slechts 200 concerten per jaar gegeven met een gemiddelde bezetting van 45%. Bovendien krijgt het muziekgebouw mogelijk te maken met bezuinigingen van de gemeente Amsterdam.

Een vervanger van Tino Haenen werd per februari 2012 gevonden in Maarten van Boven. Maarten van Boven was voorheen werkzaam als adjunct-directeur van poptempelParadiso (Amsterdam).

Het gebouw

Het gebouw ligt aan drie zijden in het water van het IJ en kan omschreven worden als een betonnen doos, gehuld in een glazen huid, met een dak dat aan een kant zover uitsteekt dat het een luifel vormt. Het Bimhuis, dat geen deel uitmaakt van de organisatie van de concertzaal, springt aan de oeverzijde uit de massa van het gebouw.

In het gebouw bevinden zich ook café-restaurant Zouthaven met groot terras aan het IJ en een aantal kantoren, waar bijvoorbeeld het Holland Festival, ensemble Asko|Schönberg, Nieuw Ensemble en Amsterdam Sinfonietta gevestigd zijn.

Het gebouw heeft diverse prijzen ontvangen:

  • 2006: de Dedalo Minosse Special Prize, een architectuurprijs voor geslaagde samenwerking tussen architect en opdrachtgever;
  • 2006: de Urban Land Institute Award for Excellence, categorie Europa, voor de manier waarop het gebouw bijdraagt aan de verandering van een oud industriegebied naar een moderne stedelijke ruimte (samen met vier andere winnaars);
  • 2007: de Nederlandse Bouwprijs, categorie Gebouwen, voor de manier waarop met beperkte middelen een gebouw met sterke uitstraling is gerealiseerd.

Foto’s: Amsterdam Today

Photo credit: FaceMePLS / Foter / CC BY

 

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1