News Ticker

Bij 1 op de 3 scheidingen komt pensioenopbouw niet aan de orde

pensioenopbouw

Bij een derde van de scheidingen komt het verdelen van het pensioen niet aan de orde. Dit terwijl de wet stelt dat het pensioen evenredig dient te worden verdeeld bij een relatiebreuk. Binnen twee jaar na de scheiding dient de pensioenverevening geregeld te zijn.

Dat blijkt uit de Pensioenmonitor van Wijzer in geldzaken die vandaag wordt gepresenteerd.

Belangrijkste reden is dat (ex)partners niet op de hoogte zijn van regels omtrent pensioenverevening. Sterker nog, veel mensen weten niet wat het inhoudt. Pensioenverevening betekent dat allebei de partners in basis recht hebben op de helft van het pensioen dat is opgebouwd tijdens de periode van huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Verband

Veel mensen zien het verband echter niet tussen hun scheiding en pensioen. Bij een hele grote groep komt het helemaal niet ter sprake”, aldus Olaf Simonse, hoofd programmabureau van Wijzer in geldzaken. “Advocaten en mediators hebben het er vaak niet over.”

Online scheidingen

Belangrijke reden daarvoor is dat er steeds meer online platforms bestaan die goedkope scheidingen aanbieden. “Die wildgroei van mogelijkheden om te scheiden maakt de kwaliteit er niet beter op. Helaas scheiden steeds meer mensen op deze manier en wordt het pensioen vergeten”, aldus Marjet van Yperen-Groenleer, advocaat en mediator bij GMW advocaten.

Ze raadt de consument dan ook aan om via een specialist te scheiden en niet bij elke willekeurige mediator die zich als financieel deskundige presenteert of bij sites die adverteren voor scheidingen van €400 euro. „Ga voor kwaliteit en dan wordt het pensioen besproken. Dan heb ik het nog niet eens over het nabestaandenpensioen, dat naast verdeling van ouderdomspensioen aandacht verdient bij echtscheiding. Ook daarover worden helaas maar al te vaak geen afspraken gemaakt.

Verantwoordelijk

De consument heeft inderdaad een eigen verantwoordelijkheid, maar het mag ook wel een stuk eenvoudiger worden gemaakt, vindt Simonse. “Om het pensioen te verdelen, dient een formulier te worden ingevuld. Dat is geen eenvoudige opgave. En het zou al een stuk schelen wanneer pensioenfondsen een brief sturen nadat bekend is geworden dat partners uit elkaar zijn gegaan: dat wordt immers doorgegeven aan de fondsen.”

Het recht op een deel van het pensioen van de ex-partner blijft overigens wel bestaan. Simonse: “Een gang naar de rechter is dan het enige wat rest. Hoewel je altijd in het gelijk wordt gesteld, is dat vaak wel een heel gedoe. Beter is het om het gelijk te regelen.”

Bron: telegraaf.nl

Photo credit: Sebastiaan ter Burg via Foter.com / CC BY-SA

 

About Frank Scheers

Mijn geboortestad Amsterdam is een prachtig uitgangspunt voor journalistiek. Amsterdam staat voor vrijheid van meningsuiting en tolerantie. Als journalist wil ik mij vrij en zonder beperkingen kunnen uiten over hetgeen zich in Amsterdam afspeelt, maar ook in de rest van de wereld. Ik schrijf zoveel mogelijk mijn eigen content, maar scan ook de rest van de wereld af naar opvallend nieuws. Dit nieuws hoeft niet altijd breaking news te zijn. Dit kan heel interessant nieuws zijn dat even belangrijk is als breaking news, maar iets minder bekend is, maar net zo belangrijk kan zijn voor de opinievorming. Naast nieuws uit Amsterdam en wereldnieuws richt ik mij ook op fraaie artikelen over politiek, mode, luxe artikelen, gezondheid, het milieu, entertainment, life style, business, onderwijs, shopping, gastronomie, reizen et cetera. Amsterdam Today is een actief online news magazine en wij brengen artikelen in het Nederlands en in het Engels. Belangrijk om te noemen is dat Amsterdam Today zich bezig houdt met Immersive Journalism. Dat wil zeggen dat wij fascinerend nieuws brengen in combinatie met virtual reality technieken. Je ervaart dan het nieuws alsof je er zelf bij bent. My hometown Amsterdam is a wonderful starting point for journalism. Amsterdam stands for freedom of speech and tolerance. As a journalist, I can express freely and without restrictions on what is happening in Amsterdam, but also in the rest of the world. I write my own content as much as possible, but also scan the rest of the globe for striking news. This news doesn't always have to be breaking news. This can be very interesting news that is as important as breaking news, but slightly less known and just as important to the way people form their opinions. In addition to news from Amsterdam and the world news I also write about articles on politics, fashion, luxury, health, environment, entertainment, life style, business, education, shopping, wining and dining, travel and so on. Amsterdam Today is an active online news magazine and we bring articles in Dutch and in English. Important to mention is that Amsterdam Today deals with Immersive Journalism. That means that we bring fascinating news in combination with virtual reality techniques. You will experience the news as if you were there. Contact: Website | More Posts

UA-62801321-1