News Ticker

Ziekenhuis VUMC onderlopen met massa’s water

vumc

Sinds vanochtend heerst er een groot probleem bij het VUMC in Buitenverldert, aangezien door een gesprongen waterleiding aan de van Van der Boechorststraat in Zuid verschillende straten helemaal zijn ondergelopen. De kelders van het VUMC zijn helemaal ondergelopen hetgeen voor hele grote problemen heeft gezorgd. Meer dan 500 patienten moeten worden geevacueerd, aangezien de stroomvoorziening is uitgevallen. Slecht 1 lift schijnt te werken en dat levert extra problemen op bij het evacueeren.

vumc2

Update 12.45 uur:
Het AMC laat via Twitter weten hun collega’s bij het VUMC een hart onder de riem te willen steken: ‘Wij staan voor jullie klaar.

Update 12.30 uur:
Naar schatting moeten er 500 mensen verplaatst worden. Er is prioriteit geven aan het vervoeren van de patiënten die op de intensive care lagen. Het vervoer van twaalf pasgeboren baby’s die op de kinder intensive care liggen, heeft ook voorrang. Enkele van hen worden overgebracht naar het AMC. Het ziekenhuis heeft een speciaal telefoonnummer geopend voor de familie en vrienden van patiënten, zij kunnen bellen met 0800-0200998. Het ziekenhuis heeft de hoop uitgesproken dat alle patiënten voor 24.00 uur vannacht verplaatst zijn.

Update 12.25 uur:
De persconferentie van het VUMC met directeur Wouter Bos is nu lieve te zien op AT5. Hij vertelt dat er geen zekerheid is dat het ziekenhuis normaal kan draaien. Het grootste risico is de watervoorziening in het ziekenhuis. Vers en schoon water kan niet gegarandeerd worden in de komende dagen. Het beddenhuis wordt gesloten, alle patiënten worden geëvacueerd.

vumc6

Update 12.10 uur:
Het volledige VUMC gaat ontruimd worden, dat zegt een betrouwbare bron binnen het ziekenhuis tegen AT5.

Update 12.05 uur:
Pech voor alle studenten: het VUMC meldt zojuist dat alle colleges en werkgroepen gewoon doorgaan.

Update 11.50 uur:
Het VUMC lijkt zich voor te bereiden op een grootscheepse evacuatie. Bronnen binnen het ziekenhuis bevestigen aan AT5 dat acute afdelingen, zoals de hartbewaking, al met de evacuatie bezig zijn. Op de Amstelveenseweg staan lange rijen ambulances klaar voor het mogelijke vervoer van patiënten.

Update 11.35 uur:
Om 12.00 uur wordt er een persconferentie gehouden bij het VUMC, waar meer informatie over de situatie gegeven gaat worden. Inmiddels staat een klein leger aan motoragenten buiten klaar voor het mogelijk vervoeren van patiënten. Een woordvoerder van het VUMC laat aan AT5 weten dat er vooralsnog geen sprake is van een ontruiming.

vumc3

Update 11.30 uur:
Waternet meldt dat de herstelwerkzaamheden aan de waterleiding waarschijnlijk nog twee tot drie dagen gaan duren.

Update 11.15 uur:
Het ziekenhuis meldt dat al het overbodige personeel naar huis mag. Medewerkers die vandaag moeten werken maar niet strikt noodzakelijk, kunnen thuisblijven. Alle afdelingshoofden komen nu bij elkaar om te bespreken hoe het vandaag verder gaat in het ziekenhuis.

Update 11.00 uur:
Op de onderste verdieping van het VUMC kwam vanochtend een vloedgolf naar binnen.

Update 10.50 uur:
Het VUMC geeft aan dat alle geplande operaties voor vandaag zijn afgeblazen. Ook de spoedeisende hulp van het ziekenhuis is nog steeds dicht. De patiëntenzorg van het ziekenhuis is onder controle door de extra inzet van doktoren en verpleegkundigen. Het VUMC roept mensen op om vandaag niet naar het ziekenhuis te komen.

Update 10.40 uur:
Volgens het VUMC is er slechts één patiënt overgebracht naar een ander ziekenhuis, vanwege een spoedoperatie. Het ziekenhuis zegt wel dat er 20 patiënten intern verplaatst zijn. De onderste verdieping is ondergelopen en daardoor is de stroom deels uitgevallen. In gedeelten van het ziekenhuis zou het flink donker zijn.

Update 10.25 uur: 
Inmiddels wordt uit beelden steeds duidelijker hoe groot de kracht van de overstroming was vanochtend. Op een video is te zien hoe een auto verzwolgen wordt in een enorme waterstroom.

Update 10.15 uur:
Het personeel van het VUMC krijgt op dit moment een briefing over hoe ze de komende uren te werk moeten gaan.

Update 10.05 uur:
Een woordvoerder van de brandweer vertelt aan AT5 dat er 30 patiënten van de intensive care met spoed zijn overgebracht naar andere ziekenhuizen. Een hele rij ambulances heeft zich buiten bij het ziekenhuis opgesteld, maar dat schijnt uit voorzorg te zijn.

Update 10.00 uur:
Een woordvoerder van het VUMC meldt dat er tot nu toe geen patiënten geëvacueerd zijn, maar dat mensen wel binnen de deuren van het ziekenhuis verplaatst worden.

vumc5

Update 9.45 uur:
Een verslaggever ter plaatse zegt dat er heel veel kelders in de buurt zijn ondergelopen. Het gebied dat is ondergelopen wordt afgezet.

Update 9.30 uur:
Waternet meldt dat het water op dit moment wordt weggepompt met behulp van zuigers en pompen. De waterleiding was eerder al afgesloten. Inmiddels heeft het VUMC weer water.

Update 9.20 uur:
Het VUMC meldt dat alle acute afdelingen gesloten zijn. Patiënten die in het ziekenhuis liggen worden indien nodig geëvacueerd.

Update 9.00 uur: 
AT5 gaat zo snel mogelijk live vanuit het overstromingsgebied in Zuid.

Update 8.55 uur:
Het GVB laat inmiddels weten dat de tramlijnen 16 en 24 zijn ingekort tot aan het Haarlemmermeercircuit.

UPDATE 8.40 uur:
Ook op social media verschijnen inmiddels de eerste beelden van de overstromingen. In een filmpje is te zien hoe een auto compleet door de stroom wordt weggesleurd.

vumc4

Update 8.30 uur:
Door de gesprongen waterleiding is het inmiddels ook chaos op de ring. De afslag S108 richting de VU is in ieder geval helemaal afgesloten.

Update 8.15 uur:
Inmiddels zou de brandweer ter plaatse zijn. Meerdere auto’s die langs de straten geparkeerd staan zouden zijn onder gelopen. Inmiddels meldt een getuige dat ook delen van het VUMC zijn ondergelopen. Het zou met name gaan om de verdieping -1, die onder de begane grond ligt.

Update 8.10 uur:
Meldingen van wateroverlast komen binnen op de Amstelveenseweg, maar ook op de De Boelelaan, vlakbij het VU ziekenhuis. ‘Het lijkt wel alsof de hele boel overstroomt, ik heb echt nog nooit eerder zoiets gezien’, meldt een getuige aan AT5.

Bron: at5.nl

Foto’s: Amsterdam Today

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1