News Ticker

Welke BN-er introduceert de nieuwe politieke partij “Artikel 1”?

politiek

De politiek versnippert flink door allerlei ruzies in diverse politieke partijen. Leden stappen uit een bestaande partij of mensen met politieke ambities maken ruzie en starten zelf een politieke partij. Niet echt in balans zou je zeggen en hoe komt dat over bij de kiezer?

Verrassing

Sylvana Simons verlaat de politieke partij Denk. Ze begint haar eigen partij. Dat maakt ze vandaag bekend op de voorpagina van de Volkskrant. Simons verrast vriend, vijand én Denk met deze beslissing. Ze heeft de partij niet ingelicht. “Ik had het gedaan als ik het gevoel had dat ik dat veilig kon doen. Een scheiding komt niet van de ene op de andere dag. Soms moet je ‘s nachts ertussenuit knijpen omdat je partner je niet onbeschadigd zal laten gaan.”

Ze vertrekt samen met Denks campagneleider Ian van der Kooye. Ze wilden graag hun eigen moment kiezen om hun vertrek aan te kondigen. “Denk is een van de meest gewiekste partijen van Nederland als het gaat om framen. Dat heb ik van dichtbij gezien. Ik kan er niet op vertrouwen dat ze bij mij anders zouden handelen. Door zelf naar buiten te komen met mijn verhaal houd ik de regie over de communicatie in eigen handen.”

Oneens

De tv-diva meldde zich maandag al ziek toen ze samen met de Denk-heren was uitgenodigd in een politieke special van EenVandaag. Nu laat ze hen voorgoed in de steek. “Denk appelleert aan boosheid en gedijt bij polarisatie, maar biedt geen lonkend perspectief en toont geen leiderschap.”

Aanleiding

Gevraagd naar de directe aanleiding van haar vertrek, zegt ze: “Het doorslaggevende moment om de partij te verlaten, kwam enkele weken geleden, na de commotie en media-aandacht rondom het lynchfilmpje en de beveiliging die daarop volgde. Ik leefde in een totaal onwerkelijke situatie, terwijl Denk die media-aandacht vierde.”

“Je moet je voorstellen dat ik ‘s middags een gesprek had met NCTV waarin een aantal maatregelen werd toegezegd. Maar bij Denk leek men vooral erg blij dat ze dat nieuws konden melden, terwijl die maatregelen nog niet eens in werking waren getreden. Voordat ik goed en wel besefte wat er gebeurde, belegden ze een persconferentie. In onze groepsapp reageerden ze ‘s avonds jubelend op de media-aandacht die de persconferentie genereerde. Maar Tunahan Kuzu heeft mij tot op de dag van vandaag niet gebeld en gevraagd hoe het met me gaat. Ook geen appje, nee.”

Is dit het allemaal waard?

“Toen ik de volgende dag wakker werd en hier thuis alleen op de bank zat en geen kant op kon, dacht ik: is dit het wel allemaal waard? Ja, zei ik tegen mezelf, het is het waard om beschimpt en bedreigd te worden als dat nodig is om mijn idealen na te streven – maar alleen als ik die idealen voor honderd procent vertegenwoordigd zie bij Denk. En dat is niet het geval.”

Artikel 1

Haar nieuwe partij heet Artikel 1, genoemd naar het eerste artikel in de Grondwet. Het grote verschil is dat Artikel 1 wél tolerant is ten opzichte van vrouwen en homo’s, stelt ze. “Ik geloof niet dat Denk anti-homo is, maar Denk houdt wel rekening met een conservatief deel van zijn achterban. Ik kan dat niet voor mezelf verantwoorden.”

Simons wel met haar nieuwe partij Artikel 1 ook witte mensen aanspreken. Denk is met het vertrek van Simons weer een moslimpartij geworden.

Eerder artikel

Als u deze link gebruikt, komt u op ons eerdere artikel over deze dame.

Wat vindt u van deze kwestie?

Auteur: Stephanie van Blankenberghe

stephanie

Photo credit: risastla via Foter.com / CC BY-SA

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1