News Ticker

Waarom is deflatie zo gevaarlijk?

deflation

In Europa groeit de vrees voor een langere periode van deflatie. Wat is deflatie? En waarom zijn dalende prijzen zo gevaarlijk voor de economie?

Hieronder een antwoord via 10 vragen:

1 Wat is deflatie?

Deflatie is een langere periode waarin de prijzen elke maand dalen. Eén maand lagere prijzen is volgens de definitie nog geen deflatie.

2 Waarom is deflatie gevaarlijk?

Deflatie is zo gevaarlijk omdat bij dalende prijzen consumenten niets meer kopen, ze stellen hun aankopen uit tot het nog goedkoper wordt. Hierdoor raakt de economie verlamd.

3 Welke landen hebben al last gehad van deflatie?

Japan is een schoolvoorbeeld. Na de bankencrisis begin jaren negentig raakte Japan bijna vijftien jaar lang in een periode van minimale groei en deflatie. Pas nu komt het land daar uit door een expansief monetair beleid van de nieuwe regering.

4 Dreigt er ook deflatie in Europa?

Ook in Europa is de inflatie de afgelopen maanden hard gedaald richting het nulpunt en in december voor het eerst zelfs negatief geworden. Deels door de zwakke economische groei en gedaalde rente, maar met name de dalende olieprijzen hebben dit proces enorm versterkt.

5 Is er een onderscheid te maken binnen Europa?

Ja, de zware recessie in de zuidelijke eurolanden heeft ertoe geleid dat de mensen er werkloos werden en minder zijn gaan kopen. Hierdoor daalde het prijspeil in deze landen een stuk sneller dan in de noordelijke landen. Het gemiddelde prijspeil in Griekenland en Cyprus is in oktober stevig gedaald, terwijl deflatie ook op de loer ligt in Spanje, Portugal en Ierland. Maar ook in de rest van de eurozone dreigt nu voor langere tijd deflatie.

Lees via deze link meer over dit onderwerp.

Bron: telegraaf.nl

Photo credit: LendingMemo / Foter / CC BY

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1