News Ticker

Vrouwenbesnijdenis moet gestopt worden!

razorblade

“Jij bent dapper, jij bent moedig, morgen zal jij een vrouw zijn.” Dat vertelden ze de zes-jarige Hibo Wardere, voordat ze naar een provisorisch hutje in de Somalische hoofdstad Mogadishu werd geleid waar een lokale ‘snijder’ met een scheermes haar genitaliën verminkte.

Razor

Hibo is één van de 200 miljoen vrouwen en meisjes in 30 landen over de hele wereld die vrouwelijke genitale verminking (VGV) hebben ondergaan. Maar in Somalië, waar een verbijsterende 98% van de meisjes wordt besneden, werkt de minister van Vrouwenzaken op dit moment aan een verbod. Volgens lokale deskundigen zou een wereldwijde golf van steun het land binnen een paar weken al kunnen helpen aan een volledig nationaal verbod op deze gruwelijke praktijk!

Puntland, een regio in het noordoosten van Somalië, heeft onlangs een volledig verbod voorgesteld, en het zou niet de eerste keer zijn dat de centrale overheid progressieve wetgeving van hen overneemt. Als genoeg van ons nu prijzen hoe deze dappere leiders voor meisjes opkomen, kunnen wij hun initiatieven een steuntje in de rug geven en helpen om een wet door het parlement te krijgen. Sluit je nu aan bij de oproep en vertel het iedereen:

https://secure.avaaz.org/nl/fgm_somalia_ban_rb_loc/?bGXvmkb&v=74090&cl=9666871286

Vrouwelijke genitale verminking is een onverdedigbare schending van de mensenrechten. De procedure kent geen medische voordelen. Sterker nog, het is uiterst gevaarlijk — meisjes kunnen zelfs sterven als gevolg van infecties door onhygiënische omstandigheden, en de littekens kunnen complicaties veroorzaken bij de menstruatie of tijdens bevallingen. Veel mensen geloven dat VGV een religieuze praktijk is die de ‘huwbaarheid’ van vrouwen verhoogt en een overgangsrite naar volwassenheid is. Maar islamitische leiders hebben erop gewezen dat het geen religieuze wortels heeft.

Wetgeving alleen is niet de oplossing — voorlichting en onderwijs zijn van cruciaal belang om een einde aan deze praktijk te maken. Toch kan deze kans duizenden jonge meisjes in Somalië die op het punt staan verminkt te worden helpen redden. Dit is een progressieve regering, een gedeeltelijk verbod werd vorig jaar al aangekondigd, en volgens experts zal driekwart van de Kamerleden dit initiatief waarschijnlijk steunen.

De regering van Puntland en de minister van Vrouwenzaken hebben het voortouw genomen, maar een boodschap van hoop en aanmoediging vanuit onze gemeenschap kan een krachtige motivatie zijn om deze kwestie op de parlementaire agenda te krijgen. Unicef, die ter plaatse onvermoeibaar werkt om vrouwenbesnijdenis uit Somalië te verdrijven, heeft nu onze hulp ingeschakeld. Teken de petitie en deel dit met iedereen:

https://secure.avaaz.org/nl/fgm_somalia_ban_rb_loc/?bGXvmkb&v=74090&cl=9666871286

Onze gemeenschap is opgekomen voor vrouwen en meisjes om onderdrukking en misbruik te stoppen. We vechten voor een wereld waar onze zussen en dochters dezelfde kansen in het leven krijgen als onze broers en zonen. De strijd om een einde te maken aan dit soort gebruiken is hier een belangrijk onderdeel van. Vrouwenbesnijdenis is in Somalië meer wijdverspreid dan waar ook ter wereld — zodra het hier verboden is, kan dit een baken van hoop vormen voor de rest van de planeet. Laten wij Somalië helpen een wereldleider te worden in de strijd tegen deze wreedheid.

98% van de meisjes in Somalië wordt het slachtoffer van vrouwenbesnijdenis, meer dan waar ook ter wereld. Maar op dit moment overweegt de overheid een verbod en wereldwijde steun van ons kan helpen de doorslag te geven. Laat nu van je horen:

TEKEN NU

MEER INFORMATIE

Nieuwe cijfers vrouwenbesnijdenis laten zien dat probleem wereldwijd voorkomt (UNICEF)
http://nieuws.unicef.nl/nieuwe-cijfers-vrouwenbesnijdenis-laten-zien-dat-probleem-wereldwijd-voorkomt

Vrouwenbesnijdenis komt wereldwijd veel vaker voor (Volkskrant)
http://www.volkskrant.nl/buitenland/vrouwenbesnijdenis-komt-wereldwijd-veel-vaker-voor~a3591120/

Aantal besneden vrouwen neemt toe, acceptatie neemt af (Algemeen Dagblad)
http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4238857/2016/02/05/Aantal-besneden-vrouwen-neemt-toe-acceptatie-neemt-af.dhtml

In het Engels:

Genitale verminking van vrouwen op grotere schaal dan eerder gedacht (TIME)
http://time.com/4207731/200-million-women-children-fgm-unicef/

Somalische minister zinspeelt op maatregelen om vrouwenbesnijdenis te verbieden (The Guardian)
http://www.theguardian.com/world/2015/aug/13/somali-minister-hint-fgm-ban-female-genital-mutilation

7 feiten die je moet weten over vrouwelijke genitale verminking (Mashable)
http://mashable.com/2015/08/09/female-genital-mutilation/

Bron: avaaz.org

Photo credit: avaaz.org

Photo credit: Michiel2005 via Foter.com / CC BY

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1