News Ticker

Verzekerde met vrije zorgkeuze heeft meeste vertrouwen in zorgverzekeraar

zorg

Verzekerden die zelf kunnen kiezen door welke dokter en in welk ziekenhuis ze zich laten behandelen hebben meer vertrouwen in hun zorgverzekeraar. Nederlanders met een restitutiepolis, een polis die de keuzevrijheid niet beperkt, geven hun zorgverzekeraar een 7,7. Het meeste vertrouwen in hun zorgverzekeraar hebben verzekerden van ONVZ Zorgverzekeraar. Zij geven hun verzekeraar daarvoor een 8.

Onderzoeksbureau GfK deed hiervoor onderzoek onder ruim 1.300 verzekerden. Verzekerden met een budgetpolis (een uitgeklede naturapolis) hebben het minst vertrouwen in hun zorgverzekeraar (7,2). De bekendheid van de verschillende typen zorgpolissen blijft volgens GfK beperkt. Ruim de helft van de Nederlanders kent de verschillen niet of nauwelijks.

Onlangs scherpte de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de grenzen tussen de verschillende polissen aan. Er zijn drie typen zorgpolissen: de naturapolis, de combinatiepolis en de restitutiepolis.

  • Naturapolis: een behandeling wordt alleen volledig vergoed als verzekerden kiezen voor een zorgverlener waarmee de verzekeraar een contract heeft afgesloten. Kiest een verzekerde toch voor een andere dokter, dan loopt hij het risico te moeten bijbetalen. Dit is meestal een kwart van de rekening. De budgetpolis is een uitgeklede variant van de naturapolis, waarbij u nog minder keuze in zorgverleners heeft.
  • Combinatiepolis: deze polis is voor een deel een naturapolis, waardoor de keuzevrijheid wordt beperkt en er wel risico is op bijbetalen. Veel polissen die tot voor kort restitutiepolis werden genoemd, zullen vanaf 2017 combinatiepolis of zelfs naturapolis gaan heten. Ze kennen te veel beperkende voorwaarden om nog restitutie te mogen heten.
  • Restitutiepolis: verzekerden kiezen zelf hun dokter en ziekenhuis. Een contract is niet van belang. U loopt geen risico op bijbetalen.

Vrije zorgkeuze

Met een 8 voor vertrouwen voert ONVZ Zorgverzekeraar de lijst aan. GfK onderzocht ook de mate waarin verzekerden hun zorgverzekeraar bij familie en vrienden aanbevelen. Ook daarbij presteert ONVZ het best. Verzekerden zijn met name tevreden over de vrijheid die ze hebben om zelf te kiezen door welke dokter ze zich laten behandelen. Daarnaast scoren de klantenservice (8,3) en de afhandeling van declaraties (8,5) hoog. Ook volgens de nieuwe richtlijnen van toezichthouder NZa biedt ONVZ uitsluitend restitutiepolissen aan.

Over ONVZ Zorgverzekeraar
ONVZ Zorgverzekeraar is een non-profit zorgverzekeraar met ruim 460 duizend verzekerden. De verzekeraar biedt een totaalpakket aan zorgverzekeringen. ONVZ laat de belangrijkste zorgkeuzes aan zijn verzekerden over: zij bepalen zelf naar welk ziekenhuis ze gaan en door welke dokter ze zich laten behandelen. Mede dankzij die vrije keuze wordt ONVZ vaak verkozen tot beste zorgverzekeraar.

Bron: onvz.nl

Auteur: Stephanie van Blankenberghe

stephanie

Photo credit: zorgenwelzijnplein.nl via Foter.com / CC BY

 

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1