News Ticker

Vijftien gratis activiteiten in Amsterdam

vondelpark
In Amsterdam kun je veel gratis zien en doen. Een win-winsituatie: je kunt optimaal genieten van Amsterdam, zonder dat je er iets voor hoeft te betalen! Bekijk hier onze tips voor gratis activiteiten, ideaal voor dagjesmensen, maar ook zeker voor Amsterdammers om je eigen stad beter te leren kennen.

1) Begijnhof

Verborgen achter een onopvallende deur op het Spui vind je het 14de-eeuwse Begijnhof. De historische binnenplaats was vroeger het terrein van een groep religieuze vrouwen die allemaal de gelofte van kuisheid hadden afgelegd. Het Begijnhof huisvest tegenwoordig een kapel en een Engelse Gereformeerde kerk. Je kunt het hofje dagelijks overdag bezoeken.

2) Musea

Er zijn diverse musea in Amsterdam waar je delen gratis van kunt bezoeken. Iets voorbij de Begijnhof zit bijvoorbeeld deSchuttersgalerij, die tegenwoordig deel uitmaakt van het Amsterdam Museum. De Schuttersgalerij biedt een indrukwekkende collectie van zowel historische als moderne portretten van de Nederlandse adel. Ook is de rijke filmcollectie van EYE in de Basement van 10.00-18.00 uur dagelijks vrij toegankelijk.

Neem ook eens een kijkje in de Schatkamer van het Stadsarchief Amsterdam – de kluis van de voormalige Nederlandsche Handel-Maatschappij – die door The Guardian is uitgeroepen tot één van de tien beste gratis musea(onderdelen) in Europa.

3) Wandel- en fietsroutes

Amsterdam verkennen kan te voet of per fiets. Pak de fiets en ga op verkenning uit of volg een wandelroute in Amsterdam. Zo kun je op eigen houtje de stad en de vele pittoreske wijkjes als de Jordaan, de Pijp of de Plantage verkennen.

4) Buurtmarkten

Amsterdam kent vele gezellige (buurt)markten waar van alles te koop is: van biologisch eten en bloemen tot aan antiek en(tweedehands)kleding. Breng bijvoorbeeld eens een bezoek aan de Albert Cuypmarkt, de Noordermarkt of de Dappermarkt.

5) Tuinen & parken

De hele dag rondstruinen door Amsterdam kan in de prachtige parken en tuinen die de stad rijk is. Denk hierbij aan het Vondelpark, het Oosterpark, het Westerpark en het Rembrandtpark. Elke zomer kun je in het Vondelpark naar gratis optredens in het Vondelpark Openluchttheater. In het Oosterpark en het Westerpark vind je ook jaarlijks gratis openluchtfestivals.

6) Klassieke & jazz concerten

In Amsterdam kun je vrijwel dagelijks gratis concerten bijwonen. In het Nationale Opera & Ballet (voorheen Het Muziektheater Amsterdam) zijn bijvoorbeeld elke dinsdagmiddag om 12.30 uur gratis concerten, terwijl Het Koninklijk Concertgebouw juist op de woensdag om 12.30 uur gratis lunchconcerten organiseert. Het Conservatorium van Amsterdam (CvA) verzorgt wekelijks op meerdere dagen gratis toegankelijke concerten, bekijk de CvA concertagenda voor de exacte data en locaties. Daarnaast biedt de Badcuyp elke week concerten in de vorm van Sunday Night Jazz sessies. In het Muziekgebouw aan ’t IJ kun je een donderdag per maand terecht voor een gratis lunchconcert en het Bimhuis organiseert wekelijks minstens een gratis avondconcert, workshop of jamsessie.

7) Varen op het pontje

Een perfecte trip naar Amsterdam-Noord begint bij het nemen van een van de (gratis!) pontjes. Pak de pont naar Buiksloterveerweg voor een bezoekje aan het EYE Filmmuseum en de Tolhuistuin of neem de pont naar de NDSM-werf, het terrein vol ateliers, kunstenaars en creatieve bureaus en drink een kop koffie bij het Noorderlicht Café.

8) Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA)

Naast de enorme boeken- en tijdschriftencollectie biedt de Centrale OBA ook onderdak aan diverse gratis activiteiten. Bezoek bijvoorbeeld exposities, wekelijkse lezingen of concerten. Zeker ook leuk voor de niet-boekenwurmen onder ons: de prachtigearchitectuur van het gebouw waarin de bibliotheek huist alleen al is al een bezoekje waard. Vergeet vooral niet het panoramisch uitzicht over de stad en het IJ vanaf de bovenste etage te bekijken.

9) Festivals

Elke jaar zijn er in Amsterdam een enorme hoeveelheid festivals en evenementen. Het festivalseizoen begint in april en eindigt rond januari. Dat betekent dat er in die periode elke maand wel iets te doen is. Een paar van de gratis te bezoeken festivals zijnKoningsdag, Gay Pride, Uitmarkt, Open Monumentendag, het Grachtenfestival, Roots Open Air en het Amsterdam Light Festival.

10) Kerken

In veel Amsterdamse kerken kun je terecht voor concerten en exposities. Ook kun je kerken bezoeken die nog echt worden gebruikt, zoals de Westerkerk, Noorderkerk, Sint Nicolaaskerk, De Papegaai (H.H. Petrus en Pauluskerk) en Onze Lieve Vrouwekerk. Woon bijvoorbeeld een mis bij of vergaap je aan het prachtige interieur.

11) Het smalste huis

Het smalste huis ter wereld staat in Amsterdam op de Singel nummer 7, middenin het centrum. Het huis is één meter breed maar in feite zie je de achtergevel. De voorkant is een stuk breder. Je zou het eerder het huis met de smalste gevel kunnen noemen. Daarnaast is ook het smalste huis van Europa te vinden in Amsterdam, op nummer 22 in de Oude Hoogstraat staat een piepklein huisje met een typisch Amsterdamse klokgevel. De gevel is slechts 2.02 meter breed en het huis zelf is 6 meter diep. Breng gratis en voor niets een bezoek aan dit mini-huisje!

12) Rondleiding in een diamantslijperij

Amsterdam staat al vierhonderd jaar bekend als de ‘City of Diamonds‘. Het Amsterdamse diamantbedrijf Gassan Diamonds bevindt zich in een diamantfabriek die ooit op stoom werkte. In de diamantslijperij kun je een gratis rondleiding volgen. Kijk mee over de schouder van de diamantslijpers terwijl je uitleg krijgt van een gids over het diamant-bewerkingsproces. Aan het eind van de rondleiding kun je met een goedgevulde portemonnee de wereldberoemde Amsterdamse diamant kopen.

13) Dakterras NEMO Science Center

NEMO heeft het grootste dakterras van Amsterdam en je geniet hier van een prachtig uitzicht over de historische binnenstad. Het dakterras is gratis toegankelijk via de honderdtwintig traptreden of via de lift in de hal van NEMO. Voor de kinderen is er in de zomer een interactieve waterloop. En niet geheel gratis maar wel zo handig – er is een café en volop plek om rustig te zitten met een hapje en een drankje om te genieten van het mooie uitzicht.

14) Tulpen plukken op de Dam

In Amsterdam wordt elk jaar in januari tijdens de Nationale Tulpendag de officiële aftrap gegeven voor het tulpenseizoen. Nederlandse tulpenkwekers creëren op de Dam een reusachtige tuin met zo’n 200.000 tulpen. Kom naar de Dam en pluk gratis je eigen tulpen in de speciaal aangelegde pluktuin.

15) Street art

In Amsterdam kun je genoeg street art in het straatbeeld ontdekken. Er zijn betaalde street art tours te voet of per fiets om de beste werken te bekijken maar je kunt natuurlijk ook gratis zelf op pad gaan. Op verschillende plaatsen in Amsterdam zijn de graffiti kunstwerken te spotten. Kijk bijvoorbeeld eens goed om je heen bij de NDSM-werf, de Jordaan, Spuistraat/Wijdesteeg en in het centrum.

Bron: iamsterdam.com

Photo credit: Amsterdam Today

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1