News Ticker

Tentoonstelling: “Zwarte Piet in de Media”

zwartepieten

Het kan niemand zijn ontgaan: het fenomeen ‘Zwarte Piet’ is uitgegroeid tot een groot maatschappelijk thema. Hoewel de nationale twist steeds heftiger wordt, verdiept de discussie zich nauwelijks. Het Persmuseum brengt daar, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (“Beeld en Geluid”) en Het Citaat (Bureau voor Historisch Onderzoek) verandering in, door meer duiding te geven aan de rol van zwarte Piet door de jaren heen.

Met een selectie van drukwerk, pers- & reclameuitingen en audiovisueel materiaal geeft de tentoonstelling een beeld van de herkomst van het Zwarte Piet-personage, de rollen die hij speelde in onze beeldcultuur en hoe de discussie zich de afgelopen decennia ontwikkelde.

De bezoeker krijgt veel te zien: 100 jaar oude spotprenten, prachtige omslagen van de Panorama en de recente Piet-glossy. Ook compilaties van tweets en quotes uit de media krijgen volle aandacht. Zeker interessant zijn de eerste afbeeldingen van Zwarte Piet in 19e eeuwse boeken. Beelden van de intocht van de Sint en zijn helpers en discussies over zijn uiterlijk op televisie (Barend en Witteman, 1997) worden via schermen getoond. Het beeldverhaal wordt aangevuld met inleidende en afsluitende teksten. De beschikbare (wetenschappelijke) literatuur over Zwarte Piet was leidend bij de selectie van het materiaal.

Bezoekers krijgen een heterogeen overzicht van het thema met verrassende en soms minder welgevallige meningen en beelden (o.a. blackface). De tentoonstelling is te bezichtigen vanaf vrijdag 21 oktober 2016 t/m 8 januari 2017 in het Persmuseum, Amsterdam.

Persmuseum, Zeeburgerkade 10,1019 HA Amsterdam 020 6928810/ info@persmuseum.nl / www.persmuseum.nl . Geopend: dinsdag t/m vrijdag 10:00 -17:00 uur; zondag 12:00 -17:00 uur. Bereikbaarheid: Openbaar vervoer: bus 22, 48 of 65. Tram 7, 10 en 14.

Bron: ANP Pers Support

Photo credit: RNW.org via Foter.com / CC BY-ND

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1