News Ticker

SAIL Amsterdam 2015: Een Kleur aan Oceanen

sailboot

Deze editie van SAIL Amsterdam wordt grootser dan ooit. Niet alleen qua Tall Ships, het hele SAIL-gebied is wijder verspreid door Amsterdam. Het evenementengebied is opgedeeld in vijf zogenaamde oceanen met elk een eigen thematiek.

De kern wordt gevormd door de Oranje Oceaan, waarbij de IJhaven met het overgrote merendeel aan Tall Ships, omgedoopt is tot Oranjehaven. Het stadscentrum omvat de culturele Rode Oceaan. Tussen de Oranje en Rode Oceanen ligt de zakelijke Blauwe Oceaan. Aan de Noordkant van het IJ liggen dan nog de innovatieve en duurzame Groene Oceaan en de hippe Witte Oceaan.

sailplattegrond

Oranje Oceaan

Dit is het hart van SAIL Amsterdam 2015, met de Tall Ships in de Oranjehaven (IJhaven). Sinds 1975 is het de kern, de ziel van SAIL. De schepen zijn te bezoeken via de kade en vanzelfsprekend ook vanaf het water te bewonderen. Traditiegetrouw wordt elke avond afgesloten met een adembenemend vuurwerk. Nieuw dit jaar is de grote live-programmering van SAIL Music Marina. Aan de Noordkant van het IJ wordt exclusief voor SAIL een theater met podium op het water gebouwd. Met iedere avond een themaprogramma, passend bij SAIL Amsterdam 2015. Meer informatie over de programmering en de artiesten is te vinden op www.sail.nl.

Rode Oceaan

Dit is het culturele centrum van SAIL, de binnenstad met de grachten van Amsterdam. SAIL Amsterdam 2015 werkt samen met diverse musea, organisaties en bedrijven in het centrum van Amsterdam. Zo zal bijvoorbeeld de Openbare Bibliotheek Amsterdam een tentoonstelling en lezingen organiseren in het kader van SAIL. Cultureel Organisatiebureau Artifex verzorgt  diverse nautisch getinte rondleidingen onder begeleiding van gidsen waaronder de: Goodmorning SAIL Tall Ship wandeling, Matrozenwandeling, SAIL rondleiding Het Scheepvaartmuseum, rondleiding Nautisch Rijksmuseum, SAIL rondleiding Scheepvaarthuis en Zeeheldenwandeling Amsterdam.

Groene Oceaan

De oceaan van duurzaamheid, techniek en innovatie, bevindt zich aan de Noordzijde van het IJ, op de NDSM-werf. Hier zal onder andere het schip van Team Brunel uit de Volvo Ocean Race te bewonderen zijn en staan de bemanningsleden klaar om te vertellen over deze loodzware race, hun ervaringen en alle ontberingen aan boord. In de Groene Oceaan kan het publiek kennismaken met innovatieve scheepsbouw in de setting van historische hellingbanen en scheepsbouwloodsen. De Groene Oceaan biedt een venster op de toekomst.

Twee scheepsbouwers openen hun deur voor een rondleiding en stichting ‘NDSM Herleeft’ vertelt het technische en sociaal-maatschappelijke verhaal achter de NDSM-werf. ‘Kaap de Groene Hoop’ vormt het decor voor handel en vermaak op een bruisende werf. Een bazaar voor zeelieden, landrotten, een uitspanning voor dromers, wereldverbeteraars en lekkerbekken. Noordjes Kinderkunst ontwikkelt een programma voor kinderen en jongeren om hen kennis te laten maken met Noord als een bijzonder architectonisch stuk Amsterdam en The Ocean Cleanup vertelt over het plastic afval in de oceanen en bouwt samen met de bezoekers schub voor schub een IJ-monster. Met een 3D-printer worden van gevonden afval schubben gemaakt die symbool staan voor de plastic soep in de oceanen.

Witte Oceaan

De Witte Oceaan betreft het gebied rondom de A’DAM Toren en het Eye-museum in Amsterdam Noord. Bezoekers kunnen hier relaxen en genieten van goede hospitality, food-items en het prachtige uitzicht over het IJ, onder het genot van live muziek.

Undercurrent is een drijvende evenementenlocatie met een groot terras op het water, geweldig uitzicht op de skyline van Amsterdam, de NDSM-werf en het breedste stuk van het IJ. Dagelijks kunnen bezoekers hier genieten van lekker eten & drinken, live muziek en diverse optredens op het IJ, met aansluitend iedere avond een muziekevenement rondom een bepaald thema.

Blauwe Oceaan

De Blauwe Oceaan is speciaal gericht op de zakelijke markt. Tijdens SAIL is dit het hart van zakelijk Nederland, met op zaterdag 22 augustus 2015 een groots Nationaal Debat in het Scheepvaartmuseum aansluitend bij het thema van SAIL Amsterdam 2015: Van Gouden verleden naar Gouden toekomst. In het Scheepvaartmuseum vinden daarnaast tijdens SAIL verschillende zakelijke ontvangsten plaats, waaronder het traditionele “Captains Dinner” met alle kapiteins van alle Tall Ships. Een bezoek aan het Scheepvaartmuseum is in aanloop naar SAIL en tijdens SAIL eveneens een aanrader voor het publiek, aangezien de interactieve familietentoonstelling “Het leven aan boord’ perfect aansluit bij het live decor van Tall Ships dat SAIL te bieden heeft.

Wijzigingen in het programma van de oceanen voorbehouden.

Openingstijden SAIL Terrein

Woensdag 19 augustus  12.00 – 23.00 uur (Let op: Invaren Oranjehaven (IJhaven) tussen 14.00 en 18.00 uur niet mogelijk vanwege aanleggen Tall Ships)

Donderdag 20 augustus 10.00 – 23.00 uur

Vrijdag 21 augustus 10.00 – 23.00 uur

Zaterdag 22 augustus 10.00 – 23.00 uur

Zondag 23 augustus 10.00 – 20.00 uur (Let op: Invaren Oranjehaven (IJhaven) vanaf 15.00 uur niet meer mogelijk i.v.m. vertrek Tall Ships)

Bron: sail.nl

 Photo credit: spotter_nl / Foter / CC BY

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1