News Ticker

Politie met zware wapens in Amsterdam

gun
Agenten met machinegeweren zullen het Amsterdamse Marine Etablissement bewaken als daar het komende halfjaar meer dan twintig topoverleggen zijn in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie.

Voor het eerst zullen in Amsterdam agenten op de openbare weg met semiautomatische wapens te zien zijn. Het gaat om hetzelfde soort wapens als waarmee arrestatieteams zijn uitgerust: Heckler en Koch type MP5.

De wapens worden gedragen door steeds twaalf leden van de speciale bewakingseenheid van de politie. Naast de agenten zullen gepantserde politiewagens staan. De agenten zijn zichtbaar binnen én buiten de  muren van het Marine Etablissement.

Voor de extra zware bewapening is gekozen vanwege de wereldwijde   terreurdreiging. Overigens is in de stad ook tijdens het voorzitterschap van de Europese Unie vooralsnog geen sprake van concrete dreiging. Het dreigingsniveau blijft vastgesteld op ‘substantieel’ – het op één na hoogste niveau. Demonstraties zullen gewoon worden toegestaan en worden begeleid door de politie.

Taboe

Agenten met automatische wapens waren in de straten van Amsterdam altijd taboe. Bijvoorbeeld bij Joodse scholen en synagoges staan bewakers van de Koninklijke Marechaussee, maar die laten hun lange wapens zo veel mogelijk in hun pantservoertuig liggen omdat zichtbare zware wapens een nare sfeer oproepen.

De zwaarbewapende agenten zijn straks te zien bij de toegangspoorten van het Marine Etablissement en rond het Europagebouw, dat voor de top is opgetrokken op het terrein.

Ruim tweehonderd omwonenden zijn woensdagavond op een informatieavond bijgepraat door algemeen commandant Leen Schaap van de politieoperatie. Zij reageerden vooral begripvol op de maatregelen.

Twintigduizend ambtenaren

Voor de vergaderingen komen vanaf januari meer dan twintigduizend ambtenaren naar Amsterdam, plus vanzelfsprekend ministers uit heel Europa. In principe komen geen regeringsleiders naar de stad, omdat de belangrijkste besluiten in Brussel worden genomen.

De ministers vergaderen in het Scheepvaartmuseum, de topambtenaren houden hun bijeenkomsten in het Europagebouw. Rond de bijeenkomsten van ministers en Eurocommissarissen zet de politie meer dan tweehonderd motoragenten in, om ze van en naar de vergaderlocaties begeleiden.

Het hele voormalige marineterrein valt straks in de veiligheidsring  waarbinnen alleen gescreende en geaccrediteerde personen worden toegelaten – ook de medewerkers van de bedrijfjes die tegenwoordig op het terrein zijn gehuisvest.

Fietspad

De gemeente heeft er te midden van alle beveiliging opmerkelijk genoeg voor gekozen het nieuwe fietspad dat dwars over het terrein loopt, al open te stellen tijdens het EU-voorzitterschap. Dat bemoeilijkt uiteraard de bewaking, maar moet Amsterdam als onbezorgde fietsstad profileren.
Het komende half­jaar zullen vanwege het EU-voorzitterschap in de stad ook allerlei extra evenementen zijn, bijvoorbeeld op een campus op de kop van het Java-eiland waar ruim vierhonderd studenten uit de hele unie netwerkbijeenkomsten zullen houden.

Bron: parool.nl

Photo credit: Laineema via Foter.com / CC BY

 

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1