News Ticker

Onderhoud Groene Draeck kan veel goedkoper

groenedraeck

De Groene Draeck, een Lemsteraak, werd in 1957 door het Nederlandse volk cadeau gedaan aan prinses Beatrix. Hoewel het een privéschip van Beatrix was, werd in 2008 bekend dat de Koninklijke Marine al die jaren het onderhoud pleegde. Het schip werd dus betaald met belastinggeld door het ministerie van Defensie.

Inzicht in de werkelijke kosten

Het onderhoud aan de boot van prinses Beatrix, De Groene Draeck, kan veel goedkoper, zonder dat de kwaliteit er onder te lijden heeft. Dat claimt website Skipper.nl die bedrijven vroeg wat zij zouden rekenen voor het onderhoud. De website, waar booteigenaren opdrachten kunnen plaatsen voor het onderhoud aan hun boten, wil met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur de lijst met onderhoudswerkzaamheden aan het schip boven tafel krijgen. Deze lijsten zijn bekend gemaakt en kunt u inzien via deze link.

Bedrijven die onderhoud aan jachten doen kunnen via Skipper.nl aangeven wat zij voor het onderhoud rekenen. Op basis van de offertes van verschillende bedrijven wil het platform dan een tegenofferte doen voor het onderhoud van de Groene Draeck.

Offerte van de SP

Ook SP-Kamerlid Ronald van Raak liet een offerte uitbrengen. Daaruit blijkt dat het onderhoud voor een derde van de prijs kan. Volgens Van Raak zou het voor slechts 32.500 euro kunnen. Dat is dan inclusief winter- en zomerklaar maken van de boot.

RTL Nieuws sprak meerdere werfeigenaren, die bevestigen dat het onderhoud veel goedkoper kan.

De werkelijke kosten

In de begrotingen en financiële jaarverslagen stond het onderhoud jarenlang voor zo’n 50.000 euro in de boeken. Die blijken veel hoger dan keer op keer aan de Tweede Kamer in de financiële jaarverslagen is gemeld.

Een ton per jaar

Een simpele rekensom leert dat in de afgelopen vier jaar aan De Groene Draeck voor ruim 418.000 euro is verspijkerd. Dat is gemiddeld meer dan een ton per jaar.

In oktober vorig jaar meldde premier Rutte op een slimme manier aan de Tweede Kamer dat er de afgelopen jaren ‘meerkosten’ zijn gemaakt voor onderhoud aan De Groene Draeck. Hij schreef in een brief aan het parlement dat er naast de standaardkosten ook aanvullend onderhoud noodzakelijk was. “Dit heeft in de periode 2011-2015 geleid tot meerkosten van 223.000 euro.”

Structurele kosten

Die 223.000 euro komen dus boven op de kosten voor het standaardonderhoud dat jaarlijks voor 47.000 euro in de boeken stond.

Premier Rutte deed voorkomen alsof dat aanvullend onderhoud incidenteel was. Maar uit de documenten die RTL Nieuws heeft ontvangen, blijkt dat die ‘extra kosten’ structureel van aard zijn. 

Niet gemeld

Zo structureel dat vanaf dit jaar het onderhoud van De Groene Draeck begroot wordt op 95.000 euro. Dat bedrag komt in de buurt van de werkelijke kosten die al jarenlang worden gemaakt, maar niet in de begrotings- of verantwoordingsstukken aan het parlement terug te vinden zijn.

Een voormalig topambtenaar zegt dat dit binnen het ministerie van Defensie, dat het onderhoud van De Groene Draeck uitvoert, bekendstaat als ‘ritselen’ met begrotingsposten.

Waarom niet melden?

Waarom werden de werkelijke kosten niet netjes gemeld aan de Tweede Kamer? Wilde premier Rutte voorkomen dat er wéér gedoe zou ontstaan over de kosten van ons Koninklijk Huis in het algemeen en De Groene Draeck in het bijzonder?

Ronald van Raak (SP) wil weten hoe het precies zit en stelt er vragen over. Het Kamerlid vindt dat premier Rutte bewust het parlement onjuist heeft geïnformeerd: “Ingewikkeld kan het niet zijn. Het gaat om één schip, De Groene Draeck, en als premier Rutte voortdurend met verkeerde cijfers komt dan is dat gewoon onwil. Dat is onacceptabel.”

Zie hier een update van de Telegraaf inzake ons artikel.

Wat vindt u over de veel te hoge onderhoudskosten voor de Groene Draeck?

Bron: RTL Nieuws

Photo credit: Gastev via Foter.com / CC BY

 

 

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1