News Ticker

Litouwen maakt zich gereed voor de euro

litouwen
Op 1 januari vervangt Litouwen de nationale munt, de litas, met de euro. Daarmee is het land het laatste van de drie Baltische landen en de negentiende EU-lidstaat die de Europese munt invoert.

De litas is sinds 2002 al gekoppeld aan de euro. Eén euro staat gelijk aan 3,4528 litas, en dat is ook de wisselkoers die op 1 januari zal worden aangehouden.

Om de euro in te voeren mag de begrotingsschuld van een land niet hoger liggen dan 60 procent van het bruto binnenlands product (bnp), het begrotingstekort niet hoger dan 3 procent van het bbp.

Van de 28 Europese lidstaten hebben alleen Denemarken en het Verenigd Koninkrijk officieel een zogenoemde opt-out bedongen. Voor de overige lidstaten is invoering verplicht, mits zij aan de stabiliteitseisen voldoen.

Litouwen doet het al jaren goed. Het Litouwse bbp stijgt al jaren gestaag, tonen cijfers van de Wereldbank aan: de afgelopen twee jaar met percentages boven de 3 procent, in 2011 rond de 6 procent.

Alleen in 2009 zag het het bbp met 15 procent slinken, als gevolg van de crisis. Die ontwikkeling werd de kop ingedrukt met rigoureuze bezuinigingen: tussen 2009 en 2013 werden de overheidsuitgaven met maar liefst 10,5 procent teruggebracht, en daalde het begrotingstekort van 9,3 tot 2,6 procent.

Gebruik deze link voor meer informatie over dit onderwerp.

Bron: nu.nl

Photo credit: eugenijusr / IWoman / CC BY

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1