News Ticker

Hoe gevaarlijk is je ogen laten laseren en kans op zenuwpijn?

Veel bril – en contactlensdragers zouden graag zonder deze oogcorrigerende hulpmiddelen door het leven gaan. Een oplossing daarvoor is je ogen laten laseren. Daar zijn veel mensen heel tevreden mee, maar is het echt geheel zonder gevaar en zonder bijwerkingen?

Niet blij

De ooglaserklinieken in ons land zullen er niet blij mee zijn: de veertig minuten durende anti-reclame voor ooglaseren in het programma Zembla trok woensdagavond een flinke 453.000 kijkers (7 procent) naar NPO 2. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Zembla toonde aan dat de gevolgen van een ooglaserbehandeling, die men vaak ondergaat om van contactlenzen af te komen, desastreus kunnen zijn. Met verborgen camera werd duidelijk dat de voorlichting niet in orde is.

Zenuwpijn

Zembla sprak in Nederland twee mensen die ernstige zenuwpijn kregen. In Miami bezocht Zembla oogarts Edward Boshnick die vanuit de hele wereld patiënten behandelt die kampen met ernstige pijnklachten na een ooglaserbehandeling.

David Borsook, een gerenommeerd pijnexpert verbonden aan Harvard University, zei in Zembla: “Als het gaat om pijn als gevolg van Lasik, zien we een scenario dat vergelijkbaar is met andere vormen van chirurgie, waarbij een kans van 5 tot 30 procent bestaat dat patiënten zenuwpijn ontwikkelen. Ik zou het zelf niet laten doen en ik zou het mijn familieleden ook niet aanraden. De kennis die ik heb, maakt me er bang voor.”

De ooglaserklinieken zijn niet blij met Zembla. Een secretaris van het Nederlands Gezelschap voor Refractiechirurgie reageerde in de uitzending al zwaar geërgerd.

Studie

Het NGRC verwijst naar een reviewstudie die zegt dat het voornaamste bij-effect droge ogen is en dat slechts 0,18 procent van de patiënten daar last van krijgt. Die studie verscheen echter in een blad dat is gesponsord door Optical Express, de grootste laserkliniek van het Verenigd Koninkrijk.

Geen database

Er bestaat geen landelijke database waarin complicaties van ooglaserbehandelingen worden bijgehouden. Hoewel de toenmalige voorzitter van het NGRC al in 2008 in het andere VARA-programma Kassa zei dat eraan gewerkt wordt, is die landelijke database er anno 2016 nog steeds niet.

Tv-recensent Ron Vergouwen van Radio 1 heeft de uitzending ook gekeken en besluit voorlopig niet te laseren: “Soms denk ik erover m’n ogen te laten laseren. Na dit soort programma’s stel ik het altijd maar weer uit…”

Zie ook de Zembla-site: ‘Ooglaserklinieken waarschuwen niet voor ernstige zenuwpijn’.

Auteur: Stephanie van Blankenberghe

stephanie

Photo credit: Palingzp via Foter.com / CC BY

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1