News Ticker

Gelukkig is de doorbroken dijk uit de EO dijkdoorbraakserie net versterkt

watersnood

Hebt u gekeken naar de indrukwekkende EO-serie over doorgebroken dijken? Sinds 1953 en de trieste watersnoodramp zijn wij continu in conflict met het water.

Doorgebroken dijk

De doorbroken dijk uit de NPO 1-serie Als De Dijken Breken is in werkelijkheid juist net versterkt. Dat zegt specialist waterveiligheid van Rijkswaterstaat Harold van Waveren tegen de NOS. De laatste van de in 2003 uitgeroepen tien ‘zwakke schakels’ in de dijken is vorige maand versterkt. In de EO-serie brak de dijk op één van deze schakels, namelijk dijkring 14 ter hoogte van Katwijk. “Als de dijken breken is natuurlijk fictie“, legt Van Waveren uit bij de NOS. “Het is een televisieserie.”

Anderhalf miljoen kijkers

Dat het niet helemaal klopt, hoeft ook niet bij een dramaserie, vindt Van Waveren. “Het is spectaculair in beeld gebracht. Ik ben één van die anderhalf miljoen miljoen kijkers en ik kijk met veel belangstelling. Maar die ene plek waarop het misgaat, die hebben we juist net versterkt.”

Als De Dijken Breken, dat gisteren voor het laatst te zien was, gaat over de gevolgen van een storm die eens in de 10.000 jaar voorkomt. “De waterkeringen in Nederland zijn uitgerekend op een storm die eens in de 10.000 jaar kan voorkomen“, zegt Van Waveren echter.

Risico

De meeste keringen zullen het dan houden, aldus Van Waveren, ‘maar toch bestaat het risico dat dan op een aantal plekken de dijken breken’. Het is daarom goed dat de EO er aandacht voor vraagt, vindt hij.

“De natuur is grillig en sterker dan de mens. We blijven kwetsbaar. De serie versterkt het gevoel van urgentie. Mensen moeten voorbereid zijn op die kleine kans dat het toch een keer misgaat.”

Kijkt u ook naar deze EO-serie?

Auteur: Stephanie van Blankenberghe

stephanie

Photo credit: psd via Foter.com / CC BY

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1