News Ticker

Waar gaat de enorme kerstboom op de Dam voor hergebruikt worden?

kerstboom

Traditioneel staat er elk jaar een prachtige grote kerstboom op de Dam tegenover het Paleis. De Amsterdammers, maar ook de vele toeristen hebben kunnen genieten van deze 21 hoge Nordmannspar, maar wat gebeurt er met deze kerstboom als ze wordt weggehaald?

Hergebruik

De gigantisch kerstboom wordt gelukkig hergebruikt en wordt in de parfumindustrie verwerkt tot parfum. Dit parfum is het idee van Noëlle en Boye Dorenbos van het parfumbedrijfje RUIK. Met toestemming van de gemeente en groenbeheerder Bob Croese halen ze kerstboom op 10 januari op. Dan wordt er parfum van gemaakt.

Dennegeur

De geur, die DEN gaat heten, werd door de broer en zus bedacht tijdens de kerstdagen. “We vinden het zonde dat die boom jaarlijks in de versnipperaar belandt,” vertelt Noëlle. “Door er een parfum van de maken, wordt hij tenminste niet verspild.” Maar alleen met een nobel idee waren ze er nog niet. “We moesten natuurlijk eerst ruiken voor we een beslissing konden nemen,” zegt Noëlle.

Lekkere geur

Na een middagje intensief aan de spar te hebben geroken, namen ze contact op met de gemeente. “De boom heeft een heel frisse, groene geur, niet een typische kerstboomgeur,” zegt Boye. “Je gaat dus niet echt naar een kerstboom ruiken.”

Unisex

Het luchtje wordt unisex; een fragrance voor hem en haar. “Omdat het natuurlijk parfum is, verschilt de geur per persoon,” zegt Noëlle. “Bij vrouwen ruiken dit soort natuurlijke parfums anders dan bij mannen. Veel zoeter.”

Naar verwachting kunnen ze een paar duizend flesjes uit de boom persen, die volgend voorjaar – in ieder geval op tijd voor kerst – te bestellen zijn. Van het hout van de boom en de uitgeperste naalden wordt de verpakking gemaakt.

Op de website van het bedrijf kun je het proces in de gaten houden. Eerder verwerkte het bedrijfje al sinaasappelschillen tot het parfum Verschil (Eau d’Orange).

Wat vindt u van dit idee?

Auteur: Stephanie van Blankenberghe

stephanie

Photo credit: Amsterdam Today

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1