News Ticker

Freelance Journalism: het nieuwe actieve netwerk voor mediaprofessionals

FJ

Er is een nieuw en actief medianetwerk voor mediaprofessionals gelanceerd met de naam Freelance Journalism. Waarom wordt dit nieuwe en actieve medianetwerk voor mediaprofessionals geïnitieerd? Hieronder tref je alle antwoorden op deze vraag.

Vaste banen met contracten voor onbepaalde tijd zijn een zeldzaamheid aan het worden in de journalistiek. Steeds meer mediaprofessionals beginnen (noodgedwongen) voor zichzelf. De vrijheid van het freelance bestaan trekt je aan maar dat gaat gepaard met onzekerheid, terwijl het eigenlijk de Gouden Eeuw van de journalistiek zou moeten zijn. We zitten midden in de transitie van de institutionele mediastructuur naar de genetwerkte omgeving. Daarom lanceert Paradigmata Media Freelance Journalism: het nieuwe netwerk voor mediaprofessionals.

Niets is vervelender om als freelancer te ontdekken, dan dat die fijne redacteur bij wie je altijd je verhalen kunt pitchen, plotseling verhuisd is naar een andere redactie. Voor een redacteur is het dagelijks moeten beantwoorden van de vele pitches van onbekende freelancers ook weinig ideaal.

Freelance Journalism behartigt de belangen van meer dan 2300 aangesloten freelancers die werkzaam zijn in de media. Deze freelancers werken voor de omroepen en diverse televisieproductiebedrijven en voor ruim 160 kranten, publieks- en opinietijdschriften en omroepbladen op de Nederlandse markt en vertegenwoordigen circa 85% van de totale omzet van magazines in ons land. De leden van Freelance Journalism produceren content in alle mogelijke vormen (tekst, beeld en video). Door middel van hoogwaardige creativiteit en kwaliteit willen zij de consument inspireren en informeren.

Doelstelling

Media vormen de cruciale bouwstenen van een vitale democratie en dragen op een belangrijke manier bij aan de ontwikkeling van een samenleving in het algemeen. Freelance Journalism is een netwerk voor journalisten, tekstschrijvers, redacteuren, bloggers, vloggers, verslaggevers, copywriters, fotografen, cartoonisten, filmmakers, videografen et cetera en potentiële opdrachtgevers. Doelstelling is om deze beroepsbeoefenaars met elkaar en met opdrachtgevers in contact te brengen. Freelance mediaprofessionals krijgen daarmee de mogelijkheid zichzelf te presenteren aan andere mediaprofessionals. Dit kan door middel van een gratis lidmaatschap via de besloten groep op LinkedIn en via een gratis lidmaatschap op de website Freelance Journalism. Tevens stuurt Freelance Journalism haar leden gericht nieuws dat op hun LinkedIn profiel is afgestemd. Ook kan men inzicht verkrijgen in alle mogelijke vacatures en/of opdrachten in de media via een speciaal hiervoor ingerichte overzichtelijke pagina op het online magazine Amsterdam Today.

Freelance Journalism is het antwoord op vragen als: Hoe vind je opdrachtgevers en hoe haal je een klus binnen, waar en wanneer breng je een offerte uit en hoe bepaal je je tarief? Hoe zet je jezelf ‘in de markt’ en welke nieuwe mogelijkheden zijn er wat dat betreft? En hoe belangrijk is netwerken eigenlijk.

Magazines

Nederland telt circa 1.200 betaalde kranten en magazines. Ons land heeft daarmee een rijk en gesegmenteerd aanbod van titels. De totaal betaalde oplage (abonnementen en losse verkoop) van de kranten en magazines is zo’n 283 miljoen exemplaren en daarmee worden ruim 11,4 miljoen mensen bereikt. Dit is 80% van de Nederlandse bevolking van 13 jaar en ouder (bron: NOM). Inmiddels is het gedrukte magazine of krant steeds vaker het centrum van verschillende (digitale) communicatievormen, zoals sites, apps, sociale media en events. De markt voor kranten en magazines is dan ook sterk aan het veranderen. Digitalisering wordt steeds belangrijker. Freelance Journalism wil optimaal aansluiting zoeken bij de nieuwe ontwikkelingen in de markt en zorgen voor een sterke belangenbehartiging voor hun leden.

Magazine media

De focus ligt op een krachtige belangenbehartiging vanuit het domein ‘magazine media’. Daarnaast richt Freelance Journalism zich op het ontwikkelen van een kennisplatform. Voor een sterke lobby in Den Haag en Brussel en het overleg met de werknemersorganisaties. Een sterke externe belangenbehartiging staat naast een brede kennisuitwisseling centraal. Freelance Journalism biedt haar leden meer inhoudelijk toegevoegde waarde, naast het organiseren van een waardevol netwerk. Naast belangenbehartiging bieden wij onze leden een (zakelijk)netwerk, organiseren we bijeenkomsten en voorzien we onze leden van handige tools en van de laatste relevante ontwikkelingen in de wereld van de mediaprofessional.

Advertentie

Waarom levert online adverteren meer op dan adverteren in een krant?

Opdrachtgevers

Freelancers in ons netwerk zullen snel aan opdrachten worden gekoppeld, op basis van expertise, locatie en kwalificaties. Opdrachtgevers van dit platform leggen via een inventief databasemanagementsysteem (MySQL) rechtstreeks contact met een media professional in hun buurt.

Voor opdrachtgevers biedt Freelance Journalism diverse diensten:

 • De mediaprofessional heeft de kennis en kan worden ingehuurd als expert. Freelance Journalism zoekt voor aangesloten opdrachtgevers in haar netwerk van meer dan 2300 aangesloten freelancers naar de juiste mediaprofessional van editor tot verslaggever, van vertaler/Arabist tot webredacteur en van contentspecialist tot fotograaf et cetera. Talrijke mediafuncties staan in ons uitgebreide bestand.
 • Opdrachtgevers kunnen gratis vacatures plaatsen op Freelance Journalism.
 • Wanneer opdrachten bemiddeld worden door Freelance Journalism worden de eventuele risico’s met betrekking tot de wet DBA voor beide partijen geminimaliseerd.

Whatsapp Freelance Journalism

Wat is er makkelijker en sneller dan wanneer je met een vraag zit, om deze te stellen via een WhatsApp-berichtje via onze GroepsWhatApp met je mobiele telefoon? Vandaar dat Freelance Journalism en haar leden onderling bereikbaar zijn via WhatsApp en men persoonlijk met elkaar kan comminiceren over zaken waarbij men hulp bij nodig heeft. Meepraten via sociale media kan ook: LinkedIn

Samenwerking met ZZP-belangenorganisaties

Freelance Journalism heeft voortdurend overleg en werkt samen met diverse ZZP-belangenorganisaties zoals:

 • FNV Zelfstandigen
 • Het Platform Makers
 • PZO-ZZP
 • ZZP Nederland
 • NVJ

Evenementen

Freelance Journalism organiseert:

 • Speed dates tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers/freelancers
 • Workshops
 • Inspiratiedagen en masterclasses voor media professionals die werken voor magazines, kranten, publiekstijdschriften, opinie- en omroepbladen.
 • Monday Morning Breakfast

Support

Alle leden van Freelance Journalism hebben recht op 24/7/365 support op het gebied van modelovereenkomsten tot noodtelefoonnummers van Nederlandse Ambassades, consulaten en overige vertegenwoordigingen. Bovendien kunnen de leden elkaar van dienst zijn op het moment dat een medelid te maken krijgt met bijvoorbeeld materiaalpech of andere noodsituaties of ongemakken. Zie het als een soort van “wegenwacht” voor media professionals, waarbij de leden elkaar kunnen ondersteunen.

VAR

Zowel de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) als de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) jagen flexwerkers en ZZP’ers alleen maar meer op. Hun arbeidsleven wordt er onzekerder door. ZZP’ers die voor de zakelijk markt werken, kregen afgelopen jaar te maken met DBA, die de VAR-verklaring verving. Het doel van die wet is om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Eind 2016 verscheen het WRR-rapport ‘Voor de zekerheid’. De Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid waarschuwt daarin voor de effecten van onzekerheid bij een grote groep flexwerkers en ZZP’ers: scholing en innovatie kunnen daardoor onder druk komen te staan. Ook leidt het volgens de WRR tot stress en ‘levenslooponzekerheid’. Met name voor jongeren ziet de Raad problemen. De regels voor schijnzelfstandige bouwvakkers zijn hetzelfde als die voor zichzelf verhurende media professionals. Dat komt omdat onze arbeidsmarkt slechts één dimensie kent: je bent werknemer of zelfstandige. De hervorming van de arbeidsmarkt is dus mislukt. 

Studenten Journalistiek

Freelance Journalism biedt de studenten journalistiek het lidmaatschap gratis aan. Als extra dienst voor deze studenten bemiddelt Freelance Journalism in het creëren van adequate stageplaatsen. Een aantrekkelijke reden om lid te worden als student naast alle andere voordelen.

Gratis lid

Een zeer belangrijk onderdeel van het netwerk zijn geen abonnementskosten. Als freelance mediaprofessional wordt je gratis lid. Samen zorgen wij voor een nóg sterke positie van onze leden. Meld je vandaag nog aan!

Word lid van Freelance Journalism én profiteer van al haar activiteiten en diensten!

Ben jij een ontwerper, journalist, tekstschrijver, redacteur, blogger, vlogger, verslaggever, copywriter, fotograaf,  developer, vormgever, DTP’er, webdesigner architect, visualiser, advertiser, pr pro, conceptualist, performer, muzikant, communicatie- of TU-student, creatief strateeg of social-media-influential, dan nodigen we je uit om een creatieve coalitie te vormen en je aan te melden.

Meer informatie?

Neem contact met ons op via info@paradigmatamedia.nl.

Photo credit: SupportPDX via Foter.com / CC BY

 

About Menno Lindeblad

I’m the founder of ParadigmataMedia.nl, FreelanceJournalism.eu ExecutiveBusiness.nl and publisher of AmsterdamToday.eu and obsessed with innovation in media. My professional life is dominated by two activities: trying to understand things and to put things in motion. The first has lead to various columns and articles. The second has put on the path of entrepreneurship. I have always worked at the intersection of journalism, media and technology. My goal is for Amsterdam Today to be the place where business owners turn to get inspired, to compare notes, to ask questions, and to learn from one another’s mistakes. Amsterdam Today is a global news community for the connected generation. We highlight human struggles and achievements, empower impassioned voices, and challenge the status quo. We bring you the stories that are shaping our world. Do you ever laugh, cry, get angry or inspired? You’ll fit right in. Got a pitch, tip or leak? Contact me via email: M.Lindeblad@AmsterdamToday.eu Contact: Website | Facebook | Google+ | More Posts

Leave a comment

Your email address will not be published.


*

UA-62801321-1