News Ticker

Feestelijkheden en lekkere Vrijheidsmaaltijden in Amsterdam op 5 mei

vrijheidslider

Bevrijdingsdag 5 mei 2017 had veel te bieden in Amsterdam en ook in 2018 gaat dat weer gebeuren. Het Bevrijdingsfestival vierde de vrijheid met maar liefst zeven podia in het Westerpark met o.a. de Ambassadeur van de Vrijheid De Jeugd van Tegenwoordig, Gallowstreet, Skip & Die, The Cool Quest, Amariszi en Vic Willems. Natuurlijk werd de avond afgesloten met het traditionele Bevrijdingsconcert op de Amstel voor Carré waar de koninklijke familie altijd acte de presence geeft en het Metropole Orkest voor de muzikale begeleiding zorgt.

Vrijheidsmaaltijden

Om 18.00 uur werden de Amsterdamse kerkklokken geluid als start van de 6e editie van de Vrijheidsmaaltijd. In parken, in huiskamers, theaters en musea: op zo’n 90 locaties wordt de tafel gedekt met als thema ‘De Nieuwe Tijd’. Tienduizend mensen schoven ergens in Amsterdam aan voor een Vrijheidsmaaltijd rondom een bijzonder verhaal: grootschalig of huiselijk, met vrienden, buurtgenoten of met kunstenaars en historici. Veel maaltijden zijn gratis.

De Grootste Vrijheidsmaaltijd van de stad met 2.000 mensen was op het Museumplein. Daar kon men aanschuiven, nadat men in de rij had gestaan voor een smaakvolle Vrijheidsmaaltijd. De maaltijd op het Museumplein was vegetarisch en bestond uit aardappelen met een pittige Indiase saus met kokosmelk en koriander. Heel lekker. Het tafelkleed was gemaakt van de voorpagina van Het Parool van 6 mei 1945.

Op een andere plek bij de Foodhallen werd bijvoorbeeld een Syrische maaltijd voorgeschoteld voor 180 personen. Het getal 180 had te maken met het aantal nationaliteiten in Amsterdam. Hoe multicultureel kun je zijn als hoofdstad!

vh31     vh32

Vliegtuig

Op 6 mei 1945 vond er een landing plaats van een vliegtuigje uit bevrijd Nederland op de Stadionkade in Amsterdam met daarin piloot Kapitein Nienhuis. Achter de Stadionkade hield in die tijd Amsterdam op en was er een zandvlakte te zien waar genoeg plaats was om te kunnen landen. De Amsterdamse jeugd gebruikte de Stadionkade als zwemplek, aangezien de kust bij onder andere Zandvoort verboden gebied was.

Het vliegtuigje is teruggevonden. De oud-directeur van het luchtvaartmuseum Aviodrome, Arno van der Holst, was al ruim vijfentwintig jaar opzoek naar vliegtuigen met een verhaal. Vorig jaar stuitte hij tijdens een van zijn zoektochten op een originele Auster, een tweepersoonsvliegtuigje dat werd ingezet voor verkenningsvluchten. De Auster heeft nog steeds de dubbele brandstoftank die nodig was om non-stop over de Noordzee naar Londen te vliegen. De machine stond in een overvolle loods in Noord-Holland, en in verrassend goede toestand. De eigenaar vertelde dat hij de originele logboeken bezit. Het bleek te gaan om hét vliegtuigje dat op 6 mei 1945 landde in Amsterdam: één van de eerste concrete tekenen van de aanstaande bevrijding van de stad.

Comité 4 en 5 mei

Comité 4 en 5 mei heeft het originele vliegtuigje naar het Museumplein gehaald en heeft tevens gezorgd dat enkele getuigen van dit historische moment aanwezig waren om op een speciale plek met anderen te kunnen praten over deze gebeurtenis en te genieten van de Vrijheidsmaaltijd. De heer Ernst van Olffen (1936) was aanwezig, die toen in de Roelof Hartstraat woonde. Een andere getuige is de heer André Scheers (1929), die op dat moment 15 jaar oud was. Hij heeft zelfs het vliegtuigje gebruikt als luchtpost en zijn verhaal kunt u hier lezen. Andere verhalen van getuigen en het bekijken van een uniek filmpje kunt u hier lezen en/of bekijken.

Advertentie

Reclame maken? Kijk hier voor Amsterdam Today’s aantrekkelijke package deal

Photo Gallery

vh1     vh2

vh3     vh4

vh5     vh5

vh7     vh9

vh11     vh11

vh12     vh13

vh14     vh15

vh16     vh17

vh18     vh19

vh20     vh21

vh22     vh24

vh25     vh26

vh27     vh28

Video credit: Amsterdam Today

Photo credits: Amsterdam Today

About Editorial Office

Een tip of wil je een nieuwtje delen? Laat het weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Je tips en inzendingen worden strikt vertrouwelijk behandeld. Amsterdam Today is a new Medium publication. If you’re interested in writing for Amsterdam Today or reaching an editor, you can email us at: Editor@Amsterdamtoday.eu Contact: Website | Facebook | Twitter | YouTube | More Posts

UA-62801321-1