News Ticker

EU-parlement pleit voor erkenning Palestina

palestine

Het Europees Parlement vindt dat Palestina in principe moet worden erkend als staat. Maar dat moet wel hand in hand gaan met een vooruitgang bij vredesonderhandelingen met Israël. Dat stelde een ruime meerderheid van de EU-parlementariërs woensdag in Straatsburg. Het compromis kwam tot stand na felle debatten de afgelopen tijd.

Veel afgevaardigden vinden het te vroeg om Palestina nu al als zelfstandige staat te beschouwen. Zij spreken wel hun steun uit voor de tweestatenoplossing, waarbij Israël en een onafhankelijk Palestina vreedzaam als buren zouden moeten leven.

De oproep van het EU-parlement heeft symbolische waarde. Alleen staten kunnen andere staten erkennen. Eind oktober was Zweden het eerste West-Europese land dat Palestina officieel als staat erkende.

De PvdA in het EU-parlement steunde het compromis: „Om een tweestatenoplossing dichterbij te brengen, zijn meer gelijkwaardige machtsverhoudingen tussen de gesprekspartners noodzakelijk. Erkenning van de staat Palestina kan op die manier bijdragen aan een zinvolle hervatting van vredesonderhandelingen met een beter perspectief op een akkoord”, aldus PvdA’er Kati Piri in een verklaring.

Het CDA, de grootste Nederlandse delegatie in het EU-parlement, benadrukt dat het om een voorwaardelijke erkenning gaat. Op geen enkele wijze wordt gesproken over een onmiddellijke erkenning van een Palestijnse staat, stelt de delegatie. Het CDA beschouwt een directe of onvoorwaardelijke erkenning, zoals de Europese Groenen wilden, als onacceptabel en onverstandig.

Bron: telegraaf.nl

Photo credit: Libertinus / Foter / CC BY-SA

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1