News Ticker

China investeert flink in Nederland

chinabusiness

Nederland is geliefd in China. Niet alleen om naar op reis te gaan, maar ook als het om investeringen gaat. Een overname van de Nederlandse graanhandelaar Nidera heeft de investeringen van Chinese bedrijven in Nederland doen stijgen naar recordhoogte.

Dit blijkt uit een rapport van advocatenkantoor Baker & McKenzie in samenwerking met onderzoeksbureau Rhodium Group. Nidera, gevestigd in Rotterdam, is een handelshuis dat een omzet draait van ongeveer 17 miljard dollar.

In oktober kocht het Chinese staatsconcern Cofco een belang van 51 procent in Nidera voor ongeveer 2 miljard euro. Nidera komt weinig in het nieuws en ook deze verkoop werd niet groot opgepakt.

Nidera werd in 1920 opgericht in Rotterdam. De naam is afkomstig van de landen waar het bedrijf toen in handelde: Nederland, Indië, Duitsland, Engeland, Rusland en Argentinië. Het concern, dat wereldwijd 3.800 mensen in dienst heeft,  handelt voornamelijk in graan, maar ook in zaden, oliën en biodiesel.

Derde plek

In totaal werd vorig jaar door Chinese bedrijven 2,3 miljard dollar geïnvesteerd in Nederlandse bedrijven. Hiermee staat Nederland op de derde plek in Europa. Het Verenigd Koninkrijk bezet de eerste plek met een totaal aan investeringen van 5,1 miljard dollar. Italië volgt, ook dankzij een recorddeal, op de tweede plaats met 3,5 miljard dollar. In totaal werd in Europa 18 miljard dollar geïnvesteerd.

In totaal werd 18 miljard dollar in Europa gestoken sinds de eeuwwisseling. In Nederlandse bedrijven werd in totaal 4 miljard dollar geïnvesteerd.

De energiesector ontvangt de meeste investeringen uit China, ongeveer 17 miljard dollar in 2014. De auto-industrie en de landbouw volgen met respectievelijk 7,7 miljard dollar en 6,9 miljard dollar.

Via deze link kunt u meer lezen over dit onderwerp.

Bron: nu.nl

Photo credit: Horasis / Foter / CC BY-SA

About Frank Scheers

Mijn geboortestad Amsterdam is een prachtig uitgangspunt voor journalistiek. Amsterdam staat voor vrijheid van meningsuiting en tolerantie. Als journalist wil ik mij vrij en zonder beperkingen kunnen uiten over hetgeen zich in Amsterdam afspeelt, maar ook in de rest van de wereld. Ik schrijf zoveel mogelijk mijn eigen content, maar scan ook de rest van de wereld af naar opvallend nieuws. Dit nieuws hoeft niet altijd breaking news te zijn. Dit kan heel interessant nieuws zijn dat even belangrijk is als breaking news, maar iets minder bekend is, maar net zo belangrijk kan zijn voor de opinievorming. Naast nieuws uit Amsterdam en wereldnieuws richt ik mij ook op fraaie artikelen over politiek, mode, luxe artikelen, gezondheid, het milieu, entertainment, life style, business, onderwijs, shopping, gastronomie, reizen et cetera. Amsterdam Today is een actief online news magazine en wij brengen artikelen in het Nederlands en in het Engels. Belangrijk om te noemen is dat Amsterdam Today zich bezig houdt met Immersive Journalism. Dat wil zeggen dat wij fascinerend nieuws brengen in combinatie met virtual reality technieken. Je ervaart dan het nieuws alsof je er zelf bij bent. My hometown Amsterdam is a wonderful starting point for journalism. Amsterdam stands for freedom of speech and tolerance. As a journalist, I can express freely and without restrictions on what is happening in Amsterdam, but also in the rest of the world. I write my own content as much as possible, but also scan the rest of the globe for striking news. This news doesn't always have to be breaking news. This can be very interesting news that is as important as breaking news, but slightly less known and just as important to the way people form their opinions. In addition to news from Amsterdam and the world news I also write about articles on politics, fashion, luxury, health, environment, entertainment, life style, business, education, shopping, wining and dining, travel and so on. Amsterdam Today is an active online news magazine and we bring articles in Dutch and in English. Important to mention is that Amsterdam Today deals with Immersive Journalism. That means that we bring fascinating news in combination with virtual reality techniques. You will experience the news as if you were there. Contact: Website | More Posts

UA-62801321-1