News Ticker

De Buurtcamping gaat het land in deze zomer en ook in Amsterdam

buurtcamping

Een goede buur is beter dan een verre vriend. Dat staat ook dit jaar weer centraal bij De Buurtcamping, een sociaal event waarbij in juli verschillende stadsparken door het land worden omgetoverd tot camping. Drie dagen lang transformeren parken door heel Nederland in kleine, gezellige dorpen midden in de stad. Buurtbewoners creëren hun eigen vakantieoord door activiteiten te organiseren, spullen uit te wisselen en maaltijden met elkaar te bereiden en te nuttigen. Na drie succesvolle jaren breidt de organisatie dit jaar nog verder uit en komen er ook Buurtcampings buiten de Randstad. Initiatiefnemer en directeur Roderik Schaepman is er helemaal klaar voor: “We zijn trots op het succes van de afgelopen drie jaar en kijken uit naar de aankomende editie. Die wordt een stuk groter: van vorig jaar zeven campings gaan we dit jaar hoogstwaarschijnlijk naar vijftien tot twintig campings.”

Kamperen leidt tot meer saamhorigheid in de stad

In 2013 startte De Buurtcamping in het Oosterpark in Amsterdam, inmiddels is het initiatief uitgegroeid tot een event voor heel Nederland. Zo worden er dit jaar tentjes opgezet in de gemeenten Amsterdam, Utrecht, Haarlem en Tilburg. Daarmee is deze editie deze zomer de grootste tot nu toe. Daarnaast worden er nog gesprekken gevoerd met de gemeenten Rotterdam, Gouda, Breda en Groningen. Steeds meer gemeenten zien het belang in van de sociale beweging en het mogelijk maken voor buurtbewoners om de publieke parken te gebruiken. Uit recent onderzoek van Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat slechts 43% van de Nederlanders vindt dat ze in een gezellige buurt wonen met saamhorigheid. Maar liefst een kwart zegt dat zij hun buurtbewoners nauwelijks kennen. De Buurtcamping stimuleert op een leuke manier dat buurtbewoners bij elkaar komen en een langdurige relatie met elkaar opbouwen. Maar liefst 92% gaf vorig jaar aan dat ze volgend jaar weer terug zouden komen. Roderik Schaepman: Wat is er nu leuker dan samen gezellig met je buurman te kamperen en elkaar beter te leren kennen? Daarna klets je vaker op straat en helpt elkaar wat makkelijker!”

De Buurtcamping is voor iedereen                                                                                         

De Buurtcamping is een plek waar geen verschil is tussen jong en oud of arm en rijk. Het doel is om de gemoedelijkheid van kamperen te combineren met het beter leren kennen van je buurtgenoten en zo de omgang met elkaar te versterken. Daarnaast is niet iedereen in de mogelijkheid om op vakantie te gaan; maar liefst een op de tien huishoudens moest vorig jaar rondkomen van een laag inkomen (CBS, maart 2016). Dankzij De Buurtcamping kunnen minder bedeelden toch vakantie vieren. Door de groei van De Buurtcamping in Nederland is dit voor nog meer mensen een leuke optie.

Het succes van De Buurtcamping: Dé vrijwilligers

Een sociale bijdrage leveren aan de maatschappij wordt steeds belangrijker. In 2012/2013 heeft de helft van de bevolking van vijftien jaar en ouder zich minstens één keer per jaar als vrijwilliger ingezet (CBS, mei 2015). Daarmee is de deelname aan vrijwilligerswerk in Nederland internationaal gezien hoog. De organisatie van de Buurtcamping gelooft in de ambitie van de buurtbewoners om een positief en bijzonder event te creëren. “Ik zie dat steeds meer mensen een sociale bijdrage willen leveren als vrijwilliger, maar niet iedereen weet waar te beginnen. De Buurtcamping biedt een superleuke kans om je actief in te zetten en het is direct voor je eigen omgeving relevant. Wij zijn altijd nog op zoek naar mensen die graag een steentje bijdragen en daarmee een mooiere, gezelligere buurt creëren”, aldus Roderik Schaepman.

De Buurtcamping in jouw stad?

Wil jij ook graag kamperen in je eigen stadspark of graag iets betekenen voor de mensen om je heen? Verschillende vrijwilligers hebben zich voor dit jaar alweer aangemeld om bij te dragen aan de organisatie. De Buurtcamping zoekt nog enthousiaste buurtbewoners, die zich willen inzetten als campingbeheerder. De campings krijgen vanuit het centrale team begeleiding, handvatten, inspiratie en training om samen met de buurt, een onvergetelijk kampeer-weekend neer te zetten.

Voor meer informatie: http://debuurtcamping.nl

Bron: debuurtcamping.nl

Photo credit: Kitty Terwolbeck via Foter.com / CC BY

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1