News Ticker

Zijn De Bijenkorf en RTL Nieuws partners geworden?

Journalistieke onafhankelijkheid is heel belangrijk om je nieuws over te brengen, want zodra je afhankelijk bent, gelooft men de inhoud van je artikelen niet meer. Er is iets aan de hand met RTL Nieuws en De Bijenkorf.

Partners

Wat is er aan de hand?

De Bijenkorf is partner geworden van RTL Nieuws. Toch is de onafhankelijkheid van het RTL-programma niet in het geding. Dat heeft adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein gezegd in het Mediaforum op Radio 1. Presentatrice van het forum Ghislaine Plag vond het opvallend toen RTL Nieuws vorige week een videoreclame van de Bijenkorf postte met de tekst: ‘De hartverwarmende kerstreclames zijn weer volop te zien! Net als deze van onze partner de Bijenkorf. Krijgen jullie al een kerstgevoel?’

Plag vraagt zich af of dit de journalistieke onafhankelijkheid van het RTL Nieuws raakt, maar dat is volgens Klein niet zo. “Er is sprake van een reclame-uiting van de Bijenkorf, waarbij we een proef deden om te kijken hoe het werkt en hoe ons publiek op Facebook reageert. Of ze vonden het een prachtige reclame of ze vonden het te veel Disney.”

Twisten over ‘partner’

Klein hekelt de suggestie van Plag dat RTL Nieuws nu niet meer kritisch over de Bijenkorf zou kunnen berichten. “Ik snap niet waarom je de relatie legt met redactionele onafhankelijkheid. We moeten geld verdienen. Als er al discussie was, dan ging het bij ons intern vooral over de term ‘partner’. Daar kun je over twisten.”

De term ‘partner’ is precies waar Plag twijfels bij heeft. Op de vraag wat dat precies betekent, antwoordt Klein: “Nou, niks, dat we reclame doorgeven. Daarover gaat het partnerschap. Zegt dat iets over onze redactionele onafhankelijkheid? Nee. Als je een tourbijlage bij een krant ziet, stel je dan de redactionele onafhankelijkheid van een krant ter discussie?”

‘Doe maar’

Klein heeft zelf toestemming gegeven voor de reclame. “Ik zei: ‘Doe maar’ en dan zien we wel of de boel ontploft of niet. Het ontplofte niet. Journalistiek is niet gratis. Wij moeten ons geld verdienen. Anders dan bij de NPO moeten we naar wegen zoeken om op langere termijn ons journalistieke apparaat overeind te houden.”

“We zoeken een manier om dat op een geloofwaardige manier te doen. Of dit de manier is, weten we nog niet zeker. We zijn aan het zoeken naar wegen om onze inkomsten te vergroten.”

Hij weet niet of hij nog een keer de term ‘partner’ zou gebruiken. “Ik zit er zelf ook naar te kijken, want ik denk: wat is hier nou partner aan? We faciliteren slechts een reclame van de Bijenkorf. Ik heb daar niet zo veel moeite mee. Maar we gaan die term evalueren.”

Kritische Kantelberg

Esquire-baas Arno Kantelberg, die ook in het Mediaforum zit, is kritisch: “Ik heb mijn ziel al lang aan de duivel verkocht. Ik zit in de lifestylejournalistiek, waarvan de Bijenkorf ook een partner is, dus geen kwaad woord over de Bijenkorf. Maar ik vind dat RTL Nieuws zo’n partnership niet moet doen.”

“Pieter zal altijd zeggen dat als hij over de Bijenkorf moet berichten, hij dat kritisch zal doen, maar daar gaat het niet om. Het gaat om de suggestie dat je dat misschien niet zou doen. Je zit dan in een grijs gebied, waar je als nieuwsmedium niet in moet stappen.”

Klein denkt daar anders over: “Als wij iets over de Bijenkorf moeten publiceren, dan publiceren we dat.”

Geen sluikreclame

Er zit geen sluikreclame in de diverse tv-uitzendingen van RTL Nieuws. Dat stelt Koen de Regt, de Afrika-correspondent van RTL Nieuws, op Twitter. Er is wat commotie ontstaan over reclames die RTL Nieuws heeft geplaatst op zijn eigen site en op Facebook. Op de eigen site plaatste RTL Nieuws gesponsord artikelen, zonder te vermelden dat ze gesponsord zijn. De reportages in de tv-uitzendingen van RTL Nieuws zijn echter nooit stiekem gesponsord, laat De Regt desgevraagd weten.

Als iemand op Twitter openlijk twijfelt over of RTL Nieuws wel of geen gesponsorde items uitzendt, zegt De Regt dat de suggestie ‘helemaal nergens op slaat’: “Online is er een fout gemaakt. En gecorrigeerd. Maar je denkt dat we op tv (nieuws) ook betaalde content hebben?”

De Regt ergert zich als de dame antwoordt dat ze ‘hoopt van niet’. De tv-journalist: “Dit is niet grappig. Sterker: je ‘ik hoop van niet’ vind ik beledigend. Ik en m’n collega’s werken in complete onafhankelijkheid, die we erg serieus nemen. Als je echt met je ‘hoofd in de praktijk’ zou staan, zou je dat weten.”

“Ik heb duizenden redactievergaderingen meegemaakt en nog nooit, ever, is zoiets voorgekomen. Dus hou op met suggereren dat wij iets zouden moeten openbaren. Want dat suggereert dat er iets te verbergen is.”

De tv-journalist reageert zo emotioneel, omdat hij onafhankelijkheid hoog in het vaandel heeft staan. “Het is een gevoelig punt. Juist omdat we zo streng op onze onafhankelijkheid zijn.”

Auteur: Stephanie van Blankenberghe

stephanie

Photo credit: Amsterdam Today

 

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1