News Ticker

Belangrijk nieuws voor borstkankerpatiënten

borstkanker

Borstkankerpatiënten met een BRCA1-achtige tumor kunnen veel baat hebben bij hoog gedoseerde chemotherapie van het type dat breuken in het DNA veroorzaakt. Dat blijkt uit onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek onder leiding van arts / onderzoeker Sabine Linn. Er verschenen al twee studies van haar team die dit aantoonden; de derde, die deze bevinding heeft bevestigd bij een onafhankelijke patiëntengroep, verscheen afgelopen week online first bij het wetenschappelijke tijdschrift Clinical Cancer Research.

Het werk van Linn past binnen de trend van personalized medicine, waarbij wordt gekeken wat precies de achilleshiel van elke tumor is. De kankerbehandeling wordt hierop afgestemd. De reden waarom cellen ontsporen en kankercellen worden ligt vaak bij fouten in het DNA. Meer specifiek gaat het vaak om fouten in een of meer genen, de DNA-eenheden die het besturingssysteem van cellen vormen. BRCA1 staat in de volksmond bekend als een van de belangrijkste ‘borstkankergenen’. Een fout in dit gen geeft een sterk verhoogde kans op borst- en eileiderkanker. BRCA1-achtig betekent dat de tumor een sterke overeenkomst vertoont met een ontsporing die wordt veroorzaakt door een fout in het gen BRCA1, hoewel de fout ook in een ander gen kan zitten.

Lees via deze link meer over dit onderwerp.

Bron: avl.nl

Photo credit: NASA Goddard Photo and Video / Foter / CC BY

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1